Madpandekager

Når jeg laver madpandekager, så laver jeg dem så smagsneutrale som muligt, for så kan jeg komme lige nøjagtigt det fyld i, som jeg lyster og krydre fyldet med hvad som helst uden at skulle tage højde for, at pandekagerne smager af timian, paprika, karry eller lignende. Selvom det kan være fristende.

Madpandekager opskrift

Jeg synes nu, at selvom mine madpandekager er smagsneutrale, så slår de ikke de færdigkøbte madpandekagerne i kedelig smag. Jeg ved ikke, hvad de gør ved de stakkels madpandekager, men de har en kedelig konsistens og en kedelig smag. Mine hjemmelavede madpandekager er heller ikke så tykke, som dem du køber.
4.6 fra 5 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer
Kalorier: 202kcal

Ingredienser

  • 3 æg
  • dl mælk
  • 130-150 g mel – du kan bruge hvedemel grahamsmel, fuldkornsmel eller lignende, eller du kan bruge en blanding af to eller flere slags mel
  • Salt og peber
  • Smør eller stegemargarine til stegning/bagning

Sådan gør du

  • Pisk æg, mælk, salt og peber sammen.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen, mens du pisker, til dejen har den rette konsistens. Pisk til dejen er klumpfri – det er nemmest med en elpisker.
  • Lad dejen hvile køligt ½ times tid.
  • Smelt en passende mængde smør eller stegemargarine i pandekagepanden – eller en anden egnet pande – og hæld det over i en lille skål eller lignende.
  • Hæld nu så meget dej på panden, at du kan få det til at dække hele pandens bund ved vippe panden og dreje den lidt rundt og frem og tilbage. Det er ikke nødvendig at komme fedtstof på første gang, da der er nok på, fra da du smeltede smørret/margarinen.
  • Vend pandekagen, når den er blevet fast og har fået en gylden farve.
  • Tag pandekagen af panden, og læg evt. et stykke stanniol over, hvis den skal holdes varm.
  • Kom lidt af det smeltede smør på panden.
  • Gentag punkt 5., 6. og 7 – kom fedtstof på mellem hver pandekage.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 202kcal | Kulhydrat: 29g | Protein: 10g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 2g | Kolesterol: 127mg | Natrium: 86mg | Kalium: 212mg | Fiber: 1g | Sukker: 5g | Calcium: 133mg | Jern: 2mg

Jeg laver som regel dobbeltportion. Så har jeg nogle til fryseren og dermed nem mad næste gang, vi skal have madpandekager med fyld. Skal det gå rigtig stærkt og nemt, kan du selvfølgelig købe madpandekagerne færdige.

Madpandekager med fyld

Der skal selvfølgelig fyld i madpandekagerne. Og det skal ikke være syltetøj eller is – det kan det godt, men disse pandekager er beregnet til mange andre gode sager.

Laks med en dressing og lidt grønt smager rigtig godt i madpandekager. Du kan f.eks. skifte brødet ud med pandekagen i denne laksesnitte med varmrøget laks. Eller du kan komme en god oksefars i.

Prøv også at fylde dine madpandekager med kylling og lidt dampede eller kogte grøntsager – f.eks. porrer og spidskål. Kyllingekødet skæres i tern og gennemsteges i olie. Herefter blandes det med de kogte grøntsager, lidt revet ost og en klat cremefraiche til at samle fyldet med.

Eller du kan lave en god guacamole og komme i sammen med det stegte kyllingekød. Det er også superlækkert.

En anden lækker måde at serveres madpandekager på er med fyld af spinat, skinke og ost. Brug frossen spinat. Optø den, og pres væden ud af den. Riv et par gulerødder og en stykke parmesanost, og bland med spinaten. Tilsæt skinkestrimler og en god klat neutral flødeost til at holde det hele sammen.

På billedet her er der oksefars, lidt revet cheddarost og revet gulerod.

Det var forslag til fyld med fisk, fjerkræ, okse og gris. Men hvad nu, hvis du skal servere madpandekager for en vegetar.

Madpandekager med vegetarisk fyld

Skal madpandekagerne serveres for en vegetar, skal fyldet selvfølgelig være uden kød.  Her kan du f.eks. lave en portion chili sin carne og komme i pandekagerne.

Eller du kan lave en hurtig omgang grønt fyld ved at rive grøntsager groft – f.eks. gulerødder, squash, og løg – hakke lidt hvidløg og svitse det i lidt olivenolien. Når grøntsagerne begynder at tage farve, hælder du en dåse tomatpasta over. Varm op, rør rundt og smag til med salt og peber.

Det er nemt at fylde pandekagerne. Du kommer et par skefulde af fyldet på et lille stykke inde på pandekager og ruller pandekagen sammen om det.

Madpandekager i ovn

Hvis dine pandekager og/eller fyld ikke er varmt, kan du rulle pandekagerne om fyldet. Lægge dem i et ovnfast fad og drysse med revet ost. Sæt fadet i ovnen ved et par hundrede grader, til osten begynder at smelte, og pandekager og fyld er blevet varmt.

Tilbehør til pandekager med fyld

Madpandekager med fyld kan spises, som de er uden noget tilbehør. Men trænger du til noget ved siden af, eller kommer der uventede gæster, så maden skal ”øges”, kan du altid servere en god og mættende salat til.

Det kan f.eks. være en kikærtesalat, en salat med perlebyg eller en bulgursalat. Alle tre salater mætter rigtig godt, men du kan selvfølgelig sagtens vælge en anden salat.

Hvilken salat, du skal vælge, afhænger af, hvilket fyld du kommer i dine madpandekager. Pas på med ikke at blande for mange ingredienser.

Nedenfor er der en lille ekstra opskrift på en speciel variant af madpandekager nemlig spinatpandekager!

Madpandekager med spinat – spinatpandekager

Spinatpandekager! Lyder det ikke bare sundt? Og så er de bare så flotte i farven. Der er i hvert fald noget for øjnene i denne ret. Spinatpandekager er en madpandekage, og du kan fylde den med alt muligt lækkert fra grøntsager over laks og kylling til oksekød. I opskriften herunder har jeg brugt hakket oksekød.

Er spinatpandekager sunde? Tjah, der er stadig både mælk, æg og hvedemel i dem, som i ”almindelige” pandekager, og der er også masser af ost ovenpå – hvis du altså følger opskriften herunder – og så kommer det selvfølgelig også an på, hvad du fylder pandekagerne med. Men uanset hvad, så er der altså spinat i, og spinat er sundt, det kommer du ikke uden om.

Spinatpandekager med fyld

Det er ikke fordi pandekagerne her smager voldsomt meget af spinat, så selvom du eller børnene ikke er vilde med spinat, glider de garanteret ned alligevel. Og hvilket barn vil ikke synes, at en grøn pandekage er sejt?

Antal personer:
4

Tid i alt:
1T 5M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til spinatpandekager

  • 75 g spinat
  • 3 æg
  • 4 dl mælk
  • 150 g mel
  • 15 g smør eller stegemargarine
  • Salt og peber

Spinatpandekager – sådan gør du

  1. Skyl spinaten grundigt, og lad den dryppe godt af – eller giv den en tur i salatslyngen.
  2. Kom spinat, æg, mælk, mel et nip salt og et drys peber i blenderen, og kør, til du har en jævn dej.
  3. Smelt fedtstoffet på pandekagepanden, og hæld det over i en lille kande eller skål.
  4. Kom ca. ¾-1 dl dej på panden, og drej panden rundt, så dejen flyder ud og fylder hele panden. Lad det stege, til pandekagen begynder at blive gylden i kanterne. Vend den, og steg den på den anden side.
  5. Kom en lille smule smeltet smør på panden, og steg en ny pandekage. Fortsæt, til der ikke er mere dej tilbage. Der bliver 7-8 pandekager – afhængig af mængden af dej og størrelsen på din pande, naturligvis.

Tip: Har du ikke en blender, så kan du starte med at hakke spinaten fint, og derefter give den og de øvrige ingredienser en tur med stavblenderen.

Forslag til ingredienser til fyld

Der er frit valg på alle hylder, når det kommer til fyld. Her er der brugt oksekød, men laks er også ret lækkert (spinat og laks spiller godt sammen), og du kan også lave den vegetarisk med f.eks. falafel.

Ingredienser til fyld med oksekød

  • 1 ds. kidneybønner
  • 2 gulerødder
  • 1 spsk. olivenolie
  • 250 g hakket oksekød
  • 1 spsk. garam masala
  • 1 dl vand
  • 200 g hytteost
  • 100 g revet mozzarella
  • 200 g cherrytomater
  • 75 g sorte oliven

Sådan laver du oksekødsfyld

  1. Tænd slow cookeren på lav varme.
  2. Skræl gulerødderne, og pil løgene, og skær begge dele groft ud, og læg dem i bunden af slow cookeren.
  3. Drys med lidt sellerisalt.
  4. Brun smørret i en stegepande, og brun stegen hurtigt på alle sider – det tager ikke mere end et par minutter – og krydr den med salt og peber.
  5. Læg stegen oven på grøntsagerne, og drys også den med lidt sellerisalt.
  6. Kog panden af med noget af vandet, og hæld afkogningsvandet og resten af vandet ned i slow cookeren.
  7. Læg låg på, og sæt tiden til 7½ time.
  8. Tag stegen op af gryden, og hold den varm ved at pakke den ind i stanniol – den steger ikke videre og bliver ikke tør af det, når den er stegt ved så lav varme.
  9. Blend grøntsager og stegeskyen sammen, og bring det i kog i en gryde.
  10. Jævn med fløde, så sovsen får den rigtige tykkelse, og giv den lidt farve med et par dråber kulør.
  11. Smag til med salt og peber.
  12. Skær oksestegen i tykke skiver. Det kan godt være lidt svært, uden at det går i stykker, når kødet er så mørt.

De flotte grønne spinatpandekager tager noget tid at lave, men det er altså indsatsen værd!

Velbekomme!

Denne tekst blev sidst opdateret den 20. juli 2020 12:15

Laust