Brændende kærlighed

Brændende kærlighed – En følelse som man kan nære til en anden, en dansk film med hovedkaraktererne Anja og Viktor eller en langtidsblomstrende stueplante? Nu er det her jo, hverken et site om psykoanalyser, filmanmeldelser eller potteplanter, så derfor er brændende kærlighed naturligvis en ret. Brændende kærlighed er en dansk ret, der består af kartoffelmos, stegte bacon- eller flæsketern – gerne røget – og løg.

Og så må der gerne være masser af smør til – hvis man ikke er for fedtforskrækket, og det er vi ikke her. Brændende kærlighed serveres ofte med syltede rødbeder

Traditionel brændende kærlighed – opskrift

Det er sådan rent traditionelt. Men man kan også lave brændende kærlighed med pølser – har jeg hørt, men ikke prøvet – uden kød, uden kartoffelmos, fedtfattigt eller med fisk. Men her får du den helt rene, traditionelle brændende kærlighed.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 40 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 kg melede kartofler – f.eks. bagekartofler
  • 500 g bacon – ikke sliced
  • 2 løg
  • 75 g smør
  • ¾ – 1 dl mælk
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre.
  • Skær imens bacon i små tern.
  • Pil løgene, og skær dem i ringe.
  • Steg baconternene på en tør pande, til de er sprøde.
  • Tag dem op af panden, og steg løgringene i det tiloversblevne fedt, til de er gyldne.
  • Læg baconternene tilbage i panden, tilsæt 50 g smør (kan udelades), og lad det smelte ved svag varme.
  • Hæld vandet fra de kogte kartofler, og mos og pisk dem med 25 g smør og mælk.
  • Smag mosen til med salt og peber.

Kartoffelmosen serveres med flæsketern og løgringe samt evt. smeltet smør hældt udover. Serveres evt. med grønt drys – purløg, persille, dild eller hvad I kan lide – og rødbeder.

    Fedtfattig brændende kærlighed

    Vil du gerne spare lidt på kalorierne, kan du erstatte noget af baconen – f.eks. halvdelen – med rugbrødstern og æbletern og undlade smør i både kartoffelmos og i panden til sidst. Brød- og æbletern ristes på panden og blandes med løg og bacon. Servér evt. med nogle bagte gulerødder til. Du kan evt erstatte kartoffelmos med blomkålspure, men det giver et markant anderledes smagsudtryk.

    Uden kød – vegetar varianten

    Det lyder måske mærkeligt i dine ører, men jeg har prøvet det, og det smager dejligt. Her erstattes al baconen med champignoner og gulerødder. Retten kan evt. smages til med en grovkornet sennep, som giver ekstra bid.

    Med kærlighed fra havet

    I denne version “fra havet” kan der stadig godt være strimler af bacon blandet i løgene. Ved servering hældes løg og evt. bacon over kartoffelmosen, og på toppen af det hele lægges et stykke dampet fisk.

    Brændende kærlighed på palæo-manér

    Den sidste variant, jeg vil nævne her, er retten uden kartoffelmos – her udskifter du ganske enkelt de almindelige kartofler med søde kartofler. Alternativt kan du lave blomkålsmos, der netop ikke indeholder nært så meget stivelse som kartofler! Du kan finde HurtigMums opskrift på blomkålsmos her.

    Drik vin til

    Skal der vin på bordet så kan jeg varmt anbefale en Pinot Noir, Paladin, selvom den ikke ligger i den helt billige ende af prisskalaen, men til gengæld er brændende kærlighed jo billigt at lave. Så tjener du ind på gyngerne, hvad du har mistet på karrusellen.

    Denne tekst blev sidst opdateret den 22. april 2020 11:32

    Laust

    Se kommentarer

      • :D Det har jeg godt hørt før, Danny. Måske jeg vil prøve det af, næste gang der står brændende kærlighed på menuen. Tak for dit input.
        De bedste hilsner
        Beate, Hurtigmums