Gæstemad

Hvad byder du dine middagsgæster?

Hvad der er gæstemad for dig, er måske hverdagsmad for din nabo. For madtraditioner er noget individuelt. Individuelt for den enkelte og for situationen. For skal du holde bryllup, så vil menuen nok stå på noget ganske andet, end når du holder havefest.

Herunder kan du finde en utal af gæsteretter til et hav af anledninger, men der er sikkert andre opskrifter her på HurtigMums, som du vil synes, er dine gæster værdige.


Forretter

aspargessuppe

Aspargessuppe – Har du brug for at servere forret eller natmad, er aspargessuppen et hit. Det er nok de færreste med bare nogle få år på bagen, der ikke har fået serveret aspargessuppe til skrub af-mad. Aspargessuppen her egner sig dog også fortrinligt som en forret, hvis du vil servere to eller tre retter.

Avocado med rejer

Avocado med rejer – En forret, der nok skal vække lækkersultne blikke, når du serverer den for dine gæster. Avocado er blevet utroligt populært. Selvom det startede så småt i slutningen af 60’erne, er det stadig for mange en eksotisk og spændende frugt. Opskriften du får her, er nem at gå til.

ærtesuppe

Ærtesuppe – Du får hele tre varianter af ærtesuppe i denne opskrift. Laver du den variant med champagne er der helt sikkert dømt forkælelse af dine gæster. Men også den med kammuslinger er en delikatesse. Den med baconen er måske en smule mere hverdagsagtigt, men det behøver ikke afholde dig fra at servere den for dine gæster. Lækker, det er den.

forret med laks

Forret med laks – Det kommer nok ikke bag på dig, at dette er en forret, eller at den indeholder laks. Laks er altid godt til forretter og som gæstemad. For laks er bare superlækkert og kan tilberedes på rigtig mange spændende måder og med rigtig meget forskelligt tilbehør. Denne forret er med rogn, rejer og asparges.

grillet hummer

Grillet hummer – Denne forret er en af de dyre. Serverer du grillet hummer til dit party med 60-80 gæster, så har du virkelig skudt papegøjen. En hummer rækker maksimum til to personer. Så vi snakker om et højt fircifret beløb, hvis du har inviteret 80 mennesker. Serverer du en hel hummer til hver person, kan retten bruges som hovedret.

hummerbisque

Hummerbisque – Suppe kogt på hummerskaller og 20-25 andre ingredienser er en smagsoplevelse, du ikke skal snyde dig selv eller dine gæster for. Det er ikke svært at lave – det er omstændeligt, men det lykkes altid, når du følger opskriften. Det tager lang tid, men du kan koge fonden dagen før og lave suppe færdig den dage, du skal servere den.

krabbesalat

Krabbesalat – Vil du virkelig forkæle dig selv og dine gæster, skal du servere krabbesalat til forret. Ikke nok med at det er kræs for smagsløgene, du kan også tilberede det i forvejen og så sætte de portionsanrettede krabbesalater ind på bordet, når I er klar til at spise. Det er da nemt. Her får du opskriften og serveringsforslag.

lakseroulade

Lakseroulade – En forret med laks, som denne lakseroulade, er perfekt til festlige anledninger med mange gæster – eller få – gæster. Det er en ret, du kan lave i forvejen og have stående i køleskabet i op til 1-2 timer inden servering. Det gør det absolut nemmere end at stå med det lige inden, gæsterne kommer.

lakseruller

Lakseruller – Som det måske er gået op for dig, er laks bare fortrinlig gæstemad. Laksen er perfekt til hovedretter, men i særdeleshed til forretter. Når du bruger laks til forret, skal du heller ikke bruge lige så meget af den dyre fisk, som hvis du skal lave en hovedret til dine gæster.

løgsuppe

Løgsuppe – Fransk mad er fortræffelig mad. Og er løgsuppen fransk – som den du finder opskriften på her – bliver der virkelig kræset for smagsløgene. Løg alene er umami, men derudover er der også hvidvin, cognac, timian, godt brød med smeltet emmentaler og andre lækker ingredienser. Suppen kan serveres som forret, hovedret eller natmad.

muslingesuppe

Muslingesuppe – Skaldyr er noget de fleste anser for eksklusiv mad. Det er da også ofte ret dyrt – i særdeleshed hvis du bestiller det på en restaurant, men også selvom du laver det selv. Du kan bruge frosne muslinger, men de friske er klart at foretrække. Klik dig ind på opskriften, hvor du også får tips om, hvordan du klargør muslingerne.

rejecocktail

Rejecocktail – 60’ernes og 70’ernes foretrukne valg af forret, når der var fest, eller der kom gæster var rejecocktailen. Den er stadig et hit og derfor et sikkert valg. I denne opskrift har vi fornyet den lidt, så den er med bl.a. avocado og rødløg og uden den traditionelle Thousand Island – men det er jo selvfølgelig dit valg.

Salat Nicoise

Salat Nicoise – Portionsanrettet salade Nicoise ser superflot ud som forret til gæsterne til en større fest. Nøjagtig som når du serverer f.eks. reje- eller krabbesalat. Blot anrettes salade Nicoise på en tallerken i stedet for i et glas. Salaten er en smagfuld kombination af den salte tun, de bløde smilende æg og de saftige olivener og tomater.

spinatroulade

Spinatroulade – Normalt tænker du nok bagværk, når der er roulade på menuen, men der findes faktisk også kartoffelroulader – ikke at forveksle med kartoffelkager – som er et lækkert tilbehør. Og så forretten her, som også er en roulade, en spinatroulade med røget laks. Kan du få laksetopping – som er billigere end reelle stykker – kan du holde udgifterne til gæstemiddagen nede.

stjerneskud

Stjerneskud – Stjerneskud er vel egentlig et flot stykke smørrebrød, men kan sagtens laves til en prima forret – evt. med brød til i stedet for under. Opskriften er tudsegammel og er blevet ændret mange gange. Klik på linket, og få vores opskrift, tips til hvordan du anretter retten samt vejledning til, hvad du kan servere at drikke til.

tunmousse

Tunmousse – Tunmousse er en forret, der var meget populær i 1980’erne. Så det er måske en lidt retro forret. Men prøv den alligevel. Den er lækker og cremet. Det er en af den slags retter, dine gæster vil bede om opskriften på. Så henviser du bare til HurtigMums! Klik på linket, og få også opskriften til en fedtfattig variant.


Hovedretter

aspargessuppe

Andebryst – Andebryst tilberedt på denne måde med lækkert tilbehør er en fantastisk ret, når du har inviteret familien til fødselsdag eller over til søndagshygge. Med det helt rigtige tilbehør vil den også egne sig perfekt til den større fest med mange gæster – f.eks. runde fødselsdage – hvis du har råd! For andebryst er ikke bare lækkert, det er også dyrt.

bankekød

Bankekød – Det er nok ikke den ret, du serverer til den store fest med 80 gæster – det gør man sjældent med gryderetter. Men har du inviteret forældre, svigerforældre og bedsteforældre til middag er det helt sikkert en ret, de vil sætte pris på – og har du et ”issue”, kan du få afreageret, inden I sætter jeg til bords.

benløse fugle

Benløse fugle – Endnu en god, gammeldags ret, som mange gæster af den lidt ældre generation med garanti vil sætte pris på. Men også den yngre generation er begyndt at få smag for de gamle, danske retter og anser dem som festmad. I denne opskrift er spækket byttet ud med bacon, hvilket mange nok vil sætte pris på.

Bøf med løg

Bøf med løg – Mange vil måske mene, at bøf med løg er en hverdagsret. Men serverer du den med lækkert tilbehør, som en god sovs – måske endda en hjemmelavet bearnaise – pommes Anna og måske en waldorfsalat, så er det gæstemad. Og hvem kan ikke lide en god bøf med bløde løg?

Bøf stroganoff

Bøf stroganoff – De fleste elsker bøf stroganoff. Oksekød, champignoner, tomat, paprika og fløde. Det er jo bare creme de la creme. Den perfekte ret også at tage med til andres gæster, f.eks. til et surpriseparty, for det er kun to gryder – en til kartoffelmosen og en til bøf stroganoffen – der skal med under armen.

boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon – En ret, der er nemmere at lave end at stave til. Boeuf bourguignon er perfekt til gæstemad. Du sætter den i ovnen, inden gæsterne kommer, og der står den så og hygger sig i 3½-4 timer. Så er det kun lige tilbehøret, der skal tilberedes, og så kan retten anrettes og servers.

Butter Chicken

Butter chicken – Mange indiske retter er lækre til gæstemad. De som regel flotte i farverne, og de er et festfyrværkeri af krydderier, der giver en god smag til maden. De tager som regel lidt tid at tilberede – når først du har set ingredienslisten, ved du hvorfor. Butter chicken er perfekt, når gæsterne kan lide krydret mad.

Chateaubriand

Chateaubriand – Bøffen over bøffer hører helt klart til på listen over gæstemad. Det skal dog nok ikke være den dag, hvor der kommer mange gæster forbi. Men sådan en aften, hvor badmintonvennerne kommer på besøg og skal duperes, der er chateaubriand klart den perfekte gæstemad. Bliver I mange, skal du have den store pengepung frem.

chili con carne

Chili con carne – Det er nok ikke alle, der vil mene at chili con carne er gæstemad, men kan dine gæster lide bønner og stærk mad, så vi de med garanti føle sig forkælet i overordentlig grad. Især hvis du laver den efter opskriften, du får her med mørk chokolade og evt. lidt ekstra af de hotte ingredienser.

coq au vin

Coq au vin – Franskmændene kan bare noget med mad. Det gør sig også gældende i coq au vin, som betyder (ung)hane i vin. I opskriften her er der dog brugt kylling, da en unghane ikke sådan lige er til at løbe op. Men det er stadig et måltid, du sagtens kan være bekendt at servere for dine gæster.

cordon bleu

Cordon bleu – Tidligere var kylling altid god gæstemad, men det har fået en lidt mere hverdagsagtig klang, selvom en god kylling ikke er er fattigmandskost. Det gælder dog ikke, når menuen står på cordon bleu – hjemmelavet selvfølgelig. For så kræser du virkelig for dine gæster. Du får opskriften på den lækre kyllingeret her.

culottesteg

Culottesteg – Culottestegen er blevet populær. Det har den ikke altid været. Men har den modnet under de rigtige forhold, og tilbereder du den korrekt – hvilket ikke er så kompliceret endda – og serverer den med noget superlækkert tilbehør, så får du en rigtig lækker ret til dine gæster. I opskriften får du også forslag til tilbehør.

Engelsk bøf

Engelsk bøf – Der er nok ikke nogen, der vil sætte spørgsmålstegn ved, om engelsk bøf er gæstemad, i hvert fald ikke hvis man kan lide oksekød. Engang var engelsk bøf noget af det største. Det er det nok ikke mere, men det er stadig en god bøf at servere for gæster, hvis den er stor og saftig.

Entrecote

Entrecote – En bøf stegt af højreb med en god sovs og lækkert tilbehør, det er da den perfekte gæstemad til herremiddagen eller til en fredag aften sammen med vennerne, inden der skal ses landskamp. Den vil også sagtens kunne serveres til en lidt mindre fest, hvis du har kok på, så gæsterne selv kan bestemme stegningen.

Langtidsstegt flæskesteg

Flæskesteg – Flæskesteg med sprød svær har altid været fest- og gæstemad. Og det er det stadig. Med en perfekt stegt flæskesteg går du aldrig galt i byen. En god gammeldags menu med suppe, steg og is kan kun gøre festen til et hit. Flæskesteg må gerne serveres traditionelt og give gæsterne en retro oplevelse.

flanksteak på grill

Flankesteak – Skal du holde grillfest eller barbecueparty, så er flankesteak et godt stykke kød at servere for dine gæster. Ikke alene smager det godt og er nemt at tilberede, det er også et billigt stykke kød. For hvem siger, gæstemad behøver at være dyrt. Med billigt kød, kan du bruge flere penge på tilbehøret og desserten.

fondue

Fondue – Fondue var meget in i 70’erne, når der skulle weekendhygges med vennerne. Det er nu begyndt at blive populært igen. At sidde omkring fondue-gryden og tilberede sin egen mad skaber en helt speciel og hyggelig stemning. I opskriften får du forslag til fem forskellige slags fondue – olie, rødvin, ost, bouillon og chokolade.

forloren hare

Forloren hare – Forloren hare er en ret helt tilbage fra 50’erne. Og det var gæstemad. Det er det stadig. Du kan servere den lørdag aften, når familien eller vennerne kommer forbi til middag. Men den egner sig også udmærket til fadservering til større festlige komsammener. Servér en lækker vaniljebudding med bær til dessert og festmåltidet er gennemført 50’er-agtigt.

Gammeldags oksesteg

Gammeldags oksesteg – Denne ret behøver egentlig ingen præsentation. De fleste har nok smagt gammeldags oksesteg. Sådan en gammeldags oksesteg stegt i gryde kan dog godt blive lidt tør i det, så derfor får du her opskriften på gammeldags oksesteg stegt i slow cooker – så bliver den mør. Så mør, at selv tandløse kan spise den.

Glaseret skinke

Glaseret skinke – Skinke har altid været anset som fest- og gæstemad. Det er egentlig ikke voldsomt dyrt, men det har en særdeles delikat smag og konsistens. I den opskrift du får her, er skinken glaseret med sennep og brun farin, hvilket giver en dejlig smag. Du får også forslag til, hvad du kan servere til skinken.

Kogt hamburgerryg

Hamburgerryg – Hvor tit har du fået serveret kogt hamburgerryg, når du har været på besøg hos venner og familie? Ikke så få gange, vel? Og hamburgerryg er da også gæstemad. Det smager godt, og det er nemt at tilberede. I opskriften får du flere lækre varianter af hamburgerryg, der egner sig som gæstemad.

Hamburgerryg eller skinke på grill

Hamburgerryg eller skinke på grill – Står der havefest på programmet, så grill en hel hamburgerryg eller skinke efter opskriften her. Både hamburgerryg og skinke tilberedt på grill får en helt unik smag i forhold til at koge kødet. Bevares det smager også godt, men prøv at servere grillet hamburgerryg eller skinke til dine gæster næste gang.

helstegt pattegris

Helstegt pattegris – Hvis ikke du skulle servere helstegt pattegris for dine gæster, hvem skulle du så servere det for? Du kan i hvert fald ikke spise den alene. Helstegt pattegris er helt klart gæstemad. Du kan lave den på grillen, og det er det, du får opskriften på her. Så tænd op i grillen, og skyd grisefesten i gang.

Hjerter i flødesovs

Hjerter i flødesovs – Det er nok ikke alle, der synes, at hjerter – og anden indmad – er gæstemad. Det er ikke engang alle, der vil spise det som hverdagsmad. For enten kan du lide hjerter, eller også kan du ikke. Der er ikke rigtig nogen gylden middelvej. Kan du og dine gæster lide hjerter, er hjerter i flødesovs absolut gæstemad.

indbagt laks til aftensmad

Indbagt laks – Indbagt laks kan serveres til både forret og hovedret, når du får gæster til middag. Det afhænger blot af størrelsen på laksestykkern. Opskriften du får her, er beregnet til hovedret. Laksen er pakket ind i færdigkøbt butterdej, så retten ikke tager så lang tid at tilberede. Så har du mere tid sammen med dine gæster.

indbagt mørbrad

Indbagt mørbrad – Butterdej er bare fantastisk. Det smager skønt, er sprødt og er nemt at arbejde med. Næsten alt, der er pakket ind i butterdej, signalerer gæstemad. Især hvis du pynter indpakningen med mønstre lavet af den butterdej, der bliver tilovers efter indpakningen. I opskriften her er det et stykke oksemørbrad, der er pakket ind til gæsterne.

kalvefrikasse

Kalvefrikassé – En ret, der – desværre – er gået lidt i glemmebogen, er frikassé. Frikassé er lyst kød skåret i mindre stykker og tilberedt med en lys grøntsagsstuvning. Kalvefrikassé tager lang tid at tilberede, men er bestemt lækker gæstemad – i stedet for at servere kartofler til, kan du komme det i tarteletter. Så har du en forret.

Kogt skinke

Kogt skinke – Hvad end du serverer grønlangkål og brunede kartofler eller mornaysauce eller flødekartofler til skinken, så er og bliver den ægte gæstemad. Vi har serveret den for gæster helt fra gammel tid. I opskriften, du får her, får du forslag til tilberedningsmetoder, serveringsforslag, og hvad du kan bruge resten til, hvis gæsterne mod forventning ikke spiser op.

koteletter i fad

Koteletter i fad – Koteletter i fad er den perfekte gæstemad. Ikke alene fordi det smager skønt, men også fordi det kan laves klar i forvejen og sættes i ovnen, når gæsterne kommer. Efter et kvarters tid er maden klar til servering. Du får både opskriften og forslag til, hvad du skal servere til.

kylling i fad

Kylling i fad – Denne ret kan både være hverdags- og gæstemad. Det afhænger helt af de øvrige ingredienser, tilberedningsmåden og anretningen. I opskriften, du får her, er kyllingen kogt i hvidvin, hvilket giver en delikat smag til kødet. Ud over opskriften får du også forslag til tilbehør og vinen, du skal drikke til.

laks i ovn

Laks i ovn – Du kan tilberede laks på mange måder, men næsten uanset hvordan du bærer dig ad, så er det gæstemad. I opskriften du finder her, har laksen været en tur i ovnen og bliver serveret på salat med syltede rødløg og med halve tomater med lækker cremet gedeost i. Tomaterne har også været i ovnen.

laks på grill

Laks på grill – Om sommeren elsker vi at grille. Når der kommer gæster på besøg, må det gerne være lidt ud over det sædvanlige. Prøv med denne laks på grill med hjemmelavet pesto. I opskriften får du både forslag til tilbehør og gode råd til, hvordan du kan tilberede din laks, så den bliver helt perfekt.

lammekølle

Lammekølle – Ikke alle bryder sig om lam, så der er nok nogen, der vil mene, at lammekølle ikke er gæstemad, men det er jo smag og behag. Ved du, at dine gæster er vilde med lam, og er du det også selv, så er en lammekølle helt bestem værdig gæstemad. Få opskriften på lammekølle i ovn og på grill.

lammekrone

Lammekrone – Lammekrone, alias lammerack og lammecarret, serveret med hvidløg og rosmarin signalerer i høj grad, at du gerne vil servere noget ganske særligt for dine gæster. Ikke alene prisen signalerer, at dine gæster skal forkæles, men også smagen. Du får opskriften her, hvor du også får forslag til tilbehør.

langtidsstegt and

Langtidsstegt and – Når du langtidssteger, bliver kødet altid ekstra mørt uden at blive tørt. Kommer der gæster til mortensaften eller jul, så kom anden i ovnen ved frokosttid, og lad den stege ved svag varme. Når du klikker ind på opskriften, får du også forslag til, hvordan du laver en rigtig lækker sovs til den langtidsstegte and.

Langtidsstegt culotte

Langtidsstegt culotte – Der er mange fordele ved langtidsstegning. Du kan være sammen med gæsterne, mens stegen er i ovnen uden at skulle se til den hele tiden. Der spreder sig en duft uden lige i hele huset. Du får mørt, men saftigt kød, som du kan være bekendt at servere. Klik og få opskriften på både skinke- og okseculotte.

Langtidsstegt flæskesteg

Langtidsstegt flæskesteg – Inviter familie og venner til julefrokost eller juleaften, og servér en lækker, langtidsstegt flæskesteg. Med sprød svær selvfølgelig. Du tænker måske, at du ikke har tid til langtidsstegning. Men lige netop langtidsstegt mad er god gæstemad, fordi du kan lave andre ting, mens kødet mere eller mindre passer sig selv.

Langtidsstegt gås

Langtidsstegt gås – Gås er sikkert sjældent noget, du laver til hverdag – ja, eller i det hele taget. Men gås er god gæstemad, hvis I bliver mange. For der er mad til mange i en gås. Du kan selvfølgelig altid servere gås for dine gæster, men det er især oplagt at servere til mortensaften eller jul.

Langtidsstegt lammekølle til aftensmad

Langtidsstegt lammekølle – Få masser af tid til at være sammen med dine gæster ved at langtidsstege maden. En langtidsstegt lammekølle er maks. forkælelse af dine gæster og dig selv. Det tager ikke langt til at forberede lammekøllen i denne opskrift, og når køllen først er i ovnen, passer den stort set sig selv.

Langtidsstegt oksefilet

Langtidsstegt oksefilet – Oksestege er altid gæstemad, hvis de er tilberedt perfekt – du ved ikke for meget og ikke for lidt. Når du langtidssteger din oksefilet ved lav temperatur, bliver kødet mere saftigt. I opskriften her blive oksefileten tilberedt i slowcookeren i fire timer, og sovsen – som bare er mums – laver nærmest sig selv.

langtidsstegt svinekam

Langtidsstegt svinekam – I dag bliver flæskesteg måske ikke i samme grad som i 50’erne og 60’erne anset for festmad, men det er stadig gæstemad. En saftig, langtidsstegt kamsteg med sprød svær er superlækkert til dine gæster. Klik dig ind på opskriften, og få også forslag til tilbehør og anvendelse af eventuelle rester.

Mørbrad

Mørbrad – Svinemørbrad kan du ofte få fat i til en rimelig pris. Det er lækkert kød, der bliver mørt og saftigt, hvis du ikke steger det for længe. Fyld mørbraden med svesker, æbler, persille eller … Ja, klik dig ind på opskriften og få flere idéer til, hvad du kan fylde i din svinemørbrad, når du får gæster.

mørbradbøf

Mørbradbøf – En god saftig mørbradbøf går du aldrig fejl af. Servér den på rugbrød med bløde løg på toppen til påskefrokosten eller fødselsdagsfesten. Eller servér den med kogte grøntsager, brun sauce lavet af stegeskyen samt agurkesalat en aften, hvor venner eller familie kommer på besøg. Lav evt. også en lækker dessert, så er gæstemiddagen i hus.

mørbradgryde

Mørbradgryde – En skøn ret du kan få til at række langt, er mørbradgryde. Tilsæt en masse lækre ingredienser – og mørbrad selvfølgelig – og servér med ris, kartofler eller pasta. Klik dig ind på opskriften, og få ikke mindre end fem forskellige varianter på mørbradgryde – den traditionelle, den eksotiske, den italienske, den fedtfattige og den, der er lavet efter LCHF-principperne.

mørbrad i fad

Mørbrad i fad – Mørbrad i fad er faktisk det samme som mørbradgryde. Opskriften du får her, er med champignoner, porrer, kokosmælk og andre lækre ingredienser, der smager godt sammen med mørbrad. Men du kan sagtens vælge andre ingredienser, som f.eks. bacon og cocktailpølser, som også smager fantastisk sammen med mørbrad.

mørbrad i ovn

Mørbrad i ovn – Mørbrad er en fantastisk råvare, for du kan tilberede den på et utal af måder. I denne opskrift har vi smurt mørbraden ind i en god dressing og derefter stegt den i ovnen. Metoden kan også bruges på grillen. Klik på opskriften, og få også tips til tilbehør.

moules frites

Moules frites – Lyder det fransk? Det er det også, men retten er fra Belgien. Det er blåmuslinger (moules) og pommes frites. Blåmuslingerne er kogt i en suppen, og pommes fritene er selvfølgelig hjemmelavede – i ovnen. En fantastisk velsmagende gæsteret, der er rimelig hurtig at tilberede. Dog skal der en del muslinger til.

nakkefilet

Nakkefilet – Nakkefileten i denne opskrift er blevet rubbet og marineret, brunet af og derefter stegt i en gryde længe i ovnen ved lav varme. Med andre ord er den langtidsstegt. Og den bliver så lækker og mør af det. Få opskriften, info om langtidsstegning samt forslag til tilbehør ved at klikke på linket.

oksefilet

Oksefilet – Stegt oksefilet smager skønt – det kan de fleste kødspisere nok blive enige om – men hvordan den skal være stegt, det er der stor uenighed om. Nogle vil have den rød, nogle vil have den gennemstegt, og nogle vil have den lige midt imellem. Oksefileten i denne opskrift er langtidsstegt til en centrumstemperatur på 57° C.

oksemørbrad på grill

Oksemørbrad på grill – Mørbrad er lækkert, oksemørbrad er megalækkert. I opskriften her har vi kastet et helt stykke oksemørbrad på grillen, efter vi har marineret det i 4-6 timer. Det kan den ligge og gøre, mens du hygger dig med dine gæster eller tilbereder tilbehøret, som du får forslag til, når du klikker dig ind på opskriften.

osso buco

Osso buco – Byd dine gæster på kalveskank braiseret i øl eller vin. Osso buco er en gryderet, der laves i ovnen – eller det gør den i hvert fald i denne opskrift. Retten bliver bedst, når den simrer ved ikke alt for høj temperatur. Når først retten er sat i ovnen, passer den sig selv, indtil den er færdig.

laks i ovn

Ovnbagt laks – Det første du tænker på, når du får gæster til middag, er nok, at det skal være rigtig lækkert, det du skal servere. Og det er denne ovnbagte laks. Men gæstemad må også gerne være nem eller hurtig at tilberede, så du har tid til at være sammen med dine gæster. Det er denne ovnbagte laks også.

paella

Paella – Hvad byder du uventede gæster, hvis de ikke kan nøjes med kaffe? Paella! Paella er nemt at få til at række til mange, og det er nemt og hurtigt at tilberede. Klik på linket, så får du opskriften samt inspiration til, hvordan du kan pifte et par ellers kedelige købe-flutes op med lidt citron, honning og frø/kerner.

Paprikagryde

Paprikagryde – Paprikagryde minder en hel del om mørbradgryde. Den indeholder bl.a. bacon, cocktailpølser og kød – og paprika selvfølgelig. I opskriften her er der brugt mørbrad, men det kan erstattes af kyllingestrimler eller skinkekød eller oksekød i tern. I retten er der også flødeost med krydderurter, som giver den en cremet konsistens.

pariserbøf

Pariserbøf – Selvom pariserbøf er nemt, hurtigt og billigt at lave, så er det stadig gæstemad. For det er en utrolig velsmagende kombination af sødt, surt, salt, bitter og umami samt af hårdt, blødt, sprødt, sejt og koldt og varmt. Og farverne … de signalerer sommer, sol og festlig stemning. Kan du byde dine gæster noget bedre?

porchetta

Porchetta – Den italiske ”flæskesteg” er helt fantastisk i sin smag og noget anderledes end en dansk flæskesteg. For den italiensk er fyldt med hvidløg og krydderurter. Men den er stadig med sprød svær. Serverer du den med en lækker sauce lavet på stegeskyen og portionsanrettede pommes Anna, har du en flot gæstemiddag.

pulled beef

Pulled beef – At lave god mad kan tage rigtig lang tid. Det gør sig i hvert fald gældende for pulled beef, hvis du laver det efter denne opskrift. Kødet står og simrer i slowcookeren i otte timer. Men du kan også lave retten i ovnen, hvis du ikke har en slowcooker.

pulled pork burger

Pulled pork – Du kan stort set lave ”pulled” af et hvilket som helst slagtedyr eller af fugl. I denne opskrift er det en gris – eller nakkekammen fra en – der har fået 5-6 timer i ovnen, så det er blevet mørt nok til at trække fra hinanden. Servér med flødekartofler og dampede grøntsager eller i en burger til 18-års fødselsdagen.

Ribbenssteg på grill

Ribbensteg på grill – Oplagt gæstemad om sommeren er grillmad. Vejret er skønt, og vi vil gerne opholde os udendørs. Smid en ribbensteg på grillen, og hyg med gæsterne, imens den tilberedes. Serverer du grillede grøntsager til eller flødekartofler, der kan gøres klar og lige sættes i ovnen, er der ingen, der behøver at opholde sig længe i køkkenet.

ristaffel

Ristaffel – Ristaffel er nemt at servere for mange med forskellig smag, da retten blot består af kød og champignoner i en yderst velsmagende sovs samt ris. Dertil serveres der så et hav af tilbehør – tomater, rosiner, peanuts, peberfrugter, ananas, kokosmel m.m. Gæsterne vælger så selv deres favoritter. Derfor er det da også den perfekte gæstemad.

rullesteg

Rullesteg – En populær ret, der går mange år tilbage, er rullestegen. Den er lavet af svineslag, som rulles om noget fyld. I opskriften her er det æbler, svesker, løg og krydderurter. Normalt er rullesteg uden svær, men i denne variant er der svær på. Endda hele vejen rundt om stegen. Seriøst lækkert.

saltimbocca

Saltimbocca – Det er måske ikke lige retten, du serverer til den store, runde fødselsdag eller sølvbrylluppet, hvor du har inviteret 80 mennesker. Men fredag aften når vennerne kommer til aftensmad, er saltimbocca en gudespise. Servér retten med f.eks. råstegte eller brasekartofler eller med et af de andre forslag, du får i opskriften.

Skinkeculotte

Skinkeculotte – Skal der steg på bordet til dine gæster, er skinkeculotten et godt valg. Den er nem at tilberede og give en god smag, den er billig, og så er der ikke helt de samme divergenser fra gæsternes side, til hvordan den skal være stegt, som der er med en okseculotte. I opskriften får du også forslag til tilbehør.

Souffle

Soufflé – Soufflé er gæstemad til den lille komsammen. En soufflé er nemlig utålmodig, så den venter ikke på forsinkede gæster. En soufflé skal serveres i det øjeblik, den tages ud af ovnen. Men kan det lade sig gøre, så har du også en virkelig flot og velsmagende gæstemiddag, der viser, hvor god en kok du er.

spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese – Spaghetti og kødsovs i luksusudgave. Kongen over alle kødsovse er helt bestemt en fantastisk gæstemiddag. Det er ikke bare hverdagskødsovsen med tørret pasta, som tager lidt under ½ time at lave. Nej, her er der brugt frisk pasta, og saucen har simret i næsten 1½ time. Servér en panna cotta til dessert, og inviter til italiensk aften.

spareribs

Spareribs – Er du og dine gæster til amerikansk mad og fedtede fingre, så skal du invitere på spareribs – hjemmelavede spareribs. Og det er det, du får opskriften på, når du klikker på linket. Du får også forslag til tilbehør og til, hvad du skal servere i glassene – i hvert fald til de voksne i selskabet.

stegte ål

Stegte ål – I min barndom samledes familien tit om stegte ål til ålegilde. Det var mere en tradition, end det var en fin spise. For dengang var ålene til at betale, og der var nok af dem. Men i dag, hvor ålen er udryddelsestruet, er ål vanvittigt dyre, og må betragtes som noget vi spiser til festlige lejligheder.

sushi

Sushi – Kan dine gæster og du selv lide sushi, så er det alletiders hyggelige gæstemad. Du kan servere retten som ”saml selv”, men du kan også lave forskellige stykker sushi og imponere dine venner med flotte makiruller, uramakiruller og nigri. Det er i hvert fald dem, du får opskriften på her.

Svinekæber

Svinekæber – Her er der nok nogen, der vil mene, at det ikke er gæstemad, men i stedet på samme niveau som indmad. Men det er gæstemad! Ikke alene prisen på svinekæber bevidner om, at her er der tale om virkeligt lækkert og mørt kød. Og det smager ikke noget nær i retningen af indmad. Prøv selv!

svinekotelet

Svinekotelet – Hvem kan ikke lide en saftig kotelet med lækkert tilbehør. Og disse koteletter er supersaftige og møre. De er gourmetsaltede og intervalstegte. Det tager noget længere tid, end blot at stege dem almindeligt, men det bliver også et helt andet resultat. Klik på opskriften, og find ud af mere om gourmetsaltning og intervalstegning.

svinemørbrad i ovn

Mørbrad i ovn – Alle former for mørbrad kan tilberedes i din ovn. Her har vi marineret en svinemørbrad og derefter stegt den i ovnen. Det giver et saftigt, mørt og vanvittigt velsmagende resultat. Når du klikker på linket, får du både opskriften og forslag til, hvad du kan servere til mørbraden.

oksemørbrad på grill

Mørbrad på grill – Tænd op i grillen på en sommerdag, hvor gæsterne måske allerede er ankommet og har fået et glas vin, øl eller vand i hånden. Rør i forvejen en barbecuemarinade til at smøre svinemørbraden med, inden den kommer på grillen. Vi giver dig opskriften på barbecuemarinaden og vejledning til, hvordan du griller mørbraden.

tikka masala

Tikka masala – Indisk mad er næsten altid fest- eller gæstemad. Det er sprudlende både for smagsløgene og for øjet. Det afhænger selvfølgelig af dine gæster, men kan de lide mad, der prikker i ganen, på tungen og på læberne, så er chicken tikka masala perfekt. Du kan servere retten med ris eller fladbrød.

Tykstegsbøffer

Tykstegsbøffer – Du kan servere tykstegbøffer for dine gæster, hvis I ikke er alt for mange til middag. Det er lidt svære at få mange bøffer færdig på samme tid. I opskriften får du oplysning om stegetid, forslag til tilbehør og også opskriften på hvidløgs-/kryddersmør, som smager skønt oven på en tykstegsbøf.

vietnamesiske forårsruller

Vietnamesiske forårsruller – Til den uformelle middagsanretning er det populært at servere mad, gæsterne selv tilbereder ved bordet. Det kan de gøre med vietnamesiske forårsruller – eller friske forårsruller, som de også kaldes. Sæt alle ingredienserne frem, og kald til bords. Du får forslag til fyld og dyppelse, når du klikker på linket.

vitello tonnato

Vitello tonnato – Kalvelårtunge med tunsauce er gæstemiddag, der giver smagsløgene en fed oplevelse. Især saucen … uhm, den er så skøn, cremet og velsmagende. Du kan sagtens braisere lårtungen i god tid, for den behøver ikke være rygende varm, når den serveres. Vi giver dig opskriften, serveringsforslag og forslag til vin, du kan servere til retten.

Wienerschnitzel

Wienerschnitzel – Traditionelt tilberedt (i hvert fald i Danmark, men ikke i Wien) wienerschnitzel med dreng ovenpå og med brasede kartofler, brun skysauce og dampede grønne ærter til. Det er retro gæstemad, så det basker. Klik på linket, få opskriften, og find ud af, af hvad og hvordan du laver den traditionelle dreng.


Desserter og kager

bananasplit

Bananasplit – En flækket banan med is og flødeskum – det lyder måske ikke af meget, men det er en virkelig himmerigsmundfuld. Desserten var uhyre populær i 80’erne, og ethvert barn vil med glæde sætte tænderne i den. Og så er den billig. Pynt den med parasoller og drinkspinde med metalglimmer, så bliver det ikke mere festligt.

blødende chokoladekage

Blødende chokoladekage – At servere blødende chokoladekage til dine gæster som dessert med en klat hjemmelavet is til signalerer overskud i en grad, der overstiger alt. Blødende chokoladekager kræver nemlig omhu, mavefornemmelse (for at lave ikke for at spise) og en erfaring, der er en bagermester værdig. Så respekt, hvis du giver dig i kast med det.

Citronfromage

Citronfromage – 60’ernes mest populære dessert, når der kom gæster til huse, eller der var inviteret til fest i forsamlingshuset, dur endnu. Mange af de gamle, danske retter har fået en renæssance, og det er ikke ufortjent, de smager nemlig skønt. Så sæt trygt citronfromage på menukortet som dessert, næste gang du får gæster.

creme brulee

Crème brûlé – Denne dessert skal nok sætte prikken over i’et på din gæstemiddag. Hvad end det er til den lille middag hjemme omkring middagsbordet med de nærmeste, eller det er til den store fest med mange gæster. Crème brûlé er ikke bare lækkert at spise, det er også sjovt at lave.

Crepes Suzette

Crepes Suzette – Alle elsker pandekager. Og en gang lune pandekager med is og syltetøj er da bestemt ikke at foragte. Men skal der virkelig være luksus på drengen og kræsen for dine gæster, så skal du servere crepes Suzette. Og kan du flambere dem ved bordet, mens gæsterne ser på, så er det virkelig overskudsagtigt.

flan

Flan – Skal der dessert på menuen – og det skal der jo, hvis det skal være rigtig fest- og gæstemad – så er flan et godt valg, når det skal være ekstra lækkert. Det er en slags budding med karamelliseret sukker, og de serveres portionsanrettet. De er ikke helt enkle at lave, men følg opskriften, så skal det nok gå.

Gateau Marcel

Gateau Marcel – En chokoladekage til desset, det er da gæstemad. Og denne kage er ikke bare en hvilken som helst chokoladekage. Det er en dessertkage, der er lavet af chokolademousse – dobbelt op på chokolademousse. Der er ikke mange ingredienser i den – chokolade, smør, æg og sukker – men smagen er imponerende. Så tjek opskriften, og imponer dine gæster.

hindbærmousse

Hindbærmousse – Vil du gerne servere en ekstremt lækker dessert for dine gæster, skal du prøve denne hindbærmousse. Den er ikke hvinende sød, men en frisk og syrlig afslutning på en vellykket gæstemiddag. Du kan bruge friske eller frosne hindbær. Har du ikke selv en hindbærbusk, kan frosne hindbær være at foretrække pga. prisen.

Hvid chokolademousse

Hvid chokolademousse – Hvid chokolademousse hører til de nemme desserter. Den skal godt nok trække, men det betyder jo blot, at du kan lave den klar i god tid – måske dagen før – og så pynte den lige inden, du skal servere den som det søde punktum for dine gæster. Klik og få opskriften på desserten.

islagkage

Islagkage – Især til fødselsdage eller andre mærkedage er det oplagt at servere lagkage. Skal det være til dessert, er islagkagen, du får opskriften på her, et oplagt valg. Især hvis det også er sommer, og solen bager ned. Islagkagen kan også sagtens serveres til kaffen med lys i – bare de ikke er tændt for længe.

othellolagkage

Othellolagkage – Kage skal der til, når der kommer gæster. Med en flot og mundvandsfremkaldende Othellolagkage til dessert eller senere på aftenen vil du med garanti imponere dine gæster – især hvis den er hjemmelavet. Og det kan den være, hvis du følger denne opskrift. Lav den dagen før, for det tager tid og kræver koncentration.

panna cotta

Panna cotta – Afslut middagen på italiensk manér, og byd din gæster på hjemmelavet panna cotta. Det tager lidt tid at lave, for husblassen skal have tid til at stivne, men du kan lave dem i god tid i forvejen – måske dagen før – så kan du hurtigt pynte dem på dagen med frisk frugt og friske bær.

pavlova

Pavlova – Til en festmiddag hører sig det søde punktum. Pavlova er en dessert lavet af marengs, flødeskum og friske bær – masser af friske bær – som giver et syrligt modspil til alt det søde. Du kan lave marengsbunden i forvejen og blot pynte den med flødeskum og frugt, lige inden den skal serveres.

rabarbertrifli

Rabarbertrifli – Trifli kan laves i mange varianter – jordbær, blommer, pærer, æbler osv. Men her er den med rabarber. Trifli er måske en lidt retro dessert, men ikke desto mindre en særdeles lækker en af slagsen. Og serverer du den i glas er den også utrolig flot og indbydende at se på.

råcreme

Råcreme – En frisk afslutning med et sødt islæt på gæstemiddagen kunne meget vel være råcreme med frisk frugt og lidt revet chokolade på toppen. I opskriften får du også forslag til, hvad du kan bruge af frugt. Vælg nogle i forskellige farver, så får du et appetitligt og festligt look til din dessert.

sachertorte

Sachertorte – Den berømte kage, sacchertorte, kan du servere til eftermiddags- eller aftenkaffen eller -teen, eller du kan servere den som en dessert efter en overdådig middag. Pynt med lidt pistacie, spiseligt guld, spiselige blomster, sølvkugler eller noget andet iøjnefaldende, og servér den evt. med en klat flødeskum eller en skefuld vaniljeis.

sarah bernhardt

Sarah Bernhardt – Disse små kager er ren forkælelse af dine og dine gæsters smagsløg. De er lavet af bare tre ingredienser – makroner (dem kan du selv lave, men købemakroner er godt nok), mørk chokolade og piskefløde. Men det er alligevel en omstændelig affære. Servér dem til velkomstdrinken eller til et glas dessertvin senere på aftenen.

tiramisu

Tiramisu – Tiramisu er en italiensk dessert. Den er sød og saftig, for den er nemlig lavet af ladyfingers, der har fået lov at drikke en sjat espresso med mandelikør. Derudover er der hjemmelavet creme med mascarpone (selvfølgelig) i. Den smager skønt, men er måske ikke så børnevenlig pga. mandellikøren. Klik på linket, og bedøm selv.


Tilbehør

Asparges med bacon

Asparges med bacon – Asparges pakket ind i bacon, synes de fleste er en delikatesse. De kan bruges som snack eller tilbehør. Du kan lave dem både med hvide og grønne asparges, og begge dele er en fryd for ganen. Du får opskriften på begge dele, da hvide og grønne asparges ikke skal tilberedes ens.

flødekartofler

Flødekartofler – Det er svært at komme uden om flødekartofler, når det kommer til gæstemad. Flødekartofler smager skønt til det meste. Så hvad end du holder stor fest med lammekølle eller helstegt passegris, eller en lille fest med grillmad eller kogt skinke, så er flødekartofler et hit og noget, de fleste kan lide.

Hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler – Allerede i 70’erne var hasselbackkartofler et populært tilbehør, når der var gæster på besøg. Men tilberedningsmetoden stammer helt tilbage fra 1760’erne. Da den stadig eksisterer, må der jo være noget tiltalende ved den. Kartoflerne er i hvert fald nemme at gå til og smager skønt til de fleste gæsteretter.

hasselbagte kartofler

Hasselbagte kartofler – ”Hasselbagte kartofler”, det er der ikke noget, der hedder, tænker du nok. Og du har helt ret. Det er hasselbackkartofler. Men her får du en variant med ost på, og så skulle de jo hedde noget andet. Revet ost gør virkelig noget for dem. I opskriften får du også forslag til, hvilke retter du kan servere dem til.

hollandaisesauce

Hollandaisesauce – Når du laver din hollandaisesauce fra bunden – altså ikke noget med pulver – så er det i den grad gæstemad. For en hollandaisesauce er ikke sådan lige at gå til. Der skal piskes og piskes og piskes, temperaturerne skal overholdes – og så kræver den tålmodighed. Du får opskriften her, så du kan forkæle fisken og dine gæster.

Hvidløgsbrød

Hvidløgsbrød – Umiddelbart ser hvidløgsbrød måske ikke ud af noget særligt. Men som tilbehør til grillmaden, suppen, salaten eller lakseforretten er det dem, der sætter prikken over i’et på din gæstemiddag. Gå ikke på kompromis. Lav dem selv efter den opskrift du får her, hvor du både får vejledning til hvidløgsbrød og hvidløgsflutes.

kartoffelroulade

Kartoffelroulade – Prøv at servere disse roulader for dine gæster i stedet for f.eks. hasselbackkartofler. Det er roulader, der er lavet af kartoffelbunde med kartoffelmosfyld. Det er helt sikkert en ganske anderledes måde at servere kartofler på, end dine gæster er vant til. Det er lidt kompliceret, men følg opskriften, som du får her.

pommes anna til aftensmad

Pommes Anna – Kartofler kan næppe serveres mere indbydende og velsmagende, end når du serverer pommes Anna. Især hvis du tilbereder dem i portionsforme, som det bliver gjort i opskriften her. Pommes Anna er perfekte som tilbehør til de samme retter som flødekartofler eller hasselbackkartofler – f.eks. stege af enhver slags eller bøffer.

rødvinssauce

Rødvinssauce – Saucen til stegen er uhyre vigtig. En ”dårlig” sauce kan ødelægge hele retten. Du kan næsten servere hvad som helst for dine gæster, bare saucen er i orden. Her får du opskriften på en god rødvinssauce, som er perfekt til gæstemad, men som så sandelig også kan spises til hverdag.

sauce bordelaise

Sauce bordelaise – Bordelaise saucen er en sauce, du kan servere til lidt af hvert, og den vil løfte din middagsret til nye højder. Oftest serveres den til en god bøf, men den kan også servers til mørbrad eller steg. Den er lidt vanskeligere at lave end den klassiske jævnede eller opbagte sovs, men det er dine gæster vel værd?!

sauce mousseline

Sauce mousseline – Den perfekte sauce til din forret – f.eks. laks og/eller asparges med rejer – er en sauce mousseline. Det er en forfinet hollandaise. Den starter som en hollandaise, men når den er tilsat citronsaft og pisket fløde, bliver den ophøjet til sauce mousseline. Klik, så får du opskriften på saucen og forslag til, hvad du kan servere den til.

waldorfsalat

Waldorfsalat – Et godt eksempel på tilbehør til gæstemaden er waldorfsalat. Tidligere fik du den til alle store fester, når menuen stod på suppe, steg og is. I dag serveres den noget sjældnere. Det er synd, for den smager godt. Lav den til din næste fest eller gæstemiddag, eller lav den til familien på søndag.

Whiskysovs

Whiskey sovs – Selvfølgelig hører whiskey sovs med i gruppen af fest-saucer eller -sovse. Den er mindst lige så velsmagende som den hjemmelavede bearnaisesauce. Den smager da også godt til alle de retter, du normalt serverer bearnaisesauce til. Du kan købe færdig whiskey sovs/sauce, der bare lige skal varmes. Men hvorfor ikke lave den selv?


Brunch, tapas, buffet og alt det andet

baby blt

Baby BLT – Baby BLT er sådan en ret, der får samtalen i gang rundt om tag selv-bordet. ”Sikke dog et arbejde!” ”Hvad er der mon i?” ”Den opskrift må jeg ha’!” De små tomater er fyldt med bacon, mayonnaise, forårsløg og persille. Det er ikke svært at lave, det er dét at fylde tomaterne, der tager tiden.

Burrito

Burrito – Du kan sagtens servere burritos som et hovedmåltid på en hverdag, men serverer du det som tapas eller sætter det på buffeten, så er det moderne gæstemad. Retten vil bl.a. være perfekt til studentergildet, hvor mange af gæsterne er unge mennesker. Og festlig ser retten da ud – bare se på billedet.

Eggs Benedict

Eggs Benedict – Skal dine overnattende gæster rigtig forkæles, så skal du sætte eggs Benedict på bordet. Eggs Benedict er pocheret æg, bacon eller lufttørret skinke og hollandaisesauce på en bolle eller et stykke brød. Eggs Benedict serveres varm/lun, så det er nok ikke noget, du skal lave, når du har mange gæster til morgenmad eller brunch.

forloren skildpadde

Forloren skildpadde – Den perfekte gæstemad til åbent hus-arrangementer er alt i en gryde-retter. De er nemme at varme op – og evt. spæde op, hvis der kommer flere gæster end forventet. Sådan er det også med forloren skildpadde. Derudover er forloren skildpadde nemt at spise. Dine gæster behøver blot en ske, så det kan blive stående souper, hvis det er nødvendigt.

høns i asparges

Høns i asparges – Det er lidt sjovt med høns i asparges. For serverer du det som en hovedret med kogte kartofler til, så anses det ikke som gæstemad som sådan. Men kommer du det i tarteletter eller krustader, så er det en populær og fin ret til f.eks. frokost eller til buffeten.

Indbagte rejer

Indbagte rejer – Som tapas eller på buffeten er indbagte rejer særdeles velegnede. Lidt godt at dyppe i og dine gæster vil føle, at deres smagsløg bliver forkælet. Du laver selvfølgelig de indbagte rejer selv – så er du også sikker på, at tarmen i rejerne er fjernet. Det er nemlig ikke altid tilfældet i det frosne, du køber.

kastanjer

Kastanjer – Spisekastanjer kan meget andet end bare at blive blandet sammen med rosenkål og blive serveret til den engelskinspirerede julekalkun. Bagte kastanjer med smør er ganske vanedannende, så lav rigeligt, når de skal på buffeten eller serveres som en tapas eller snack. Men husk, det skal være ægte kastanjer, de andre kan ikke spises.

laksesalat

Laksesalat – Laksesalaten, som du får opskriften på her, kan du servere til både brunch og den kolde buffet, men også som en forret. Det handler bare om, hvordan du anretter den. I opskriften er der brugt fersk laks og røget makrel, men du kan også bruge røget laks sammen med den røgede makrel, hvis du er glad for røgsmagen.

Laksetærte

Laksetærte – Tærter er oplagte til buffet, når der kommer mange gæster. De mætter godt og smager godt, og så kan de laves på forhånd og lunes i ovnen eller serveres kolde. Denne tærte er – som navnet antyder – fyldt med bl.a. laks. Den er lavet på en bund af butterdej. Så det er lutter gode sager.

pocheret æg

Pocheret æg – Et æg kan koges på mange måder. Blødkogt, smilende, hårdkogt eller pocheret – som jo egentlig ikke er kogt, for det tilberedes lige under kogepunktet. Derfor må det også ud af skallen. Og det er det, der gør det lidt mere vanskeligt og ”finere” end et almindeligt kogt æg. Perfekt til brunchen eller buffet.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine – Denne franske tærte kun fyldt med bacon og æggemasse skal nok vække begejstring til brunchen eller på buffeten. I opskriften får du forslag til, hvilke andre ingredienser du kan komme i en quiche Lorraine, men bacon er altså det originale fyld. Tærten smager skønt med et glas øl til.

Røget makrel

Røget makrel – Hjemmerøget makrel rørt til en ”tatar” anrettet i små skåle af salat på en skive godt brød og serveret med ærter, kogte æg, radiser og citronbåde er en flot ret at have på buffeten eller portionsanrettet til forret. Og ikke nok med at den er flot, den smager også skønt.

samosa

Samosa – Samosaer er små happere. Så står den på små retter – tapas, hors d’oeuvre eller hvad de nu hedder i de forskellige lande, så prøv samosaer. Samosaer er fyldte filodejstrekanter, og du kan gøre dem klar i god tid og sætte dem i ovnen inden servering. Opskriften her er på traditionelle samosaer fyldt med løg, kartofler og ærter.

souvlaki

Souvlaki – Vil du lave buffet til dine gæster, er souvlaki de perfekte kødspyd. Har du en bordgrill, kan de endda tilberedes ved bordet/buffeten. Lav også en tzatziki eller en anden god dip til at dyppe i. Souvlaki kan med fordel marineres inden servering. Du får også opskriften på en græsk marinade, når du klikker på linket.

spinattærte

Spinattærte – Denne tærte med spinat, laks og fetaost er en konge eller dronning værdig. Så selvfølgelig skal den da på bordet til brunchen eller på buffeten, når du får gæster på besøg. Den er supernem at lave, hvis du – som i opskriften – køber en færdig rulle butterdej, der blot skal fyldes og bages.

tapas

Tapas – Tapas er ikke en enkelt ret. Tapas er mange små retter, og der findes mange forskellige tapasretter. Her giver vi dig opskriften på fire klassikere – huevos rellenos (fyldte æg), patatas con chorizo (kartofler med pølse), pan con tomate (toast med tomat) og mejillones con mantequilla y hierbas (muslinger med smør og urter.