Italiensk mad

Italiensk mad – Italien er meget mere end pizza og spaghetti bolognese. Det italienske køkken og italiensk mad er legendarisk for dens mange lækre retter. Italiensk mad har ikke nydt samme ry for at være kulinarisk skønt som eksempelvis det franske køkken, men hvis italiensk mad skulle indtage samme position i den fornemme klub af smagsdommere – så vil det betyde enden for italienske retter som vi kender dem i dag. Italienske retter er typisk lidt tungere bonderetter. Det er ment på den bedst mulige måde. Italienske retter er typisk simple og ligger tungt og mættende i maven. Og så smager italienske retter generelt bare super lækkert.

Italienske retter og opskrifter

Nedenfor vil du finde de opskrifter over italienske retter vi har her på HurtigMums.

 
 

Bagna cauda – Er du vild med ansjoser, så er det her en bagna cauda dip helt fantastisk. Bagna cauda er ikke særlig kendt i Danmark, hvilket egentlig er synd, da bagna cauda ville kunne gøre meget godt for det danske køkken.

Det tager kun omkring 25 minutter at lave hjemmelavet nutella, og du kan se hvor lækkert det er lige her:

Biscotti – Som så mange andre lækre italienske retter er deres betegnelser ret mundrette. Biscotti betyder bare småkager, og det er den slags som er noget tørre i det. Personlig foretrækker jeg biscotti til kaffen, da de er rigtig gode at dyppe ned i kaffen. Du kan her finde vores opskrift på biscotti!

Bruschetta – Det er en forret, antipasto eller som en meget let snack. Jeg kender faktisk ikke nogen mennesker, der ikke kan lide bruschetta, men der er nok nogle der syntes at bruschetta er lidt for fedende. Men så skal man nok bare holde sig fra det italienske køkken. Her får du vores opskrift på bruschetta.

Cannelloni er egentlig bare en type pasta. Cannelloni er store pastarør og inde i pastarørene er der mulighed for at have alt muligt spændenden. I denne opskrift er der oksekød og tomatsauce, men du kan lave cannelloni af stort set alt.

Cantuccini er nogle tørre italienske småkager. Jeg syntes de er perfekte til kaffen og de minder også rigtig meget om biscotti. Nedenfor kan du se et billede af de lækre cantuccini fint opstillet på fad.

Carpaccio er en hurtig og nem italiensk ret, der smager fantastisk. Lav din egen ægte italiske klassisker med okse- eller kalvefilet. Følg den lette opskrift på hvordan du laver traditionel italiens carpaccio her.

Crostini er en lille snack man kan servere til forret eller som en art nede på jorden kannapéer til drinks. Crostini betyder bare “små skorper”, og de smager helt vildt dejligt. De minder om bruschetta bare mindre. Her får du vores lille opskrift på crostini, og det er helt i orden at udvikle sin egen variant af crostini. Det er rent italiano, hvis du gør det, men her får du vores opskrift på crostini!

Frittata er en italiensk variant af en æggekage. Hvad vil det så sige det er en italiensk æggekage? En frittata har både spinat, ost og pølse i sig, og der er naturligvis tale om italienske varianter af sidstnævnte. Osten i frittata skal være mozzarella, og pølsen skal være finocchiona pølse. Hvis du udskifter pølsen med en anden italiensk eller sågar spansk pølse, så sladrer vi ikke. Det burde virke lige så godt.

Gnocchi er af italiensk oprindelse, og den føles meget pasta-agtig. Men der er ikke kartoffelmos i pasta, og det er der i gnocchi. Gnocchi skulle stamme fra det italienske ord for en knude i træet. Med lidt god fantasi, så kan ligheden mellem en knude og formen på gnocchi godt anes.

 
 

Hjemmelavet nutella – Der er faktisk ikke så mange der ved, men nutella er en italiensk opfindelse. Derfor er hjemmelavet nutella naturligvis også en italiensk ret. Her får du opskriften med 7 ingredienser, og det er de samme 7 ingredienser som anvendes i den ‘ægte’ nutella.

Det tager kun omkring 25 minutter at lave hjemmelavet nutella, og du kan se hvor lækkert det er lige her:

 
 

Hjemmelavet pasta – Mere italiensk end pasta er der næsten ikke noget mad der er. Du kan sagtens lave det selv – også uden en pastamaskine. Få ingredienser, rimelig med tid og et godt håndelag (du finder ud af det) er alt der skal til. Sammen med opskriften på hvordan du selv laver hjemmelavet pasta følger naturligvis en hel ret med kødfyld. Som bonus får du lidt spredt viden om pasta – vidste du f.eks. at formen er vigtig – i forhold til sovs, konsistens og evt. kød? Tag et kig – pasta bliver man glad af.

 
 

Italiensk rullesteg – Her får du en rullesteg stærkt inspireret af porchetta og brugen af svær hele vejen omkring rullestegen. Du får også svesker og skalotteløg i denne opskrift på italiens rullesteg, samt naturligvis en masse lækre krydderurter.

Du kan se et billede af den lækre italienske rullesteg her.

Lasagne er en af de retter, der har gjort Italienske retter til nogle af de vigtigste i verden. Lasagnen kom for alvor til Danmark i 80’erne, og det er en italiensk ret, som danskerne for alvor har taget til sig. Og som du ville kun se nedenunder er det ikke bare den klassiske italienske lasagne danskerne har taget til sig. Lasagne har udviklet sig ad spændende veje.

Lakselasagne er til dig der elsker fisk. Personligt er det min favoritmåde at spise laks på, og ligesom den traditionelle lasagne er den italienske madtradition gennemsyret i denne opskrift på lakselasagne. Her kan du se et billede af en lakselasagne.

Mascarpone er en flødeost. Mascarpone bliver ofte forvekslet med ricotta, men i modsætning til ricotta er mascarpone rent faktisk en ost. Den her mascarpone består ikke af andet end piskefløde og citron. Bare klik på linket her og find HurtigMums opskrift på mascarpone.

Osso buco betyder direkte oversat knoglens hul. Det er en klassisk italiensk ret, hvor hovedingrediense er kalveskank. Osso buco spises med grøntsager og/eller risotto. Dog typisk den variant af risotto, der hedder risotto alla milanese. Grunden er ret simpel at osso buco er en ret fra Milan og Piemonte.

Pasta carbonara er en variant af den italiens darling, der hedder spaghetti carbonara. I vores variant bruger vi pasta penne til pasta carbonara. Der er ellers ikke meget forskel fra den originale spaghetti carbonara. Det er rent smags og konsistens præference om du vil have Pasta Carbonara eller Spaghetti Carbonara!

Pastasalat er jo i bund og grund en italiensk ret, da pasta er den bærende ingrediens. Denne her pastasalat består af fusilli, broccoli, peberfrugt, skalotteløg og selvfølgelig bacon. Et alternativ til fusilli i pastasalaten er penne, men prøv dig lidt frem i forhold til hvad du foretrækker.

Pizzadej er det fundament hvorpå den italienske ret pizza er bygget på. Det er en kunst at lave den rette pizzadej, og det er noget rigtig mange kæmper med over hele verden. Her får du svaret på, hvordan man laver den perfekte pizzadej.

Porchetta er det tætteste italienerne kommer på den traditionsbundne danske ret flæskesteg. Den store forskel vil jeg mene ligger i krydringen af porchetta, der er markant mere tilstedeværende i en porchetta end i en klassisk flæskesteg. Her finder du den traditionelle opskrift på porchetta!

Ravioli er i dag for de fleste danskere en hurtig lille backup-ret. Det er sådan set en smart ide og ravioli fra supermarkederne er ofte af rigtig høj kvalitet. Det er dog ikke samme kaliber som hjemmelavede ravioli. Det er bare noget helt andet. Her får du opskriften på hjemmelavet ravioli, og det tager ikke meget end 1 time at lave det.

Risotto findes i mange forskellige varianter. Den variant man i Danmark forbinder primært med risotto er den der hedder risotto al funghi. Det vil på dansk sige risotto med svampe, og det er netop den opskrift på risotto du får her.

 
 

Saltimbocca kan du finde i stort set hele Italien, men den her variant af saltimbocca kommer fra Rom. Derfor er det korrekte navn faktisk saltimbocca alla Romana. Det er en fantastisk kødret.

Du kan se retten på billedet her, og du kan finde opskriften på saltimbocca ved at klikke på indledende link i teksten.

 

 
 

Spaghetti bolognese er en ret fra Bologna. Hvis du spørger efter spaghetti bolognese på lokale restauranter i Bologna, så vil de imidlertid kigge underligt på dig. Spaghetti bolognese hedder lokalt bare ragú. Det ændrer dog ikke ved vi andre kalder det for spaghetti bolognese!

Du kan også se HurtigMums variant af spaghetti bolognese her!

 
 

Spaghetti carbonara er en italiensk ret, der stammer fra Rom og Lazio. Der er tale om en super simpel ret med spaghetti, æg og bacon. Spaghetti carbonara siges at stamme tilbage fra den italienske genopstandelse, og at det var en ret, der blev lavet til ære for en hemmelig gruppe Carbonari. Carbonari var et netværk af revolutionære grupper i begyndelsen af det 1800-tallet.

Du kan på dette billede se et eksempel på vores variant af spahetti carbonara!

Spinatlasagne er et forsøg på at lege med smag og gøre en klassisk lasagne en smule mere sund ud. Spinat er både sundt og smager godt, så det er jo en dejlig kombi at få med når du spiser spinatlasagne. Se hvordan vores spinatlasagne ser ud her!

 
 

Squashlasagne er den perfekt lasagne for LCHF folket. I squash lasagne varianten er lasagnepladerne skiftet ud med squash og auberginer.  Så hvis du ikke må eller ikke kan spise pasta, så er en squashlasagne et rigtig interessant bud her!

Du kan se et billede af squashlasagne lige her.

 
 

Tiramisu er en rigtig sød lille italiensk sag. Tiramisu lavet på savoiardi eller hvad vi normalt kalder Ladyfingers. Hvis du er til søde sager i ny og næ, så er tiramisu her rigtig guf for dig. Det her er virkelig italiensk mums.

Du kan se vores variant af tiramisu på billedet her.

Vitello tonnato er en rigtig italiensk delikatesse. Vitello er som den sprogkyndige allerede ved kalvekød og tonnatto er tun. Det er netop hvad der er grundessensen i denne italienske opskrift nemlig tun og kalvekød. Her får du vores variant af vitello tonnato, som er inspireret af den måde man laver vitello tonnato i Piemonte. Det sagt så har hver husmoder i Italien sin egen måde at lave vitelloe tonnato på, så du vil kunne opleve mange forskellige varianter med forskellige smage og konsistenser, når du rejser rundt i Italien.

Italiensk mad – flere og flere opskrifter 🙂

Denne side opdateres løbende med italienske mad og retter, så snart vi får en ny italiensk opskrift ind på hurtigmums, så burde du også kunne se den her!

x