Tykstegsbøffer

Tykstegsbøffer er – som navnet mere end antyder – steaks, som er skåret af tykstegen. Den sidder på oksens bagparti. Et af de dyrere stykker. Tykstegen bruges også til bl.a. roastbeef og medaljoner.

Det er ikke raketvidenskab at stege tykstegsbøffer – kunsten er at stege dem tilpas længe … eller tilpas kort faktisk. For stegetiden afhænger jo helt af, hvordan du kan lide bøffen – rare, medium eller done.

Tykstegsbøffer

Tykstegsbøffer – tilberedning

På billedet har jeg serveret bøfferne med pestokartofler, pestosmør og lidt salat, men du kan også servere med pommes frites og bearnaisesovs eller hvidløgs-/kryddersmør og dampede grøntsager.
5 fra 3 stemmer
Ret: Hovedret
Samlet tid: 30 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer
Kalorier: 775kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 4 tykstegsbøffer
  • 2 spsk. olie
  • 20 g smør
  • Salt og peber

Tilbehør

  • 800 g små kartofler
  • 3 spsk. grøn pesto – gerne hjemmelavet persillepesto
  • 60 g smør

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne møre i let saltet vand – ca. 20 minutter. Hvis skrællen er fin, behøver du ikke at skrælle dem. Det sparer både tid, formindsker madspild og forhindrer vitaminer i at gå tabt.
  • Rør smørret blødt med 1 spsk. pesto, og sæt det på køl, til det skal bruges.
  • Krydr bøfferne med salt og peber.
  • Brun dem ved kraftig varme på begge sider.
  • Steg dem i olie og smør, til de er som ønsket – se herunder. Vend gerne flere gange undervejs, og hæld stegefedt over dem med en ske.
  • Lad bøfferne hvile, mens du laver kartoflerne færdig.
  • Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem dampe tørre ved at sætte dem på den stadig varme kogeplade.
  • Kom 2 spsk. pesto i og vend rundt.

Noter

Servér bøfferne med en klat pestosmør og lækre pestokartofler.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 775kcal | Kulhydrat: 35g | Protein: 50g | Fedt: 49g | Mættet fedt: 25g | Kolesterol: 181mg | Natrium: 279mg | Kalium: 1448mg | Fiber: 4g | Sukker: 2g | Vitamin C: 39mg | Calcium: 43mg | Jern: 5mg

Stegning af tykstegsbøffer

Når du steger oksebøffer/steaks, kommer det selvfølgelig helt an på steakens tykkelse, hvor længe den skal stege.

En steak på 1-1½ cm skal stege ca. 2 minutter på hver side for at være lidt rød. Den skal have 3 minutter på hver side, hvis den skal være rosa. Og den skal have 4 minutter på hver side, hvis den skal være gennemstegt.

Du skal altså gå i gang med bøfferne, når der er mellem 4 og 8 minutter tilbage af kartoflernes kogetid.

Sørg for, at bøfferne har god plads på panden, så de kan få en fin stegeskorpe.

Hvidløgs-/kryddersmør

Selvom pesto smager skønt, synes du måske, det bliver for meget med både pestosmør og pestokartofler. Så kan du i stedet servere bøfferne med en klat hvidløgs-/kryddersmør. Det er simpelt at lave.

Smørret skal være blødt, ellers er det ikke til at få blandet ordentligt.

Knus et par hvidløgsfed eller tre eller fire, og bland det i smørret – helt afhængigt af hvor stærkt det skal være. Kom også lidt friske, hakkede krydderurter i – f.eks. persille eller rosmarin. Og tilsæt også lidt syre i form af 1-2 tsk. citronsaft eller rødvin. Smag til med salt og peber.

Pak evt. smørret ind i mad- eller bagepapir i en rulle, så det er nemt at skære en fin, tyk skive af, og læg det på køl eller i fryseren, hvis det skal gå stærkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce