Crepes Suzette

Crepe er fransk for pandekage, Suzette er et pigenavn. Så crepes Suzette er altså Suzettes pandekager. Oprindeligt er det pandekager, der er smagt til med mandarinsaft og likør og serveret med en smørsauce med saft og skal fra mandarin og med mere likør. I reglen bliver de flamberet, hvilket ifølge historien skulle være et resultat af et uheld.

Suzette var en tysk skuespillerinde, nå nej, hun var en prinsesse, som var forelsket i kong Louis XV og derfor fik lavet retten til ham, eller måske var hun én af prins Edward VII’s elskerinder, nå nej hun var datter til en ven af prins Edward …

Historierne er mange og ifølge den sidstnævnte skulle Crepe Suzette være opfundet på Café de Paris i Monte Carlo, hvor hjælpetjeneren kom til at sætte ild i likørsaucen ved et uheld. Hvad hjælpetjeneren hed? Han hed Henri Charpentier og blev senere en verdensberømt kok.

Crepes Suzette

Crepes Suzette – opskrift

I dag er det nok de færreste, der bruger mandarin til eller i pandekagerne. Appelsin og Grand Marnier lavet til en sauce er nok mere almindeligt.
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 40 minutter
Sværhedsgrad: Nem

Ingredienser

Det skal du bruge til pandekagerne

  • 125 g hvedemel
  • 3 spsk. sukker
  • dl mælk
  • 3 æg
  • 1 dl øl – almindelig pilsner eller hvidtøl
  • Lidt vaniljeekstrakt eller kornene fra en stang vanilje
  • Smør til stegning

Der bliver ca. 12 pandekager ud af denne portion. Flamber så mange af dem, som du synes. Resten kan gemmes til en anden gang. Flamberede pandekager skal nemlig serveres pronto.

    Det skal du bruge til saucen og flamberingen

    • 2 appelsiner – økologiske da skrællen også skal bruges
    • 1 citron
    • 5 cl Grand Marnier
    • 2 spsk. sukker
    • 1 spsk. smør
    • 1 godt skvæt cognac til flambering

    Tilbehør

    • Is – gerne hjemmelavet is
    • hakkede mandler

    Sådan gør du

    Fremgangsmåde for Crepes Suzette

    • Bland mel og sukker sammen, og pisk mælken i. Pisk til du har en klumpfri, tyktflydende dej.
    • Bland æg og øl i, og tilsæt vaniljeekstrakt efter smag eller kornene fra en stang vanilje. Lad gerne dejen hvile en halv times tid eller mere.
    • Smelt ca. 15 g smør, hæld det i en lille kande, og steg tynde pandekager af dejen ved at hælde lidt smeltet smør på, før du kommer en passende portion dej på pandekagepanden. Når du smelter alt smørret først, undgår du en del stegeos og sparer tid.
    • Sæt pandekagerne til side, når de er stegt på begge sider, mens du tilbereder appelsinsaucen.
    • Bland revet appelsinskræl fra én appelsin og saft fra dem begge med saften fra citronen og Grand Marnier.
    • Smelt sukkeret til en lys karamel på en dyb pande ved moderat varme.
    • Tilsæt smørret, og lad det bruse af.
    • Hæld appelsinblandingen i, og lad det koge op.
    • Vend pandekagerne i saucen én ad gangen, og fold dem derefter sammen to gange, så de bliver til en trekant, og saml dem i panden – evt. taglagt.
    • Hæld cognac over, og sæt ild til, så pandekagerne flamberes.
    • Servér med det samme med is og evt. ristede mandler.

    Noter

    Frys evt. overskydende pandekager ned. De kan lunes og spises med is, eller du kan lave en ny portion appelsinsauce og flambere dem, når de er tøet op.

    Crepes Suzette er en meget elegant dessert ud af ‘pandekagefamilien’. HurtigMums elsker pandekager, og det er en af vores mest populære opskrifter.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Se også disse opskrifter

    Cookie indstillinger
    x