Kartoffelmos kan laves på mange måder – afhængig af hvor cremet, fast og så videre du vil have den. Du kan også komme andre rodfrugter i eller krydderurter og krydderier eller ost. Men den gammeldags kartoffelmos med mælk og smør, kan bruges til det hele.
1kgkartofler – gerne bagekartofler eller anden melet kartoffel
50gsmør
2dlmælk – du kan også bruge kogevandet fra kartoflerne i stedet
Salt og peber
Sådan gør du
Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern – så bliver de hurtigere færdige.
Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre – uden at være kogt ud, ellers bliver kartoffelmosen sjasket. (Dette er vigtigt: Kog uden salt, da mosen bliver hårdere, hvis salt kommer i mens kartoflerne koger)
Hæld vandet fra, og lad kartoflerne dampe tørre på den varme, men slukkede kogeplade.
Mos og pisk kartoflerne – brug ikke elpisker, det gør mosen sej – sammen med smør og mælk. Brug piskeris eller en gaffel.
Hæld mere mælk i undervejs, hvis du ikke synes, kartoffelmose er lind nok. Det kommer an på dine kartoflers fasthed.