Kartofler

Kartofler tilhører natskyggefamilien. Der er nærmest ikke en spise, der er mere dansk end kartofler, men som alt andet dansk, så kommer kartofler heller ikke fra Danmark. Kartoflerne er importeret fra Andesbjergene og var en klassisk spise blandt indianere i Sydamerika som eksempelvis Inkaindianerne. I dag er kartofler udbredt i hele verden, hvilket du også vil se nedenfor på kartoffelopskrifterne, hvor det er langt fra alle der har danskklingende navne.

Da kartoflen først kom til Danmark, så var det ikke noget mennesker spiste. kartofler var en ret til dyrene, eller det vil sige, da danskerne lærte af tyskerne, at kartofler skulle koges blev det ret hurtigt til en kotume, at det var mennesker der spiste kartofler og ikke dyr.

Nå ja nedenfor kan du se historien om kartoflen:

 

Kartoffelretter på HurtigMums

Nedenfor kan du se de kartoffelretter du kan finde her på siden. Du vil løbende blive tilført flere retter.

Flødekartofler

Flødekartofler – Hvis der var en ting, der var sikkert i 80’ernes Danmark, så var det, at når der var fest. Så blev der serveret flødekartofler. Flødekartofler serveret til mørbradgryde, andebryst eller til den dampede torsk. Flødekartofler er inkarnationen af 80’erne i den kulinariske verden, men det smager stadig godt.

flødekartofler

Bagt kartoffelmos

Bagt kartoffelmos – Kartoffelmos er bare lækkert og kan behandles på mange forskellige måder. Her finder du opskriften på bagt kartoffelmos, og hvis du klikker på indledende link eller billedet nedenfor vil du se at der faktisk ikke er så meget man skal gøre forskelligt for at lave bagt kartoffelmos.

bagt kartoffelmos

Biksemad

Biksemad er en god mix af kartofler og kød. Kødet kan variere afhængigt af hvad I fik at spise i går og har af rester i huset. Kartoflerne er konstante. Du bør naturligvis servere biksemaden med spejlæg på toppen. Det er en af de få retter hvor jeg bruger Worchestershire sauce og HP sauce. Du kan finde opskriften ved at klikke på indledende link eller på billedet neden for af biksemad.

biksemad

Brunede kartofler

Brunede kartofler er en ret vi selv spiser meget sjældent. Faktisk spiser jeg det kun en gang om året og det er juleaften. Brunede kartofler er en traditionsbunden ret, som spises ofte i juletiden og ved andre traditionsbundne højtider. Denne opskrift på brunede kartofler er helt traditionel. Du kan finde opskriften på brunede kartofler ved at klikke på billedet nedenunder eller det indledende link.

brunede kartofler

Gullash

Gullash er strengt taget ikke en kartoffelret, men så alligevel. Gullash er så nært knyttet til kartoffelmos, at jeg opfatter kartoffelmosen som en integreret del af Gullash. Gullash er en ungarsk ret med oksekød. Du kan se opskriften ved at klikke på indledende link eller billedet af Gullash med kartoffelmos nedenfor.

gullash

Kartoffel porre suppe

Kartoffel porre suppe er en af vores favoritsupper. Det er en klassisk efterårsret og den kommer op i samme niveau som tomatsuppe og græskarsuppe. Denne version af kartoffel porre suppe er med en lille smule gorgonzola ost, hvilket giver suppen et ekstra pift. Du kan læse opskriften på kartoffel porre suppe ved at klikke på billedet nedenfor.

kartoffel porre suppe

Pommes Anna

Pommes Anna – Fransk kartoffelret hvor der bruges rigtig meget smør. Du kan ikke bruge olie eller margarine til Pommes Anna – det skal være smør. Pommes Anna kaldes af mange for kartoflernes butterdej og der er vel lidt om det. Du kas læse mere om Pommes Anna ved enten at klikke på det indledende link eller klikke på billedet af Pommes Anna nedenfor.

pommes anna

Røsti

Røsti er en ret fra det Schweiziske køkken. Oprindeligt er retten fra kantonen Bern, og Røsti bliver i hjemlandet lavet som morgenmad. I Danmark spises Røsti også som aftensmad, og det fungerer egentlig ret godt 🙂 Du kan læse vores opskrift på Røsti ved at klikke på indledende link eller billedet nedenfor.

røsti

Kartofler i ovn

Kartofler i ovn – Helt simpel kartoffelret. Kartofler i ovn er en af de første retter jeg lærte at lave i min spæde kollegietid. Kartoflen var og er en billig spise der kan trylles om til mange forskellige retter som tilbehør …. Denne variant af kartoflen var en af min favoritter måske mest af alt fordi den er så nem at lav. Du kan læse opskriften til kartofler i ovn ved at klikke på billedet nedenfor eller det indledende link med “kartofler i ovn”.

kartofler i ovn

Hasselbagte kartofler

Hasselbagte kartofler – Diskussionen har stået på i mange mange år. Hedder det Hasselback eller Hasselbagte kartofler. De fleste danskere bruger sætningen hasselbagte kartofler, men der er stadig også rigtig mange der kalder det for Hasselback kartofler. Uanset om det ene eller det andet er rigtigt så har du i hvert fald opskriften her.

hasselbagte kartofler

Kartoffelmos

Kartoffelmos – der er ikke noget som kartoffelmos. Vi elsker alle de kartofler og specielt når de er mosede. Det er den helt klassiske opskrift på kartoffelmos. Du kan her på siden også finde en helt række med andre opskrifter med mos, hvor særligt retten blomkålsmos er blevet superpopulær de sidste par år. Nok mest af alt på grund de få kalorier i retten. Kartoffelmos er og bliver altid en klassiker, som vi hele tiden vender tilbage til. Du kan finde opskriften på kartoffelmos ved enten at klikke på indledende link “kartoffelmos” eller billedet nedenfor af kartoffelmos.

kartoffelmos

Kartoffelæggekage

Kartoffelæggekage – Dette er en rigtig lækker variant af æggekage. Det er en ret dansk tradition at blande æg og kartofler sammen til en kartoffelæggekage. Jeg har i hvert fald ikke set en eneste kartoffelæggekage på mine rejser til udlandet. Vi skal ikke her gå ind i den store kamp om hvad en æggekage er versus hvad en omelet er. Retten er lækker! Du kan finde opskriften på kartoffelæggekage ved at klikke på det indledende link eller billedet nedenfor.

kartoffelæggekage

Kartoffelroulade

Kartoffelroulade er en lidt anderledes måde at lave kartoffelret på. Ja faktisk så betragter jeg lidt kartoffelroulade, som en måde at servere kartofler med kartofler. I bund og grund så laver du en rouladebund af kartofler, hvor indholdet er kartoffelmos. Du kan se et billede af kartoffelroulade nedenfor.

kartoffelroulade

Fufu

Fufu er en noget eksotisk ret fra Afrika. Den er ret simpel, men kun få danskere kender denne kartoffelret. Fufu laves som en art boller og minder noget om kartoffelmos af de danske retter vi kender. Du kan læse mere om fufu her, og se retten serveret nedenfor, hvor den er serveret med kødsovs ved siden af,

fufu

Kartoffelpizza

Kartoffelpizza er ikke klassisk fastfood. Det tager faktisk en del tid at lave en kartoffelpizza. Når man siger kartoffelpizza, så refererer det til indholdet af pizzaen. Det er faktisk ikke en selvfølge, for når du eksempelvis får en blomkålspizza, så er det bunden, der er lavet af blomkål og ikke indholdet. Sådan er det ikke med en kartoffelpizza – og du skal tage at prøve den. Der er et lille snydetrick. Den her opskrift på kartoffelpizza tager næsten 4 timer. Det gør den primært fordi dejen skal have tid til at hæve. Hvis du køber en færdiglavet bund, så sparer du ret så meget tid, men det er naturligvis heller ikke helt det samme som at lave en kartoffelpizza helt fra bunden.

Du kan se billedet af vores bud på en kartoffelpizza nedenfor:

kartoffelpizza

Råstegte kartofler

Råstegte kartofler – Det her er endnu en måde og tilberede kartofler på. Det gode ved råstegte kartofler er, at retten både smager godt, er nem at lave og så tager det under en halv time at lave retten. Se billedet af retten nedenfor:

råstegte kartoflerDer kommer løbende flere opskrifter på denne side, men se eventuelt også vores andre temaopskrifter nedenfor:

Risretter – en god oversigt over risretter på HurtigMums. Her finder du alt fra Risotto over klatkager til ristaffel.

Kageretter – Hvis du er i det søde hjørne, så skal du helt sikkert besøge denne side. Her er fokus på kager og søde sager.