Franske retter

Den franske madkultur er svær at afgrænse. I Frankrig er maden meget afhængig af, hvor i Frankrig man befinder sig. Hver region har sine egne retter tilberedt efter traditioner og regionens råvarer. For eksempel er Alsace kendt for foie gras, Provence for olivenolie, krydderier, tomater og bouillabaisse og Normandiet og Bretagne for ost og fiskeretter.

I det franske køkken kan stort set alt fra et dyr spises, herunder grisetæer, komave, kalvehoveder, frølår m.v.

I øvrigt har Frankrig – som det eneste land – i 2010 fået optaget deres kogekunst på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

I gamle dage når konger og adelige inviterede gæster i Frankrig, var det ikke unormalt at servere op til 50 retter. Nuvel 50 retter  er måske lige i overkanten, men hvis du skal have gæster og mangler inspiration, så se nedenfor, hvor vi har samlet en række gode, franske retter.

rødvinssauce

Rødvinssauce

Rødvinssauce – Det lyder lidt finere og dyrere at servere en rødvinssauce til sin ret end ”bare” en brun sauce. Men egentlig er rødvinen jo blot en ingrediens på lige fod med

pommes anna til aftensmad

Pommes Anna

Pommes Anna er en klassisk, fransk ret af noget så simpelt som kartofler. Retten er opkaldt efter Anna Deslions der regelmæssigt holdt sammenkomster på chefkok Adolpe Duglérés – skaberen af

Crepes Suzette

Crepes Suzette

Crepe er fransk for pandekage, Suzette er et pigenavn. Så crepes Suzette er altså Suzettes pandekager. Oprindeligt er det pandekager, der er smagt til med mandarinsaft og likør og serveret

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine er en tærte fra Lorraine – et område i det nordøstlige Frankrig. Quiche betyder ifølge Gastronomisk Leksikon ”rundt bagværk med kant” – og det er vel slet og ret

Gateau Marcel

Gateau Marcel

Gateau Marcel er en dessertkage af chokolademousse med chokolademousse på. Det er sådan én af de dér kager, hvor du tænker, ”håber ikke de andre tager for meget, for jeg

flan

Flan

Flan – I Frankrig og Spanien er flan en populær, sød dessert. Den er lavet af mælk eller fløde, sukker samt æg og smages til med vanilje og andre lækkerier.

creme brulee

Crème brûlée

Crème brûlée – Elsker du desserter? Både at lave dem og at spise dem, så skal du prøve at lave crème brûlée. Hvorfor? Fordi crème brûlée er den ultimative kogekunst

ratatouille

Ratatouille

Hvad er ratatouille? Ratatouille er en sammenkogt ret, der stammer fra den sydfranske provins Provence. Den består typisk af tomater, løg, squash, peberfrugt og aubergine, som skæres i mindre stykker

Croissant

Croissant

Croissant – Jeg laver sjældent mine croissanter helt fra bunden. Men det er da lidt blæret at kunne. Men jeg synes, det tager for lang tid, og dem man kan

lammeragout

Lammeragout

  Lammeragout behøver ikke at tage en evighed at tilberede. Det kommer naturligvis an på hvilket stykke lammekød du bruger. Da det skæres ud i tern kan stort set alt

De franske retter opdateres løbende

Denne side opdateres løbende med franske retter, så snart vi får en ny fransk opskrift ind på hurtigmums.