Opskrift på madpandekager – længere nede finder du nogle forslag til indhold.
Madpandekager opskrift
Ingredienser
Sådan gør du
- Pisk æg, mælk, salt og peber sammen.
- Tilsæt melet lidt ad gangen, mens du pisker, til dejen har den rette konsistens. Pisk til dejen er klumpfri – det er nemmest med en elpisker.
- Lad dejen hvile køligt ½ times tid.
- Smelt en passende mængde smør eller stegemargarine i pandekagepanden – eller en anden egnet pande – og hæld det over i en lille skål eller lignende.
- Hæld nu så meget dej på panden, at du kan få det til at dække hele pandens bund ved vippe panden og dreje den lidt rundt og frem og tilbage. Det er ikke nødvendig at komme fedtstof på første gang, da der er nok på, fra da du smeltede smørret/margarinen.
- Vend pandekagen, når den er blevet fast og har fået en gylden farve.
- Tag pandekagen af panden, og læg evt. et stykke stanniol over, hvis den skal holdes varm.
- Kom lidt af det smeltede smør på panden.
- Gentag punkt 5., 6. og 7 – kom fedtstof på mellem hver pandekage.
Nutrition
Når jeg laver madpandekager, så laver jeg dem så smagsneutrale som muligt, for så kan jeg komme lige nøjagtigt det fyld i, som jeg lyster og krydre fyldet med hvad som helst uden at skulle tage højde for, at pandekagerne smager af timian, paprika, karry eller lignende. Selvom det kan være fristende, så er det min erfaring at lade indholdet bære smagen.
Jeg laver som regel dobbeltportion. Så har jeg nogle til fryseren og dermed nem mad næste gang, vi skal have madpandekager med fyld. Skal det gå rigtig stærkt og nemt, kan du selvfølgelig købe madpandekagerne færdige.
Madpandekager med fyld
Der skal selvfølgelig fyld i madpandekagerne. Og det skal ikke være syltetøj eller is – det kan det godt, men disse pandekager er beregnet til mange andre gode sager.
Laks med en dressing og lidt grønt smager rigtig godt i madpandekager. Du kan f.eks. skifte brødet ud med pandekagen i denne laksesnitte med varmrøget laks. Eller du kan komme en god oksefars i.
Prøv også at fylde dine madpandekager med kylling og lidt dampede eller kogte grøntsager – f.eks. porrer og spidskål. Kyllingekødet skæres i tern og gennemsteges i olie. Herefter blandes det med de kogte grøntsager, lidt revet ost og en klat cremefraiche til at samle fyldet med.
Eller du kan lave en god guacamole og komme i sammen med det stegte kyllingekød. Det er også superlækkert.
En anden lækker måde at serveres madpandekager på er med fyld af spinat, skinke og ost. Brug frossen spinat. Optø den, og pres væden ud af den. Riv et par gulerødder og en stykke parmesanost, og bland med spinaten. Tilsæt skinkestrimler og en god klat neutral flødeost til at holde det hele sammen.
På billedet her er der oksefars, lidt revet cheddarost og revet gulerod.
Her kommer 10 forslag, hvor vi er blevet inspireret på pinterest:
Her er nogle forslag til indhold i madpandekager med en lille kommentar til hver idé:
- Skinke og ost – En klassisk kombination, hvor salt skinke komplimenteres af smeltet ost, perfekt til en hurtig frokost.
- Spinat og ricotta – En sund og vegetarisk mulighed, hvor den cremede ricotta smelter sammen med frisk spinat.
- Kylling og pesto – En lækker og smagfuld fyldning, hvor den saftige kylling møder den aromatiske pesto.
- Røget laks og cream cheese – En delikat og lidt luksuriøs kombination, der egner sig godt til en brunch.
- Ratatouille – Et vegansk valg fyldt med forskellige grøntsager, der giver en farverig og nærende pandekage.
- Bacon og æg – Perfekt til morgenmad eller brunch, hvor sprød bacon og blødt stegt æg forenes i pandekagen.
- Karrykylling – Krydret og fyldig, denne fyldning er for dem, der elsker et stærkt smagskick.
- Gedeost og soltørrede tomater – En smagfuld kombination med den karakteristiske smag af gedeost og den søde intensitet fra soltørrede tomater.
- Banan og Nutella – Ideel for dem med en sød tand, hvor den søde Nutella komplementeres af bløde, modne bananer.
- Mexicano – Krydret med ingredienser som krydret oksekød, bønner, og avocado for en smag af Tex-Mex.
Vi har også ledt for vegetaren.
Madpandekager med vegetarisk fyld
Skal madpandekagerne serveres for en vegetar, skal fyldet selvfølgelig være uden kød. Her kan du f.eks. lave en portion chili sin carne og komme i pandekagerne.
Eller du kan lave en hurtig omgang grønt fyld ved at rive grøntsager groft – f.eks. gulerødder, squash, og løg – hakke lidt hvidløg og svitse det i lidt olivenolien. Når grøntsagerne begynder at tage farve, hælder du en dåse tomatpasta over. Varm op, rør rundt og smag til med salt og peber.
Her kommer 5 konkrete forslag:
Her er fem lækre forslag til indhold i madpandekager, der er målrettet vegetarer, hver med en lille kommentar:
- Grillet grøntsager og feta – En farverig og sund kombination. Grillede grøntsager som peberfrugt, aubergine og squash giver en dejlig tekstur og smag, mens feta tilføjer en saltet dybde.
- Avocado og tomat – Simpelt men utroligt velsmagende. Modne avokadoer og friske tomater er både friske og nærende, og en smule lime kan tilføje en frisk syrlighed.
- Svampe og spinat – En rig og jordnær fyldning. Stegte svampe sammen med velsmagende spinat og en knivspids hvidløg gør dette til en favorit.
- Ricotta og grillet courgette – Delikat og cremet. Den bløde ricotta komplimenteres smukt af den let grillede courgette, mens et drys af friske urter tilføjer ekstra smag.
- Kikærter og curry – En fyldig og krydret variant. Kikærter tilbyder protein, mens en mild currypasta giver varme og dybde til fyldet.
Disse forslag til vegetariske pandekagefyld er både nærende og fyldt med smag,
Det er nemt at fylde pandekagerne. Du kommer et par skefulde af fyldet på et lille stykke inde på pandekager og ruller pandekagen sammen om det.
Madpandekager i ovn
Hvis dine pandekager og/eller fyld ikke er varmt, kan du rulle pandekagerne om fyldet. Lægge dem i et ovnfast fad og drysse med revet ost. Sæt fadet i ovnen ved et par hundrede grader, til osten begynder at smelte, og pandekager og fyld er blevet varmt.
Tilbehør til pandekager med fyld
Madpandekager med fyld kan spises, som de er uden noget tilbehør. Men trænger du til noget ved siden af, eller kommer der uventede gæster, så maden skal ”øges”, kan du altid servere en god og mættende salat til.
Det kan f.eks. være en kikærtesalat, en salat med perlebyg eller en bulgursalat. Alle tre salater mætter rigtig godt, men du kan selvfølgelig sagtens vælge en anden salat.
Hvilken salat, du skal vælge, afhænger af, hvilket fyld du kommer i dine madpandekager. Pas på med ikke at blande for mange ingredienser.
Nedenfor er der en lille ekstra opskrift på en speciel variant af madpandekager nemlig spinatpandekager!
Madpandekager med spinat – spinatpandekager
Spinatpandekager! Lyder det ikke bare sundt? Og så er de bare så flotte i farven. Der er i hvert fald noget for øjnene i denne ret. Spinatpandekager er en madpandekage, og du kan fylde den med alt muligt lækkert fra grøntsager over laks og kylling til oksekød. I opskriften herunder har jeg brugt hakket oksekød.
Er spinatpandekager sunde? Tjah, der er stadig både mælk, æg og hvedemel i dem, som i ”almindelige” pandekager, og der er også masser af ost ovenpå – hvis du altså følger opskriften herunder – og så kommer det selvfølgelig også an på, hvad du fylder pandekagerne med. Men uanset hvad, så er der altså spinat i, og spinat er sundt, det kommer du ikke uden om.
Spinatpandekager med fyld
Ingredienser
- Ingredienser til spinatpandekager
- 75 g spinat
- 3 æg
- 4 dl mælk
- 150 g mel
- 15 g smør eller stegemargarine
- Salt og peber
- Ingredienser til fyld med oksekød
- 1 ds. kidneybønner
- 2 gulerødder
- 1 spsk. olivenolie
- 250 g hakket oksekød
- 1 spsk. garam masala
- 1 dl vand
- 200 g hytteost
- 100 g revet mozzarella
- 200 g cherrytomater
- 75 g sorte oliven
Sådan gør du
- Spinatpandekager – sådan gør du
- Skyl spinaten grundigt, og lad den dryppe godt af – eller giv den en tur i salatslyngen.
- Kom spinat, æg, mælk, mel et nip salt og et drys peber i blenderen, og kør, til du har en jævn dej.
- Smelt fedtstoffet på pandekagepanden, og hæld det over i en lille kande eller skål.
- Kom ca. ¾-1 dl dej på panden, og drej panden rundt, så dejen flyder ud og fylder hele panden. Lad det stege, til pandekagen begynder at blive gylden i kanterne. Vend den, og steg den på den anden side.
- Kom en lille smule smeltet smør på panden, og steg en ny pandekage. Fortsæt, til der ikke er mere dej tilbage. Der bliver 7-8 pandekager – afhængig af mængden af dej og størrelsen på din pande, naturligvis.
- Sådan laver du oksekødsfyld
- Tænd slow cookeren på lav varme.
- Skræl gulerødderne, og pil løgene, og skær begge dele groft ud, og læg dem i bunden af slow cookeren.
- Drys med lidt sellerisalt.
- Brun smørret i en stegepande, og brun stegen hurtigt på alle sider – det tager ikke mere end et par minutter – og krydr den med salt og peber.
- Læg stegen oven på grøntsagerne, og drys også den med lidt sellerisalt.
- Kog panden af med noget af vandet, og hæld afkogningsvandet og resten af vandet ned i slow cookeren.
- Læg låg på, og sæt tiden til 7½ time.
- Tag stegen op af gryden, og hold den varm ved at pakke den ind i stanniol – den steger ikke videre og bliver ikke tør af det, når den er stegt ved så lav varme.
- Blend grøntsager og stegeskyen sammen, og bring det i kog i en gryde.
- Jævn med fløde, så sovsen får den rigtige tykkelse, og giv den lidt farve med et par dråber kulør.
- Smag til med salt og peber.
- Skær oksestegen i tykke skiver. Det kan godt være lidt svært, uden at det går i stykker, når kødet er så mørt.
Noter
et tid at lave, men det er altså indsatsen værd!
Velbekomme!
Se eventuelt også vores klassisk hjemmelavede pandekager her.