Opskrift på Hasselback kartofler i airfryer – Hasselback-kartofler er en klassisk svensk ret, der stammer fra restauranten Hasselbacken i Stockholm i 1950’erne. Traditionelt tilberedt i ovn, kan disse kartofler nu nemt og hurtigt laves i en airfryer. Ved at skære tynde skiver i kartoflerne, pensle med olie eller smør og drysse med salt, opnår man en sprød overflade og en blød indre på kun 30-35 minutter ved 180°C. For ekstra smag kan man tilføje revet ost, krydderurter eller endda bacon. Denne metode gør det lettere end nogensinde at nyde perfekt tilberedte Hasselback-kartofler.
Hasselback-kartofler i airfryer
Ingredienser
- 6 kartofler af en pæn størrelse
- 1-2 spsk. olie eller smeltet smør – spray kan også bruges
- Groft salt
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, og skær tynde skiver i dem, 2/3 ned igennem hver kartoffel.
- Skær evt. et lille, vandret stykke af ”bunden” på kartoflerne, så de kan ”stå”.
- Pensl med olie eller smeltet smør, eller giv dem et par sprøjt med olie- eller smørsprayen, og drys med salt.
- Sæt kartoflerne i kurven eller skuffen i din airfryer.
- Indstil temperaturen til 180° C, og giv dem 30-35 minutter afhængig af kartoflernes størrelse. Mærk i dem med en kødnål eller lignende. Er de ikke møre, så giv dem lidt længere tid.
Nutrition
Min opskrift på hasselback-kartofler i airfryer
Hvis kartoflerne er fine i skrællen, kan jeg godt finde på at tilberede hasselback-kartofler med skræl på. Det sparer jo også lidt tid.
Bare skrub dem grundigt og så ellers i gang med kniven og snitte.
Sådan snittes en hasselbackkartoffel
For at være på den sikre side, så du ikke får skåret et snit hele vejen igennem kartoflen, kan du lægge et skærebræt foran eller bagved kartoflen, så det stopper kniven, inden den når hele vejen igennem.
Du kan også lægge et par grydeskeer på hver side af kartoflen, så skafterne på skeerne stopper kniven, inden den skærer hele vejen igennem kartoflen.
Hasselback-kartofler med ost og krydderier
Den oprindelige opskrift på hasselbackkartofler er, at de pensles med smør eller olie og drysses med salt. Men i 1970’erne, hvor hasselbackkartofler nærmest var en landeplage i Danmark, hvor de oftest blev serveret til en god steak eller en steg, var kreativiteten stor.
Her blev der eksperimenteret med revet parmesan eller anden revet ost, friske eller tørrede krydderurter og krydderier af enhver art.
Det smager da også dejligt. Prøv også med bacon. Skær tynde skiver af bacon i mindre stykker, og læg dem i nogle af snittene i kartoflen.
Endnu hurtigere hasselback-kartofler end i airfryer
Der er en hurtigere måde – og også billigere. Det er at tilberede dem i mikroovnen. Følg pkt. 1. til 3. i opskriften.
Sæt dem på en tallerken eller lignende, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt dem ind i mikroovnen, og tænd for fuld styrke, og giv dem 10 minutter. Lad kartoflerne hvile i 5 minutter, og giv der derefter endnu 5 minutter ved fuld styrke.
Stop madspild
Har du en enkelt eller to kartofler tilbage, efter du har lavet hasselback-kartofler i airfryer, så kan du skære dem helt igennem i snittene og lave en omgang hurtige flødekartofler af dem. De skal jo ikke have så lang tid, når kartoflerne allerede er tilberedt.Eller du kan lave en portion kold kartoffelsalat. Igen ved at skære kartoflerne helt igennem i snittene og blande dem med radiser, purløg og hvad du ellers plejer at komme i din kolde kartoffelsalat samt en god dressing.