Alle elsker kartoffelmos og jeg mere end nogen anden. Min livret er ganske enkelt alt, hvad der kommer med kartoffelmos. Heldigvis har jeg en partner, der er verdens bedste kartoffel-moser. Intet mindre.

Brændende kærlighed! Eller enebærgryde eller mørbradgryde! Med kartoffelmos naturligvis, mums. Og hvad med bagt kartoffelmos? Det er saftsuseme også lækkert. Ja, jeg kan sågar finde på at stege en rest på panden til frokost dagen efter som en slags kartoffelmosfrikadeller, eller jeg kan spise det som pålæg på en rugbrødsmad – gerne med rester af hvad der nu måtte have været til mosen dagen før.

Verdens bedste kartoffelmos (opskrift)

Kartoffelmos kan laves på mange måder – afhængig af hvor cremet, fast og så videre du vil have den. Du kan også komme andre rodfrugter i eller krydderurter og krydderier eller ost. Men den gammeldags kartoffelmos med mælk og smør, kan bruges til det hele.

Antal personer:
4

Tid i alt:
30M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til 4 personer

  • 1 kg kartofler – gerne bagekartofler eller anden melet kartoffel
  • 50 g smør
  • 2 dl mælk – du kan også bruge kogevandet fra kartoflerne i stedet
  • Salt og peber

Sådan laver du kartoffelmos

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern – så bliver de hurtigere færdige.
  2. Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre – uden at være kogt ud, ellers bliver kartoffelmosen sjasket. (Dette er vigtigt: Kog uden salt, da mosen bliver hårdere, hvis salt kommer i mens kartoflerne koger)
  3. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne dampe tørre på den varme, men slukkede kogeplade.
  4. Mos og pisk kartoflerne – brug ikke elpisker, det gør mosen sej – sammen med smør og mælk. Brug piskeris eller en gaffel.
  5. Hæld mere mælk i undervejs, hvis du ikke synes, kartoffelmose er lind nok. Det kommer an på dine kartoflers fasthed.
  6. Smag til med salt og peber.

Smagstip!

Hvis du vil variere smagen på din kartoffelmos, så kan du erstatte nogle af kartoflerne med pastinak, knoldselleri eller persillerod. På den måde ændrer du lidt ved smagen fra gang til gang, hvor du laver kartoffelmos.

Smashed potatoes

Er du typen, der ikke gider skrælle kartofler, kan du lave smashed potatoes, som også er en slags kartoffelmos. Fremgangsmåden er den samme, du skal bare ikke skrælle kartoflerne, men til gengæld skrubbe dem grundigt. Du er nødt til at bruge en kartoffelmoser/-stamper, du kan ikke piske.

Det kan være en fordel at smelte smørret, inden det tilsættes. På samme måde som med kartoffelmos, kan du tilsætte krydderurter og krydderier.

Tip: Det giver mere smag – både til kartoffelmos og smashed potatoes at komme krydderurterne i kogevandet.

Kartoffelmospulver

Selvom det er dejligt med nem og hurtig mad, så er kartoffelmospulver eller -flager, eller hvad det nu kaldes (kartoffelgranulat) et no-go for mig. Hos os mosen lavet af kartofler – mosede kartofler. Og der må gerne være lidt tekstur i mosen, så man ved, den er lavet af kartofler.

Man kan også købe ”færdig kartoffelmos” i foliebakker. Jo, tak. Men nej tak! Hvis ikke du bruger en mikrobølgeovn, skal den have 20-25 minutter i almindelig ovn – det kan du lave lige så hurtigt selv.

Rester

Har du rester af kartoffelmos, kan du bruge dem, som jeg nævnte tidligere, men du kan også bruge dem i brød, boller og formkager. Det giver en blød og svampet krumme, der ikke tørrer ud. Men har du tilsat, løg, hvidløg eller andre krydderurter/krydderier, skal du nok lige tænke dig om en ekstra gang, inden du kommer det i formkagen – til brød og boller smager det skønt.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kartoffelmos
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 68 Review(s)