Svinekæber

Hvis du fortæller dine teenagedøtre, at der er svinekæber på menuen, er der stor sandsynlighed for, at de finder en veninde at spise hos eller smutter forbi den lokale pizzapusher. Men svinekæber er en delikatesse.

Kineserne ved det – og så mange kan vel ikke tage fejl. Derfor har det også længe været stort set umuligt at opdrive svinekæber i Danmark med mindre, du gik til en slagter og bestilte dem. For de blev brugt til eksport eller blev brugt til hakket kød eller i pølser og medister. Så faktisk har vi altid spist svinekæber altid – bare uden at vide det.

Men selvom det for mange er grænseoverskridende at spise kæberne, er de alligevel kommet tilbage i dagligvarebutikkernes kølediske – i hvert fald engang imellem, og så er det med at slå til.

Svinekæber

Svinekæber – opskrift

Svinekæber er en muskel. De er fulde af bindevæv, og derfor tager det tid at få dem møre som smør. Men de bliver møre som smør, og de har en fantastisk smag, som ikke kan sammenlignes med noget andet.
4 fra 6 stemmer
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 500 g svinekæber
  • 2 spsk. sojasauce
  • 50 g sirup eller flydende honning
  • 1 fed hvidløg
  • Olie til stegning – for eksempel olivenolie
  • 5 dl bouillon
  • 1 dl piskefløde
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Rens svinekæberne ved at fjerne hinder, sener og brusk.
  • Bland sojasauce, sirup og presset hvidløg til en marinade i en pose beregnet til fødevarer.
  • Læg svinekæberne ned i posen, luk den, og gnid marinaden godt ind i svinekæberne.
  • Læg posen på køl i mindst 1 time.
  • Varm olien i en gryde.
  • Tag svinekæberne op af marinaden, og dup dem tørre.
  • Brun dem hurtigt i olien – pas på, de branker nemt.
  • Hæld marinade og bouillon over, og lad det hele simre under låg i ca. 1 time, til kæberne er tyggevenlige.
  • Tag svinekæberne op af gryden, og kog bouillon og marinade ind, så det passer til en passende portion sovs.
  • Jævn med fløde, og smag til med salt og peber.
  • Læg svinekæberne tilbage i sovsen.

Noter

Svinekæberne her smager godt med kartoffelmos og grøntsager til, men kan også serveres med ris.

Tips til svinekæber

Der er et par ting som er gode at huske på når du laver svinekæber. Her kommer et par tips fra HurtigMums:

  1. Bestil svinekæber i god tid hos slagteren – Det er ikke altid, at de har dem liggende.
  2. Hør eventuelt slagteren om han kan fjerne senerne fra svinekæberne inden du går igang.
  3. Prøv eventuelt at udskifte noget af væden (i punkt 8) med sød og mild øl. Dog hellere for lidt øl end for meget øl. Grunden til dette er, at hvis der kommer for meget øl i, så kan smagen blive for bitter. Grunden til, at det er en god ide at bruge øl i simreretter som svinekæber er at kød faktisk kan have rigtig godt af at simre med øl. Brug omkring et par deciliter øl – eller halvdelen af en almindelig størrelse flaske – når du laver svinekæber med øl.

Udnyt hele dyret

Man skal udnytte hele dyret, når man slagter, siger den gastronomiske trend. Men det er faktisk ikke noget nyt, for førhen sagde man, at man skal bruge alt fra svinet – undtagen hylet.

Jeg spiser gerne svinekæber, men det varer nok lidt, før jeg giver mig i kast med trynen – hvis man skal spise hele dyret. Ikke fordi jeg har smagt dem. Det har jeg ikke, men jeg føler ikke trang til at sidde og tygge i en grisetryne.

Jeg har faktisk heller aldrig smagt grisetæer, selvom jeg godt ved, at nogle synes, at det er en delikatesse. Så måske skal jeg ikke pege fingre ad dine teenagedøtre, for der peger tre fingre tilbage på mig selv.

2 reaktioner

  1. Har først i skrivende stund fået øjnene op for “HurtigMums”

    glæder mig til at prøve nogle af de spændende opskifter

    og lover herved at give feetback.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce