Quinoasalat – Quinoa er en meget vigtig afgrøde i specielt Peru og Bolivia. Quinoa har været dyrket gennem de sidste 6.000 år i Andesbjergene i Sydamerika, men den er forholdsvis ny herhjemme og forekommer egentlig ikke særligt ofte i danske køkkener.
Det er lidt ærgerligt, for quinoafrø indeholder en lang række essentielle aminosyrer – stort set alle – har et meget højt proteinindhold og et meget lavt fedtindhold.
Hvad er quinoa?
Planten kaldes også nogle gange for peruris eller peruspinat, og nogle tror fejlagtigt, at det er en kornsort. Det er hovedsageligt de næringsrige frø, der bruges, men plantens blade kan også spises.
Quinoafrøene kaldes også vegetarisk kaviar, fordi de når de er kogt, får en blød, men knasende konsistens.
Quinoafrø fås i flere forskellige farver – fra hvid over orange og rød til sort. Der er ikke stor forskel på smagen af de forskellige farver, men de giver helt klart noget til det rent kosmetiske i retten. Dog er det sådan, at jo mørkere farven er, des mere smager frøet af.
Få endnu mere lækker inspiration til din lækre quinoasalat, fra vores super gode venner fra Gastrofun
Quinoa – tilberedning
Quinoafrø er lige så nemme at tilberede som ris. Frøene er dækket med saponiner – et bitterstof, der beskytter frøene mod fugle og insekter – som skal skylles af, før du koger frøene. Bliv ved med at skylle i koldt vand, til vandet er klart.
Kog frøene i vand tilsat lidt salt eller i halvt vand halvt bouillon.
Frøene er færdigkogt, når de er gennemsigtige, og kimen har delt sig og er blevet hvid – det tager ca. 15 minutter. Tag derefter gryden af varmen, og lad den trække i 5-10 minutter. Så damper quinoaen af, skifter farve og puster sig op til en lettere konsistens og løsnes derefter nemt fra hinanden, når du rører i dem med en gaffel. Nu er de parat til du kan bruge dem i din quinoasalat.
Quinoasalat – opskrift
Ingredienser
- 175 g quinoa – ikke den hvide da den ikke giver så flot et resultat som den sorte eller en af de rødlige
- 1 bdt. basilikum
- 4 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft
- 1 spsk. citronsaft
- 1 blomkålshoved
- 200 g cherrytomater
- 75 g frisk mozzarella
- Salt og peber
Sådan gør du
- Kog quinoafrøene efter anvisningen på posen eller som beskrevet herover.
- Hæld dem i en sigte, og lad dem dryppe og køle af.
- Mens quinoafrøene koger, køler og drypper af, hakker du halvdelen af basilikummen, og blander det med hyldeblomst- og citronsaft.
- Krydr med salt og peber.
- Skyl blomkål og tomater, del blomkålen i buketter, og skær tomaterne i halve.
- Skær mozzarellaen i skiver.
- Bland marinade og quinoa.
- Tilsæt blomkål, tomater, mozzarella og resten af basilikumbladene, og vend det godt sammen.
Noter
Nutrition
Quinoasalat er også en god ret til dem, der kører efter principperne for low fodmap, men der ville jeg fjerne blomkålen fra salaten for at følge low fodmap principperne noget bedre.
Nedenfor kan du se en ret god og interessant video om quinoa, og under videoen er der en lille bonusopskrift på quinoa, hvis man kan kalde det en hel opskrift .-)
Lille bonusopskrift: Quinoagrød
Du kan koge grød af quinoa. Frøene skal selvfølgelig stadig skylles først. Sæt lige dele havregryn og quinoa i blød natten over sammen med lidt hakkede tørrede frugter – abrikoser, svesker, dadler, figner eller lignende – og lidt kanel. Kog grøden morgenen efter i ca. 15 minutter.