Gremolata er et grønt drys, som stammer fra det italienske køkken. Det tilberedes traditionelt med blot tre ingredienser, hvidløg, citronskal og bredbladet persille – kruspersille kan nu også anvendes. Det er nemt, og det er hurtigt, og så giver det god smag til mange retter.
Sædvanligvis serveres gremolata til en god gang italiensk ossobuco, men det smager også skønt i andre gryderetter eller til paneret kød.
Opskrift på gremolata
Gremolata – opskrift
Ingredienser
- 1 stor håndfuld persille
- 2 fed hvidløg
- Skal af 1 økologisk citron
Sådan gør du
- Skyl persillen, og lad den dryppe godt af, eller slyng den i et viskestykke.
- Pil hvidløgsfeddene, og hak dem – de skal ikke i hvidløgspresseren.
- Skyl citronen, og skær den gule del af skrællen af, og snit den fint, eller riv den.
- Hak persillen groft, og bland alle ingredienserne sammen.
Forholdet mellem ingredienserne skal nogenlunde væreo del hvidløg
* 1 del hvidløg
* 2 dele citronskal
* 3 dele persille
Det er jo nemt at huske.
Du kan godt tilsætte andre smagsgivere – paprika, salt, peber, ost osv. Jeg har også en enkelt gang oplevet, at der er tilsat olie, men det synes jeg altså ikke, der skal i. Så er vi ovre i noget, der minder om persillepesto.
Til gengæld kan du godt komme parmesan i – ligesom i pesto. Det smager også dejligt. Tilsæt så meget revet parmesan, som du synes, giver en god smag.
Gremolata skal bruges samme dag – eller dagen efter – det er ikke et krydderi, der kan holde sig længe, da det jo er friske råvarer, der anvendes. Og det er også så hurtigt lavet, at det ikke kan svare sig at lave det og have det på lager.
Tivolidrys
Måske forbinder du ligesom mig tivolidrys med farvestrålende krymmel oven på softicen om sommeren. Men faktisk bliver hakket persille og gremolata herhjemme også kaldt for tivolidrys. Hvorfor ved jeg ikke, men jeg har ladet mig fortælle, at det er fordi, persillen er Danmarks uofficielle nationalkrydderi, og gremolata bare ligner et drys grønt persille. Men det giver stadig bare ikke rigtig en forklaring på, hvorfor det kaldes tivolidrys.
Kruspersille vs. bredbladet persille
Som nævnt kan du både bruge kruspersille og bredbladet persille. Der er nemlig ikke den store forskel på de to slags persille. Den bredbladede persille er lidt kraftigere i smagen end kruspersillen og virker også lidt saftigere – i hvert fald når det er helt frisk.
Herhjemme er det dog sværere at få helt frisk bredbladet persille end frisk kruspersille, da den bredbladede persille ofte er afskåret, hvor kruspersillen kan købes i potter. Men det kan lade sig gøre.
Både bredbladet og kruspersille kan hakkes og opbevares i fryseren og bruges i saucer, supper og gryderetter.