Kartoffelmos

kartoffelmos

Verdens bedste kartoffelmos (opskrift)

5 fra 6 stemmer
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Kartoffelmos kan laves på mange måder – afhængig af hvor cremet, fast og så videre du vil have den. Du kan også komme andre rodfrugter i eller krydderurter og krydderier eller ost. Men den gammeldags kartoffelmos med mælk og smør, kan bruges til det hele.

Ingredienser

  • 1 kg kartofler – gerne bagekartofler eller anden melet kartoffel
  • 50 g smør
  • 2 dl mælk – du kan også bruge kogevandet fra kartoflerne i stedet
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern – så bliver de hurtigere færdige.
  • Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre – uden at være kogt ud, ellers bliver kartoffelmosen sjasket. (Dette er vigtigt: Kog uden salt, da mosen bliver hårdere, hvis salt kommer i mens kartoflerne koger)
  • Hæld vandet fra, og lad kartoflerne dampe tørre på den varme, men slukkede kogeplade.
  • Mos og pisk kartoflerne – brug ikke elpisker, det gør mosen sej – sammen med smør og mælk. Brug piskeris eller en gaffel.
  • Hæld mere mælk i undervejs, hvis du ikke synes, kartoffelmose er lind nok. Det kommer an på dine kartoflers fasthed.
  • Smag til med salt og peber.

Min kartoffelmos opskrift

Alle elsker kartoffelmos og jeg mere end nogen anden. Min livret er ganske enkelt alt, hvad der kommer med kartoffelmos. Heldigvis har jeg en partner, der er verdens bedste kartoffel-moser. Intet mindre.

Hvad skal man bruge kartoffelmos til?

Brændende kærlighed! Eller enebærgryde eller mørbradgryde! Med kartoffelmos naturligvis, mums. Og hvad med bagt kartoffelmos? Det er saftsuseme også lækkert. Ja, jeg kan sågar finde på at stege en rest på panden til frokost dagen efter som en slags kartoffelmosfrikadeller, eller jeg kan spise det som pålæg på en rugbrødsmad – gerne med rester af hvad der nu måtte have været til mosen dagen før.

Smagstip!

Hvis du vil variere smagen på din kartoffelmos, så kan du erstatte nogle af kartoflerne med pastinak, knoldselleri eller persillerod. På den måde ændrer du lidt ved smagen fra gang til gang, hvor du laver kartoffelmos.

Smashed potatoes

Er du typen, der ikke gider skrælle kartofler, kan du lave smashed potatoes, som også er en slags kartoffelmos. Fremgangsmåden er den samme, du skal bare ikke skrælle kartoflerne, men til gengæld skrubbe dem grundigt. Du er nødt til at bruge en kartoffelmoser/-stamper, du kan ikke piske.

Det kan være en fordel at smelte smørret, inden det tilsættes. På samme måde som med kartoffelmos, kan du tilsætte krydderurter og krydderier.

Tip: Det giver mere smag – både til kartoffelmos og smashed potatoes at komme krydderurterne i kogevandet.

Kartoffelmospulver

Selvom det er dejligt med nem og hurtig mad, så er kartoffelmospulver eller -flager, eller hvad det nu kaldes (kartoffelgranulat) et no-go for mig. Hos os mosen lavet af kartofler – mosede kartofler. Og der må gerne være lidt tekstur i mosen, så man ved, den er lavet af kartofler.

Man kan også købe ”færdig kartoffelmos” i foliebakker. Jo, tak. Men nej tak! Hvis ikke du bruger en mikrobølgeovn, skal den have 20-25 minutter i almindelig ovn – det kan du lave lige så hurtigt selv.

Der kan dog være rigtig god grund til at benytte pulver. Hvis du har børn med autisme og særlig sensitive smagsløg, hvor den mindste tekstur i mosen kan volde ubehag. Ja så gå med pulver, hvis det er det der skal til for at få et måltid til at gå ned nemt, så er det jo glimrende!

Hvor meget kartoffelmos pr person?

Vi anbefaler, at købe en pose bagekartofler på 1 kg til fire personer, hvilket vil sige 250 gram per person. Det lyder måske af meget, men har du rester af kartoffelmos, kan du bruge dem i brød, boller og formkager dagen efter. Det giver en blød og svampet krumme, der ikke tørrer ud. Men har du tilsat, løg, hvidløg eller andre krydderurter/krydderier, skal du nok lige tænke dig om en ekstra gang, inden du kommer det i formkagen – til brød og boller smager det skønt.

Sidst opdateret: 14. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 Responses

  1. Hey! Jeg fulgte opskriften her til aften. 🙂 Jeg skulle bruge den til en omgang millionbøf. Jeg udskiftede mælken med 250 ml madlavningsfløde, ellers intet anderledes. Det blev vildt godt! Tusind tak.

5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter