Kogt hamburgerryg

Kogt hamburgerryg er en klassiker, der bringer varme minder og hyggelige måltider på bordet. Retten forveksles ofte med skinke, men hamburgerryg har sin egen unikke historie og smag, der både er saltet og røget – perfekt til både hverdag og fest. Om du serverer den med kartofler og grøntsager, en klassisk sennepssovs, eller laver en mere juleinspireret version med grønlangkål og brunede kartofler, så er kogt hamburgerryg et sikkert hit. Den alsidige ret kan nydes året rundt, og du kan eksperimentere med forskellige tilbehør for at tilpasse måltidet efter sæson og anledning.

Opskrift på kogt hamburgerryg.

Kogt hamburgerryg

Kogt hamburgerryg

4.45 fra 9 stemmer
Samlet tid: 1 time 5 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 566kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det er ikke svært at lave kogt hamburgerryg. De eneste to ting, der kan gå galt, er, at du kan koge den for længe – så bliver den tør – eller du kan koge den for lidt – og så er den rå.

Ingredienser

  • 800 g hamburgerryg
  • 1 bouquet garni af f.eks. 1 kvist frisk persille 1 kvist frisk timian, 1 porretop og 1 kvist frisk estragon
  • 2 Laurbærblade
  • 6-7 hele peberkorn

Sådan gør du

  • Fjern net eller plastik fra hamburgerryggen – det er ikke nødvendigt, men det er nemmere nu, end når hamburgerryggen er varm.
  • Lave en bouquet garni ved at binde de friske urter og porretoppen sammen med en kødtråd.
  • Kom hamburgerryg, bouquet garni, laurbærblade og peberkorn i en gryde, og hæld så meget vand ved, at hamburgerryggen er dækket.
  • Bring i kog, skru ned for varmen, og lad hamburgerryggen simre i ca. 35-40 minutter.
  • Tag gryden af varmen, og lad hamburgerryggen stå i den varme lage og med låg på i ca. 20 minutter.
  • Tag den kogte hamburgerryg op af gryden, og lad den hvile i yderligere 5 minutter uden tildækning, før du skærer den i skiver.

Nutrition

Kalorier: 566kcal | Kulhydrat: 103g | Protein: 20g | Fedt: 8g | Mættet fedt: 2g | Natrium: 1003mg | Kalium: 307mg | Fiber: 6g | Sukker: 13g | Vitamin C: 4mg | Calcium: 416mg | Jern: 10mg

Lidt om kogning af hamburgerryg med mere

Kogt hamburgerryg forveksles tit med kogt skinke. Men skinken kommer fra grisens bagparti og hamburgerryggen fra ryggen. Men faktisk så opstod det industrielle produkt, hamburgerryg, som en erstatning for skinken, til de mindre husholdninger, og den kan da også tilberedes lige sådan.

Hamburgerryg har lige så lidt med den tyske by Hamburg at gøre, som en hamburger har. Navnet stammer fra retten hamburgerkød, som er en gammel specialitet lavet af røget oksebryst … Den eneste lighed må være, at hamburgerryg også er røget. Hamburgerryg er nemlig saltet og røget svinekam.

Hvad serverer man til hamburgerryg?

Du kan servere det samme tilbehør til hamburgerryg, som du serverer til kogt skinke. På billedet er den serveret med kogte kartofler og kogte rosenkål. Dertil var der hjemmelavet mornaysauce.

Du kan også servere kogt hamburgerryg med blandede, dampede grøntsager – blomkål, ærter, gulerødder, grønne bønner osv. – eller en stuvning med de nævnte grøntsager eller stuvet hvidkål.

Serverer du også kogte kartofler til, er det en god og smagfuld idé at komme friske krydderurter i kogevandet – f.eks. persille, løvstikke, bladselleri, ramsløg, mynte eller salvie – hvem siger at kogte kartofler skal smage ens hver gang?

Hvis ikke der er en stuvning til, kan du servere hamburgerryggen og de dampede grøntsager med smørsovs eller rørt smør til. Lidt dyppelse skal der helst være til, ellers kan det hurtigt blive en tør fornøjelse.

Både smeltet, brunet eller rørt smør er en nem måde at få dyppelse på. De to førstnævnte skal bare i gryden, til de er smeltet eller brunet. Den sidstnævnte er bare blødt smør, rørt med ½-1 spsk. af den suppe, som hamburgerryggen er kogt i pr. 50 g smør, så smørret får en tyk konsistens.

Det rørte smør kan lægges på eller mellem de varme grøntsager eller hamburgerryggen, så det smelter.

Hamburgerryg til sommer og grill

Serverer du hamburgerryg som et let sommermåltid – evt. til en grillaften – så smager coleslaw og nye, kogte kartofler godt til. Her vil krydderurter i kogevandet også være et frisk pift.

Er der godt med coleslaw-dressing, behøver du ikke sovs til, og ellers kan en sennepssovs være prikken over i’et.

Eller du kan servere flødekartofler til og måske en sommersalat til. Her har du ikke brug for ekstra sovs.

Hamburgerryg til jul

Men de ovenstående forslag er jo nok ikke det mest traditionelle tilbehør til kogt hamburgerryg. Mange forbinder hamburgerryg med december, jul og nytår. Og så må den gerne serveres med stuvet spinat eller stuvet grønkål.

Eller endnu bedre grønlangkål og brunede kartofler og måske en lille klat sennep. Det er ikke selve juleaften, det komme på madbordet, men et par gange i løbet af december måned og måske nytårsaften. Juleaften sværger vi stadig til flæskesteg eller andesteg – og måske nogle steder gås eller kalkun.

Nå ja, og skal det være helt traditionel julemad, skal der helst også et stykke stegt medister, en skive kogt flæsk og et par skiver hjemmesyltede rødbeder på tallerkenen. Det var i hvert fald nok det, du ville opleve i Emil Lønnebergs tid. For i Småland og Skåne anses kogt hamburgerryg sammen med de andre ingredienser for rigtig julemad.

Når det skal være ekstra lækkert og fint, bliver hamburgerryggen ikke kun kogt. Nej, efter kogning bliver den glaseret og kommer en tur i ovnen.

Vin til hamburgerryg

Skal der være fest, så lad der være fest. Og så skal der vin på bordet. Men hvilken vin smager godt til kogt hamburgerryg?

Hamburgerryg smager både salt og røget, og derfor er en sødmefyldt vin god til. For eksempel en tysk Spätlese eller en fransk Chenin Blanc fra Loire. Vil du have rødvin til hamburgerryggen, så vælg en fadlagret Pinot Noir fra f.eks. Frankrig.

Hvor længe skal en hamburgerryg koge?

En perfekt kogt hamburgerryg skal have en centrumstemperatur på 60° C, når den har kogt. Efter kødet har stået i kogevandet, skal kernetemperaturen være steget til 75° C, så er hamburgerryggen perfekt.

Kan hamburgerryg koges med net eller plastik på?

Som nævnt i opskriften er det ikke nødvendigt at fjerne nettet eller plastikken omkring hamburgerryggen inden kogning. Nettet er de færreste nok i tvivl om, men kogt plastik?

Men den type plast, som bruges, er godkendt til kød og tåler kogning. Ligesom ris i kogeposer, her koges plastikken jo også med. Og denne type plast afgiver altså hverken giftige stoffer til kødet eller vandet.

Du må dog aldrig kommer hamburgerryggen i ovnen med plastikken på. Her bliver varmen for stærk, hvilket vil nedbryde plastikken. Her skal du bruge stegeposer i stedet.

Er hamburgerryggen pumpet?

De fleste ved, at hamburgerrygge kan være pumpet med vand og tilsætningsstoffer. Og de er det højst sandsynligt, i hvert fald når du køber dem i supermarkedet.

Vil du have en hamburgerryg, der ikke er pumpet eller er pumpet mindst muligt, skal du kigge på formen. Jo rundere form, jo mere pumpet er den.

Andre lækre retter med svin:

Der findes flere svin i Danmark end der findes mennesker, faktisk for hver dansk menneske der findes, eksisterer der mere end 2 danske svin. Her nedenfor kan du finde et par andre retter med Danmarks største eksportvare: svinet!

Mørbradgryde – Her på siden finder du 5 forskellige opskrifter på mørbradgryde. Der er både en opskrift på fedtfattig mørbradgryde, traditionel mørbradgryde, italiensk mørbradgryde og flere opskrifter og tips.

Frikadeller – Ja de frikadeller kommer man ikke uden om. Her er en god opskrift baseret på svinekød, men man kan naturligvis også lave frikadeller på kalvekød eller en blanding. Det skifter du bare ud i opskriften på frikadeller.

Skinkestang – Det her er min favoritret fra 80’erne. Skinkestang er nok ikke lige så hip som den var engang, men næhh hvor smager en skinkestang godt. Du kan finde opskriften på skinkestang her.

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 Responses

  1. Hej. Jeg har to hambutryg af hver Ca 2 kg. Kan jeg koge begge to i en stor gryde i Ca 45 min. Mvh Lisbeth

    1. Hej Lisbeth
      Ja, jeg ville give dem 45 minutter, fra når vandet koger, og du skruer ned. Efter kogning ville jeg lade dem hvile i vandet i en halv times tid. God fornøjelse.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

4.45 from 9 votes (9 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre opskrifter med svinekød

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.