Blomkålsgratin

Blomkålsgratin –  Oprindeligt stammer ordet gratin fra det franske gratte, som betyder skrabe/kradse. Tidligere lavede man også gratin af madrester – som altså også kunne være de sidste fastbrændte skorper, der var skrabet ud af gryden. Så retten er faktisk fransk.

Retten er bagt/stegt ved kraftig varme, ofte med ost eller rasp på toppen. Det er stadig en god måde at få brugt dine rester på, for du kan komme stort set alt i en gratin, fra kød, fisk og fjerkær til grøntsager, som bl.a. blomkål.

Annonce

blomkålsgratin

Blomkålsgratin er sund mad

Blomkålsgratinen er en af de mest almindelige gratiner i det danske køkken. Det er lækker mormormad, og det er en god måde at få noget af den sunde blomkål i ungerne på. For blomkål er utroligt sundt og indeholder mange fibre og forskellige vitaminer som er vigtige for kroppen.

Blomkålsgratin opskrift

Du skal selvfølgelig ikke snydes for et forslag til en lækker blomkålsgratin. Den her er beregnet til fire personer.


Ingredienser:

  • 300 g blomkål
  • 90 g mel
  • 3 dl mælk
  • 10 g smør
  • 4 æg
  • 1½ spsk. rasp (prøv evt denne italienske rasp lavet af risbrød fra Helsebixen – vi er blevet rigtig glade for den – i øvrigt er den glutenfri)
  • Salt og peber

Sådan laver du blomkålsgratin

  1. Tænd ovnen på 175 ° C.
  2. Del blomkålen i små buketter, og kom dem i kogende vand, tilsat lidt salt, og kog dem i ca. fire minutter.
  3. Hæld vandet fra blomkålen, og lad den dryppe af i en sigte.
  4. Hæld mel og halvdelen af mælken i en gryde, og pisk det til en jævning.
  5. Tilsæt resten af mælken og smørret, og bring det hele i kog under omrøring.
  6. Kog blandingen godt igennem, og tag herefter gryden af varmen, og lad blandingen køle lidt af.
  7. Del æggene et ad gangen – kom hviderne i en skål – og kom blommerne i melblandingen, og rør godt, inden næste blomme tilsættes, og så fremdeles, til massen er en lind, tyk dej.
  8. Tilsæt blomkålen samt lidt salt og peber.
  9. Pisk æggehviderne helt stive, og vend halvdelen af dem forsigtigt i dejen med en dejskraber.
  10. Vend til sidst resten af æggehviderne i dejen.
  11. Hæld dejen i et smurt, raspdrysset gratinfad.
  12. Drys resten af raspen over.
  13. Bag gratinen i ovnen i ca. en time, til æggemassen er fast.

Blomkålsgratin smager godt med grovbrød til og salat og skiveskårede tomater.

Nedenunder videoerne er der forskellige små tips til forskellige varianter af blomkålsgratin.

Videoen er på engelsk. Vi har desværre ikke været i stand til at finde en kvalitetsvideo om hvordan man laver blomkålsgratin på dansk.

Blomkålsgratin med skinke

Synes du, der mangler noget kød i denne version, kan du jo f.eks. tilsætte 150 g kogt, røget skinke i tern. Eller du kan tilsætte kød-, fiske- eller fjerkrærester fra gårsdagens aftenmåltid.

Skinke eller andet fyld, tilsættes dejen samtidig med blomkålen.

Gør din blomkålsgratin fedtfattig

Du kan sagtens gøre din blomkålsgratin fedtfattig ved at skifte nogle af ingredienserne ud med mere magre produkter.

Du kan f.eks. bruge minimælk i stedet for sødmælk og udskifte smørret med en let, flydende margarine.

Blomkålsgratin i LCHF kostplanen

Selvom du sværger til LCHF kost, kan du sagtens spise blomkålsgratin. Der er så selvsagt nogle ingredienser, der skal fjernes, og nogle andre der skal tilsættes.

Du skal også undlade at spise brød til som tilbehør. Du kan evt. bruge gratinen som tilbehør i stedet som selvstændig ret. Blomkålsgratin smager fantastisk til stegte retter.

Halvér antallet af æg, brug fløde i stedet for mælk. Her skal du selvsagt ikke lave en dej. Du koger blot blomkålsbuketterne – som i opskriften – kommer de afdryppede blomkål i det smurte gratinfad. Herefter rører du fløde og æg sammen, tilsætter salt og peber og hælder hele herligheden ud over blomkålen.

Skift raspen ud med en håndfuld revet ost eller knuste flæskesvær, hvis du gerne vil have den crispy overflade.

Denne version skal kun have 20-30 minutter i ovnen.

Blomkålsgratin uden mel

Disse ingredienser er også perfekt til dig, der døjer med glutenallergi. Men du kan også vælge at lave din blomkålsgratin med blomkålsris (evt. blandet med lidt grønkål eller spinat) – hytteost og æg.

Pisk to hele æg sammen. Rør 100 g hytteost og 125 g blomkålsris i. Kom det hele i et lille ovnfast fad, og sæt det i ovnen i 30 minutter ved 180° C.

Denne portion er til én person, og bruger du mager hytteost (maks. 1,5 %), er der præcis 250 kcal i, så den er også velegnet til en fastedag i 5:2 kuren.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Blomkålsgratin
Udgivet den
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 14 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here