Østrigske retter

De to køkkener

Det østrigske køkken er groft sagt delt op i to køkkener: landkøkkenet med supper og gryderetter på den ene side, og Wienerkøkkenet, som er et konditorkøkken. Det er der de store og lækre kager kommer fra. Jeg vil ikke tale ned om landkøkkenet, der er fint og har mange ligheder med både de ungarske og italiensk køkkener, så det er egentlig et rigtig godt køkken. Det ekstra-ordinære og anderledes køkken i Østrig er dog Wiener-køkkenet. Det er kagerne med flere hundrede år på bagen, og som stadig laves, der gør det østrigske køkken til noget helt specielt.

Nedenfor kan du finde nogle af de østrigske retter, som vi har lavet opskrifter på her på HurtigMums.

Wienerkøkkenet (konditor)

Her er der flest retter som er til den søde tand.

kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn er en populær østrigsk og sydtysk dessert. En rigtig herreret. Egentlig er det ”bare” tykke, luftige, iturevne pandekager med flormelis og marmelade eller kompot til. Men det gør ikke

Landkøkkenet

Her er de søde retter skiftet ud med solide østrigske retter. Der er ikke længere det Østrig-Ungarske hof, der skulle forkæles. Det er her den østrig-ungarske landbefolkning, der skulle mættes.

gullash

Gullash

Gullash – Ifølge mit gamle danske Husmoderleksikon skal gullash – ungarsk gullash – laves på svinekød, men jeg har nu altid fået det med oksekød, og det smager godt, så hvorfor

gullashsuppe

Gullashsuppe

Gullashsuppe eller gullaschsuppe, som det rent faktisk staves, er kun svært at stave til ikke at lave. Men ting tager tid, sådan er det tit – især med mad. Det,

Wienerschnitzel

Wienerschnitzel

Wienerschnitzel! Endelig en ret, der er, hvad den giver sig ud for at være – fra Wien. Og så ikke helt alligevel, for opskriften menes at være lånt fra Italien.

Flere østrigske retter

Som der kommer flere østrigske retter på siden, så bliver siden her opdateret. Det er uanset om de østrigske retter tilhører kategorien landkøkken eller kagekøkkenet.