Østrigske retter

De to køkkener

Det østrigske køkken er groft sagt delt op i to køkkener: landkøkkenet med supper og gryderetter på den ene side, og Wienerkøkkenet, som er et konditorkøkken. Det er der de store og lækre kager kommer fra. Jeg vil ikke tale ned om landkøkkenet, der er fint og har mange ligheder med både de ungarske og italiensk køkkener, så det er egentlig et rigtig godt køkken. Det ekstra-ordinære og anderledes køkken i Østrig er dog Wiener-køkkenet. Det er kagerne med flere hundrede år på bagen, og som stadig laves, der gør det østrigske køkken til noget helt specielt.

Nedenfor kan du finde nogle af de østrigske retter, som vi har lavet opskrifter på her på HurtigMums.

Wienerkøkkenet (konditor)

Her er der flest retter som er til den søde tand.

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn – Det her er en form for pandekager, Kaiserschmarrn stammer fra området i det nordlige Østrig og det sydlige Tyskland. Kaiserschmarrn er pandekager der er revet i stykker. Det kan serveres med marmelade eller med is.

Se et billede nedenfor af Kaiserschmarrn.

Mozartkugler

Mozartkugler – Opkaldt efter den store komponist Wolfgang Amadeus Mozart, så har mozartkugler noget at leve op til. Mozartkugler består bare af tre ingredienser: chokolade, marcepan og nougat. I Danmark bliver de ofte spist i julen, men er ikke bare begrænset til juleperioden.

Nedefor kan du se hvordan mozartkugler ser ud.

Sachertorte

Sachertorte er en tærte hvor der er rigtig meget chokolade. Der er også abrikos, men det centrale ved en sachertorte er chokoladen. En sachertorte er en lidt tør sag, så de fleste serverer sachertorte med flødeskum.

Du kan se et billede af en sachertorte nedenfor og finde opskriften via det indledende link.

Landkøkkenet

Her er de søde retter skiffet ud med solide østrigske retter. Der er ikke længere det Østrig-Ungarske hof, der skulle forkæles. Det er her den østrig-ungarske landbefolkning, der skulle mættes.

Gullasch

Gullasch – Du kender den nok mest som en ungarsk opskrift, og det er det vel også, men det er en ret fra dengang, der ikke var forskel på ØStrig og Ungarn.

Gullasch er en rigtig lækker og nærende gryderet. Du kan se et billede af gullasch nedenfor og klikke på det indledende link for at komme til opskrift.

Gullashsuppe

Gullashsuppe er en variant af Gullash, hvor den østrigske madret har forvandlet sig til flydende kost. Gullashsuppe er en af mine personlige favoritter, når jeg er ude at stå på ski. Der er ikke noget bedre efter en lang dag på ski med sol, sne, blæst eller hvad det nu kan være, og du falder nærmest lykkelig udmattet sammen end at styrke sig op en god, varm og krydret gullashsuppe.

Wienerschnitzel

Wienerschnitzel – Man skulle tro denne ret tilhørte wienerkøkkenet. I hvert fald hvis man lytter godt til navnet wienerschnitzel, men det er langt fra tilfældet. For det første er en wienerschnitzel ikke en kage, og for det andet har en wienerschnitzel intet med Wien at gøre. Faktisk blev den opskrift på wienerschnitzel vi kender i dag lavet i Milano. Imidlertid var det i den periode, hvor Milano var en del af det østrig-ungarske imperie.

Nedenfor kan du se en wienerschnitzel serveret med kartofler og ærter.

Flere østrigske retter

Som der kommer flere østrigske retter på siden, så bliver siden her opdateret. Det er uanset om de østrigske retter tilhører kategorien landkøkken eller kagekøkkenet.