blomkål
Blomkålshoved

Blomkål er en af de mest oversete råvarer i det danske køkken, og det er ganske synd for der findes masser af lækre blomkålsretter. Heldigvis er blomkålen ved at vinde større indpas i de danske køkkener. Hos Hurtig Mums vil vi gerne støtte op om den udvikling, og vi tilføjer løbende masser af lækre  opskrifter på hurtige retter med blomkål.

Vi har en speciel sektion i hver afsnit til jer, der er på Low Carb High Fat kuren eller kostplanen om man vil.

Hvilke egenskaber har et blomkål egentlig, og hvordan kan man bruge det på simpleste vis. Nedenfor er der en video med Thomas Hess fra Aarstiderne:

 

Og så er det til til at vi hopper ud i HurtigMums’ egne blomkålsretter. Vi starter ud med en klassiker:

Blomkålsgratin

blomkålsgratin
Klassisk blomkålsgratin

En af de blomkålsretter, jeg kan huske at mine bedsteforældre serverede, var blomkålsgratin. Og selv om du her på siden vil kunne læse at blomkålsgratin rent faktisk slet ikke er en dansk ret, men faktisk stammer for et helt andet land, så tror jeg der er mange andre, der ligesom mig opfatter blomkålsretten som en ærkedansk ret.

Vi har inkluderet en rådgivning til dig med glutenallergi om, hvordan blomkålsgratin uden mel kan laves, og der er også et på tips, hvis retten skal passes bedre ind i en LCHF kostplan.

 

Blomkålspizza

blomkålspizza
Blomkålspizza

Det lyder næste for vildt til at være sandt. Det syntes jeg i hvert fald, da jeg første gang hørte om begrebet blomkålspizza. En blomkålspizza er et godt og meget sundere alternativ til den normale pizza, der flyder rundt i kalorier og stivelse og fedt. I bund og grund laver du faktisk en blomkålspizza på mange af de samme måder som du laver en normal pizza. Forskellen ligger i bunder, der netop laves af blomkål eller rettere af blomkålsris, som du kan læse mere om længere nede på siden.

Pizza baseret på blomkålbund er faktisk i LCHF kategorien, da det netop er bunden i den almindelige pizza, der skaber problemet med stivelse og alt for mange kulhydrater. Det problem er markant mindre i en blomkålspizza, men det betyder stadigvæk ret meget hvad du vælger som topping.

 

Blomkålsris

blomkålsris
Blomkålsris

Denne ret går nok under betegnelsen hipstermad. Hvis der er en blomkålsret, der er populær for tiden, så er det blomkålsris. Det er der en grund til. For det første er det drønlækkert, og ja smag er en individuel ting, men blomkålsris rammer så manges smagsløg, at retten må betegnes som universalt lækker. Blomkålsris som du muligvis allerede har læst om under punktet blomkålspizza kan bruges i mange andre retter. Særligt er blomkålsris populært at benytte i salater, og det kan nemt udgøre grundingrediensen i mange retter. Det kan du læse meget mere om i denne artikel med opskrift til bl.a. denne LCHF ret.

 

Blomkålsmos

blomkålsmos
blomkålsmos

Blomkålsmos er et rigtig sundt alternativ til kartoffelmos til for eksempel din Gullasch eller Mørbradgryde. Blomkålsmos er særligt populært blandt folk, der ønsker at eksperimentere med maden og ikke blot stiller sig tilfreds med at få den samme klat kartoffelmos igen og igen. Det er også et hit hos folk der er enten på Paleo kost eller LCHF eller som blot gerne vil have et fedtfattig alternativt til kartoffelmos. Personligt er vi meget glad for at hakke 2 chillifrugter i meget fine små stykker, og så bruge dem i retten, men det er faktisk blot din egen fantasi, der sætter grænser for blomkålsmosens smagsvarianter.

Blomkålssuppe

blomkålssuppe
Blomkålssuppe

Blomkålssuppe er en af vores vinterfavoritetter. Opskriften her er med både kammuslinger og bacon, men hvis du er vegetar, så kan du naturligvis blot udelade disse ingredienser. Det er vigtigt når du kigger på vores opskrifter, at du tager dem som udgangspunkt, og at du tilføjer de ekstra ingredienser, som passer bedre til dine og din families smagsløg. Dette gælder naturligvis også denne blomkålssuppe, og der er folk, der godt kan lide at tilføje blomkålssuppen et touch af eksempelvis koriander. Hvis du kan lide det eller noget andet, så gør det!

Blomkålsfrikadeller

Blomkålsfrikadeller
Blomkålsfrikadeller

Blomkålsfrikadeller – ja nu tænker du nok – hvornår stopper de med deres blomkålsretter, og nej det går vi ikke 🙂 Blomkålsfrikadeller er et glimrende alternativ til almindelige frikadeller, og naturligvis med meget færre kalorier. Du kan læse meget mere om blomkålsfrikadeller via det indledende link.

Du kan naturligvis teste en masse forskellige krydderier for at ramme dine smagsløg bedst muligt.

 

Blomkålssalat

blomkålssalatBlomkålssalat – Denne opskrift indeholder bacon og kan spises som en selvstændig ret eller som supplement til en kødret. I opskriften på denne blomkålssalat er der også brugt æbler og forårsløg, Det er en ret der i min bog kan serveres hele året rundt, men jeg skal også være helt ærlig og sige, at den bliver oftest lavet i sommerhuset, de dage hvor vi vælger ikke at tænde op i grillen.

Du kan finde denne opskrift på blomkålssalat ved at klikke på indledende link eller billedet til højre.

Maskeret blomkål

Maskeret blomkål

 

Maskeret blomkål – er en sjov fransk opfindelse fra 60erne. Det smager ganske godt – især hvis du bruger både bacon og rejer. Til sovsen her er der brugt mel. Det skal du selvsagt ikke gøre, hvis du er i Palæo eller LCHF-lejren, der skal du finde en ikke melbaseret sovs i stedet. Et godt tip kan være en svampesovs lavet på fløde. Klik på link til opskrift og nyd det sjove syn. Dine gæster har sikkert ikke fået maskeret blomkål før!

Flere blomkålsretter

HurtigMums udvikler løbende flere blomkålsretter, og denne side vil løbende blive opdateret.

Til norske læsere, så kan du/I finde blomkålsopskrifterne på den norske søsterside her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *