Langtidsstegt svinekam

Langtidsstegt svinekam – Det sværeste ved langtidsstegt svinekam er at få sværen sprød. Her må du ty til grillen, og så skal du være påpasselig og holde øje, for ellers har den pludselig fået for meget. En svær skal være sprød og knasende, ikke hård og selvfølgelig heller ikke blød eller sej.
Altså det kan være lidt svært med sværen, men resten er såre simpelt. Altså selve kødet. Det passer stort set sig selv, du skal bare lige tjekke temperaturen en gang imellem for at være sikker på, at maden bliver færdig til rette tid. Går det for stærkt, skruer du ned for ovntemperaturen, går det for langsomt skruer du lidt op.

langtidsstegt svinekam

Opskrift på langtidsstegt svinekam i ovn

Samlet tid: 7 timer 20 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Herunder får du opskriften på, hvordan du forlænger stegetiden, så du opnår lækkert saftigt og mørt kød. Efter opskriften kan du se forslag til, hvad du skal servere til kamstegen, og hvad du kan bruge eventuelle rester til. Hvis du er vant til at bruge HurtigMums opskrifter, så noter lige denne ret er beregnet til 6 personer og ikke som det typisk er normalt for 4 personer i vores opskrifter.

Ingredienser

  • kg svinekam med svær
  • et par laurbærblade
  • 4-5 hele nelliker
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tag stegen ud af køleskabet ½-1 time før, du går i gang, så den får stuetemperatur.
  • Rids eller efterrids sværen. Det er ikke altid slagteren har gjort det dybt nok. Sværen skal skæres lige netop ned til kødet, men uden at skære i kødet.
  • Gnid stegen godt ind i salt – især sværene har godt af en ordentlig omgang. Sørg også for at komme ned imellem sværene.
  • Drys herefter stegen med peber, og kom evt. et par laurbærblade og nelliker ned imellem nogle af sværene.
  • Læg stegen på en rist over en bradepande med lidt vand i.
  • Tænd ovnen på 90° C, og sæt stegen ind.
  • Tjek stegens kernetemperatur undervejs – tidligst en time til halvanden efter, du har sat stegen ind. Tjek igen, når halvdelen af tiden er gået. Stiger kernetemperaturen jævnt, så den når op på 65-68° C, i løbet af 7 timer – fra start til slut? Ellers må du skrue op eller ned, alt efter om det går for langsomt eller for hurtigt.
  • Skru op på 225° C, når stegen er stegt færdig, og giv den 5-7 minutters tid, til sværen er sprød og boblende.
  • Tag stegen ud, og lad den hvile i 15-20 minutter, før du skærer den i skiver.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Tilbehør til langtidsstegt svinekam

Det klassiske tilbehør til kamsteg er kogte kartofler, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og surt i form af asier eller agurkesalat. Det er også den servering, de fleste forbinder med jul. Her er et par andre forslag.

  1. Flødekartofler: En klassiker i det danske køkken, flødekartofler er en lækker kombination af kartofler skåret i tynde skiver, fløde, hvidløg og krydderier. De bages i ovnen, indtil de er møre og gyldne. Den rige flødesauce komplementerer svinekammens saftighed, og den lette hvidløgssmag tilføjer et ekstra lag af dybde til retten.
  2. Braiserede rødkål: Den søde og let syrlige smag af braiserede rødkål er en fantastisk kontrast til svinekammens rigdom. Rødkålen koges langsomt med æblestykker, eddike, sukker og krydderier, indtil den er blød og mør. Den dybe lilla farve tilføjer også et visuelt element til måltidet.

  3. Grønkålssalat med sennepsdressing: Frisk grønkål blandes med tørrede tranebær, valnødder og en skarp sennepsdressing. Den bitre smag af grønkål balanceres af tranebærenes sødme og valnødernes knas. Sennepsdressingen giver et pift, der løfter hele salaten og gør den til en let og forfriskende ledsager til svinekam.

Hver af disse tilbehørsretter tilbyder en unik smagsoplevelse, der komplementerer langtidsstegt svinekam på sin egen måde.

Skal stegen ikke serveres til jul, kan du servere den med flødekartofler eller rodfrugter i ovn, en salat og evt. sovs til.

Rester af langtidsstegt svinekam

Bliver der noget tilbage efter aftensmåltidet er afsluttet, kan du bruge kødet til biksemad, i en flæskestegssandwich, i en salat – for eksempel en pastasalat – eller du kan lave hachis af det. Du kan selvfølgelig også bruge det som pålæg på en skive rugbrød.

Velbekomme!

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre opskrifter med svinekød