Franske retter
Den franske madkultur er svær at afgrænse. I Frankrig er maden meget afhængig af, hvor i Frankrig man befinder sig. Hver region har sine egne retter tilberedt efter traditioner og regionens råvarer. For eksempel er Alsace kendt for foie gras, Provence for olivenolie, krydderier, tomater og bouillabaisse og Normandiet og Bretagne for ost og fiskeretter.
I det franske køkken kan stort set alt fra et dyr spises, herunder grisetæer, komave, kalvehoveder, frølår m.v.
I øvrigt har Frankrig – som det eneste land – i 2010 fået optaget deres kogekunst på UNESCOS liste over verdens kulturarv.
I gamle dage når konger og adelige inviterede gæster i Frankrig, var det ikke unormalt at servere op til 50 retter. Nuvel 50 retter er måske lige i overkanten, men hvis du skal have gæster og mangler inspiration, så se nedenfor, hvor vi har samlet en række gode, franske retter.

Chateaubriand

Rødvinssauce
Rødvinssauce – Det lyder lidt finere og dyrere at servere en rødvinssauce til sin ret end ”bare” en brun sauce. Men egentlig er rødvinen jo blot en ingrediens på lige fod med

Pommes Anna
Pommes Anna er en klassisk, fransk ret af noget så simpelt som kartofler. Retten er opkaldt efter Anna Deslions der regelmæssigt holdt sammenkomster på chefkok Adolpe Duglérés – skaberen af

Crepes Suzette
Crepe er fransk for pandekage, Suzette er et pigenavn. Så crepes Suzette er altså Suzettes pandekager. Oprindeligt er det pandekager, der er smagt til med mandarinsaft og likør og serveret

Boeuf bourguignon
Når denne ret står på menuen, så stiller både jeg om min bedre halvdel frivilligt op til at være kok. Ikke så meget fordi, retten er nem, spændende eller hurtig

Løgsuppe
Løgsuppe er en suppe, hvor løg – som vi normalt ellers bruger som smagsgiver i eller tilbehør til andre retter – har fået hovedrollen. Der findes mange varianter af løgsuppe,

Quiche Lorraine
Quiche Lorraine er en tærte fra Lorraine – et område i det nordøstlige Frankrig. Quiche betyder ifølge Gastronomisk Leksikon ”rundt bagværk med kant” – og det er vel slet og ret

Gateau Marcel
Gateau Marcel er en dessertkage af chokolademousse med chokolademousse på. Det er sådan én af de dér kager, hvor du tænker, ”håber ikke de andre tager for meget, for jeg

Napoleonshatte
Napoleonshatte er danske konditorkager, som er formede som Napoleons trekantede hat med bred, ombukket skygge. De er lavet af mørdej, der er fyldt med marcipan og overtrukket med chokolade. Man

Fiskesuppe
Fiskesuppe – Fisk er sundt! Vi ved det godt, men hvor er der mange, der tror, de ikke kan lide fisk. Jeg siger ’tror’ fordi, de kan umuligt have smagt

Flan
Flan – I Frankrig og Spanien er flan en populær, sød dessert. Den er lavet af mælk eller fløde, sukker samt æg og smages til med vanilje og andre lækkerier.

Kalvefrikasse
Denne kalvefrikasse skal du ikke snyde dig selv eller din familie for. Kødet bliver så mørt, at du kan tygge det med øjenbrynene eller øjenvipperne, eller hvad det nu hedder. Og

Bearnaisesovs
Hjemmelavet bearnaisesovs kan få enhver til at ryste på hånden, for det er svært, og den kan skille og … og … og, men så er det altså heller ikke

Crème brûlée
Crème brûlée – Elsker du desserter? Både at lave dem og at spise dem, så skal du prøve at lave crème brûlée. Hvorfor? Fordi crème brûlée er den ultimative kogekunst

Coq au vin
Coq au vin er fransk og betyder hane med vin. Rettelig en ung hane. Men det er ikke så nemt at opdrive i dagligvarebutikker, og oftest bliver retten da også

Ratatouille
Hvad er ratatouille? Ratatouille er en sammenkogt ret, der stammer fra den sydfranske provins Provence. Den består typisk af tomater, løg, squash, peberfrugt og aubergine, som skæres i mindre stykker

Croissant
Croissant – Jeg laver sjældent mine croissanter helt fra bunden. Men det er da lidt blæret at kunne. Men jeg synes, det tager for lang tid, og dem man kan

Lammeragout
Lammeragout behøver ikke at tage en evighed at tilberede. Det kommer naturligvis an på hvilket stykke lammekød du bruger. Da det skæres ud i tern kan stort set alt fra
De franske retter opdateres løbende
Denne side opdateres løbende med franske retter, så snart vi får en ny fransk opskrift ind på hurtigmums.