Franske retter

Den franske madkultur er svær at afgrænse. I Frankrig er maden meget afhængig af, hvor i Frankrig man befinder sig. Hver region har sine egne retter tilberedt efter traditioner og regionens råvarer. For eksempel er Alsace kendt for foie gras, Provence for olivenolie, krydderier, tomater og bouillabaisse og Normandiet og Bretagne for ost og fiskeretter.

I det franske køkken kan stort set alt fra et dyr spises, herunder grisetæer, komave, kalvehoveder, frølår m.v.

I øvrigt har Frankrig – som det eneste land – i 2010 fået optaget deres kogekunst på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

I gamle dage når konger og adelige inviterede gæster i Frankrig, var det ikke unormalt at servere op til 50 retter. Nuvel 50 retter  er måske lige i overkanten, men hvis du skal have gæster og mangler inspiration, så se nedenfor, hvor vi har samlet en række gode, franske retter.

Chateaubriand

Chateaubriand er lavet af oksemørbrad og er simpelthen det lækreste, møre kød man kan tænke sig. Det er helt oplagt at servere chateaubriand med pommes anna og bearnaisesovs. Du kan se mere om både pommes anna og bearnaisesovs længere nede på denne side.

Chateaubriand

Coq au vin

Coq au vin betyder unghane med vin og er en skøn, fransk gryderet. Kogte ris går godt til coq au vin.

coq au vin

Ratatouille

Ratatouille er en sammenkogt ret fyldt med grøntsager og uden kød. Ratatouille er nemt og hurtigt at lave.

ratatouille

Kalvefrikasse

Kalvefrikasse er en stuvning med kalv og grøntsager. En rigtig lækker simreret. Kogte kartofler passer perfekt til kalvefrikasse.

kalvefrikasse

Lammeragout

Lammeragout er endnu en skøn simreret, der stammer fra Frankrig. Til lammeragout kan du servere kogte ris.

lammeragout

Fiskesuppe

Fiskesuppe – Denne skønne fiskesuppe er lavet med hvid fisk og rejer. Den smager dejligt og kan spises alene eller med noget lækkert brød til.

fiskesuppe

Bearnaisesovs

Bearnaisesovs – Efter min mening er hjemmelavet bearnaisesovs den bedste sovs i verden. Og det er slet ikke så kompliceret at lave bearnaisesovs, som mange tror. Prøv selv.

bearnaisesovs

 

Rødvinssauce

Rødvinssauce – En god rødvinssauce eller rødvinssovs, som vi danskere ofte kalder det, smager altid godt til en god rød bøf med kartofler.

rodvinssauce

 

Pommes Anna

Pommes Anna er skønne, sprødstegte kartoffelskiver lagt i lag med masser af smør. Det tager længere tid end at lave kogte kartofler, men Pommes Anna er ventetiden værd.

pommes anna

 

Crème Brûlée

Crème brûlée er en klassisk fransk dessert. Crème brûlée er en slags vaniljecreme med en sprød sukkerskal på toppen.

creme brulee

 

Croissant

Croissant – Mmm friskbagte croissanter er noget af det bedste – og her får du opskriften, så du selv kan bage dem. Så kan man næsten drømme sig hen til en fortovscafé i Paris.

croissant

 

Flan

Flan er en herlig dessert. Flan er en budding, der serveres med bunden opad.

flan

 

Gateau Marcel

Gateau Marcel er den lækreste, luftige chokoladekage man kan forestille sig, og samtidig er den så tung, at man ikke kan spise meget mere end et stykke. Desuden er Gateau Marcel helt uden mel.

Gateau Marcel

 

Napoleonshatte

Napoleonshatte – Ja ok, måske ikke en fransk opskrift, men Napoleon var da fransk. Napoleonshatte er perfekte til en kop god kaffe.

napoleonshatte

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine er en lokal tærte ret. Ikke overraskende så stammer Quiche Lorraine fra den franske region Lorraine. Quiche Lorraine er en tærte med en god æggemasse og bacon. Quiche Lorraine er en af de franske retter, der er super fransk – netop fordi den er så lokal.

Quiche Lorraine

Løgsuppe

Løgsuppe er en fransk ret. Sådan hedder det når man søger rundt på nettet. Hvorfor løgsuppe er fransk ved jeg egentlig ikke, men det er den åbenbart. Det er egentlig ikke så vigtigt hvilket land, som løgsuppe kommer fra. Det er en fantastisk suppe, hvor man virkelig lader løget komme til sin fulde ret.

løgsuppe

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er en fransk simreret. Som mange andre franske retter har boeuf bourguignon et lokalt islæt. Retten kommer nemlig fra den franske region Bourgogne. I min verden er den her ret utrolig fransk og boeuf bourguignon er lavet på oksekød, bacon, rødvin og en masse grøntsager.

Du kan se retten nedenfor, hvor boeuf bourguignon er serveret med kartoffelmos.

boeuf bourguignon

Crepes Suzette

Crepes Suzette er en fransk og meget elegant variant af pandekager. Den er flamberet og har smag af likør og mandariner. Crepes Suzette betyder egentlig bare Suzettes pandekager, og det er en af de pandekagevarianter, som du naturligvis skal prøve!

Crepes Suzette