Pandekager

Pandekager er vel nok den dessert eller ”kage”, der er mest populær i Danmark – mere populær end selv chokoladekage. Både pandekager og chokoladekage er så populære, at de har deres egen dag, hvor vi kan fejre dem. Chokoladekagens dag er 27. januar. Pandekagens dag er tirsdag efter fastelavn.

pandekager

Annonce

Hvem der opfandt den første pandekage, og hvor det skete, ved man ikke. Der er fundet spor af kornbaserede kager helt tilbage fra stenalderen. I Europa menes grækerne og romerne at være de første der lavede pandekager, som vi gør det i dag.

Pandekager – opskrift

Uanset hvem der har opfundet de flade kager, så tager jeg hatten af for hende. De flade kager indbyder bare til hygge i familiens skød. De kan få humøret op på en grå efterårsdag eller en kold og mørk vinteraften. Så kom i gang med hulebyggeriet, klippe-klistre ved spisebordet og pandekager – masser af dem. Måske du bare skal lave dobbeltportion med det sammen. Her får du i hvert fald opskriften på en enkelt portion, der giver cirka 8-10 pandekager.

Ingredienser

  • 2 dl hvedemel
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker – jeg foretrækker vaniljesukker fra Urtekram, da den er lavet ud af rørsukker i stedet for normalt hvidt sukker. Det giver en mere markant og fuldendt smag syntes jeg.
  • 1 knsp. salt
  • 3 dl mælk
  • 1 æg
  • Smør til stegning

Sådan laver du pandekager

  1. Først blander du de tørre ingredienser i en skål.
  2. Så tilsætter du mælk lidt ad gangen. Pisk godt, så du undgår klumper. Det er nemmest og hurtigst med en elpisker.
  3. Tilsæt æg til sidst, og rør godt rundt, til dejen har den rette konsistens.
  4. Varm panden, smelt smør, og fordel den første omgang dej. Min pande tager ca. ¾-1 dl. Hvis du vil undgå, at den første bliver en mandagspandekage, skal du sørge for, at panden er ordentlig varm, inden dejen hældes på.
  5. Vend, når der ikke er mere “våd dej”, og steg færdig på den anden side.

Hvis du synes de bliver for tykke, så hæld lidt mere mælk i dejen.

Nedenfor kan du se vores videoopskrift til pandekager:

Voila! – så er du parat til at servere.

Pandekager i billedopskrift

Du kan servere med sukker og syltetøj eller sirup. Nå ja, så kan du også lave min egen favorit og servere med is og lidt chokoladecreme ovenpå. Uanset hvilket tilbehør du vælger, så skal det nok blive en succes og dobbelt succes, hvis der er børn tilstede.

5 ekstra tips

Der er nogle små, nemme tricks, du kan bruge for at dine pandekager bliver endnu bedre.

  1. Hvis skifter en spiseskefuld af melet ud med en spiseske kakaopulver, kan du lave chokoladepandekager.
  2. Benyt et varmt fad eller varme tallerkener til servering – så slipper du for, at pandekagerne bliver kolde – i hvert fald ikke lige så hurtigt.
  3. Tilføj lidt danskvand til dejen, så bliver de endnu mere luftige og lette.
  4. Som smag kan bruges vaniljesukker, kardemomme, revet appelsinskal, hyldeblomstsaft og meget mere.
  5. Du kan bruge øl i stedet for mælk – eller halvt mælk, halvt og øl. Det gør dem mere sprøde. Jeg ved ikke hvorfor. Det må være fødevarekemi. Du kan bruge almindelig øl, hvidtøl eller alkoholfri øl.

Glutenfri pandekager

Der er mange danskere, der ikke har det godt med gluten, men det betyder ikke, de skal gå glip af pandekager. For at lave dem glutenfri skal du blot erstatte én ingrediens i ovenstående opskrift.

Du skal nemlig erstatte hvedemel med fuldkornsrismel. Hvis dit lokale supermarked ikke har fuldkornsrismel på hylden, så kan du købe fuldkornsrismel her hos Helsebixen.

Pandekager uden mælk

Hvis du har problemer med laktose, så kan du erstatte mælken med sojamælk, kokosmælk, mandelmælk eller med halvt (dansk)vand halvt øl.

Pandekager uden æg

Er du veganer, vil du naturligvis gerne undgå både mælk og æg, plus du skal finde noget andet at bage i end smør. I stedet for ægget kan du bruge ½ tsk. bagepulver, og i stedet for smørret kan du bruge 100 % plantebaseret margarine.

Pandekagemix

Hvis det skal være helt nemt, så er der en mulighed for at bruge pandekagemix. Der findes en række forskellige udviklere af pandekagemix. Generelt så er det lidt nemmere, og ofte skal man ikke gøre andet end at tilføje vand til det færdigblandede pandekagemix.

Du kan med stor sandsynlighed købe en helt almindelig Maizena variant eller lignende i dit lokale supermarked. Der er dog også andre lidt mere interessante muligheder:

Pandekagemix med højt proteinindhold – Her er der i min optik særligt et produkt der er interessant, og det er Bodylabs variant. Her får du 31 gram protein per 100 gram. Normalt siger man pandekager har lige omkring 10 g protein. Bodylab har i øvrigt tilføjet muligheden for en lang række smagsvarianter som hvid chokolade, peanutbutter, banan, kokosnød og mange flere. Du kan finde Bodylabs pandekagemix her.

Se videoen på hvordan du laver pandekager med pandekagemix fra Bodylab her.

Glutenfri pandekagemix – Denne type pandekagemix henvender sig til dem med glutenallergi eller af anden årsåg ikke vil bruge gluten. Vi har prøvet en variant fra Orgran, der hedder Buckwheat (boghvede) pancake mix. Den var faktisk ganske glimrende, og det syntes vores børn også, så den kan vi også anbfale. Du kan finde Orgrans pandekage mix her hos Helsebixen.

Sunde eller usunde

Noget så lækkert kan næppe være sundt, og der er da også noget fedt i – fordi vi steger i smør – og hvidt mel er jo også en del udskældt, men derudover … usunde som i skadelige er de ikke, hvis ikke du spiser dig mæt i dem dagligt. Det er nok mere fyldet vi kommer i, der tager prisen for det usunde.

Men tjek selv varedeklarationen, som den ville se ud, hvis du kunne hente en pakke hjemmelavede pandekager efter førstnævnte opskrift i dagligvarebutikken.

Deklaration
pandekager varedeklaration

Ingredienser

Letmælk, konventionel (ikke-økologisk); HvedemelÆg, høne, frilands høns, rå; Smør, saltet; Sukker, stødt melis (saccharose); Salt, bordsalt (jodberiget);
Hertil kommer jo så syltetøj, is, chokolade, sukker, sirup, eller hvad du serverer pandekagerne med.

Opbevaring

Du kan fryse pandekager og lune dem i ovnen, inden de skal serveres. Fryser du dem ikke ned, og spiser I ikke dem alle sammen, bør du opbevare dem i køleskabet. Her kan de holde sig et par dage.

Bages eller steges

Som du kan se i opskriften, så ”steger” jeg pandekager, men hold op, hvor har jeg tit diskuteret, om man bager eller steger dem. Men jeg tror, det er forskelligt fra familie til familie.

Argumentet for at stege er, at de laves i en stegepande. Argumentet for at bage er selvfølgelig, at det er en kage. Men det er jo altså ikke altid en kage, for det kan jo også være madpandekager, hvis sukker og andre smagsstoffer udelades.

I øvrigt kan du også grille dem – hvis du har en grillplade, brug ikke pizzastenen, de sidder fast. Du kan også stege … ja, stege! dem over bål i en bålpande.

De populære fladbrød

Ud over den opskrift, du har fået herover, findes der et hav af opskrifter. Her på hurtimums.dk finder du en lang række opskrifter på pandekager, både dem til aftensmaden og dem til den søde tand:

  • Madpandekager – de kan rulles om lækkert fyld og spises til aftensmaden.
  • Pandekager med øl – det er sprøde pandekager til aftenkaffen eller til dessert.
  • Majspandekager – hvor der (som navnet antyder) er majsmel i. Det er også en madpandekage.
  • Bananpandekager – er lidt mindre pandekager, der indeholder banan.
  • Amerikanske pandekager – kender de fleste nok fra brunchen.
  • Sunde pandekager – der indeholder lækker sesam, både frø og olie.
  • Quesadillas – stammer fra Mexico og er tortillas fyldt med ost, og grøntsager.
  • Fajitas – er en spansk tortilla, der bliver serveret med grillet kød.
  • Paratha – er pandekager, der laves af en fast dej, rulles ud og steges på panden.
  • Lahmacun – den tyrkiske halvt pandekage halvt pizza.

Men derudover findes der jo også

  • Mexicanske pandekager – som jo også er en madpandekage med kødfyld.
  • Ungarske pandekager – som minder meget om de danske, men som regel serveres med valnøddefyld og chokoladesovs.
  • Blinis – som er en lille, russisk pandekage, der ofte serveres som forret eller som en lille aperitif.
  • Surdejspandekager – ses f.eks. i det asiatiske køkken.
  • Crêpes Suzette – den franske pandekager, som flamberes.

Crêpes Suzette

Ved du forresten, hvem Suzette er – eller var? Nej? Det er der åbenbart heller ikke andre, der gør, for der er i hvert fald mindst fire bud på, hvordan crêpes Suzette fik sit navn.

Den ene går på, at Henri Charpentier som hjælpetjener – inden han blev en verdensberømt kok – ved et uheld kom til at sætte ild i likørsaucen, da han skulle servere crêpes for prins Edward af Wales i 1895 på restaurant Café de Paris i Monte Carlo. Prinsen døbte den nye ret crêpes Suzette til ære for sin gæsts datter, som netop hed Suzette.

En anden fortælling beretter mere vovet, at Suzette var en af prinsens elskerinder.

Men også en kok ved navn Monsieur Joseph har forsøgt at tage æren og skulle angiveligt have opkaldt retten efter en tysk skuespillerinde. Endelig er der også en kok ved navn Jean Reobux, som er på banen. Han skulle have kreeret retten til kong Louis XV på opfordring af prinsesse Suzette de Carignan, der var forelsket i kongen.

Så altså crêpes Suzette har fået sit navn efter en gæsts lille datter, en elskerinde, en skuespillerinde eller en prinsesse … eller måske en helt femte.

Pandekagedagen og pandekagens historie

Selvom man ikke helt ved, hvem der har opfundet den traditionelle pandekage, og hvor det er sket, så er der dog også her et par forklaringer.

Man ved at pandekagen har eksisteret i mere end 500 år. Den ene af forklaringerne går tilbage til 1490, hvor hertugdatteren Anne af Bretange på grund af et frygteligt uvejr søgte ly hos en fattig brændehuggerfamilie. Brændehuggeres datter bagte ofte fladbrød af hvedemel til familien, men syntes det var for tarveligt at servere for den ”fine” kvinde, så hun fandt på at bage fladbrødene helt tynde og derefter folde dem om forskelligt fyld.

En anden forklaring er, at de kristne danskere førhen fastede i 40 dage op til påske. Dagen inden fasten skulle de fødevarer, som ikke kunne holde sig, spises – det var produkter som æg, mælk og smør. Ingredienserne blev blandet med mel, og så var der pandekager på bordet.

Denne dag kaldtes også for hvidetirsdag. Det er tirsdag efter fastelavn. Sjovt nok den samme som vi i dag kalder pandekagens dag. Det har vi gjort siden 2006. Det var dengang den danske spillefilm ”Der var engang en dreng – som fik en lillesøster med vinger” havde premiere. I den hører man Pandekagesangen. Så pandekagen har altså ikke bare fået sin egen dag, men også sin egen sang – slå den, chokoladekage!

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Pandekager
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 118 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

2 KOMMENTARER

  1. Så blev der serveret pandekager til den helt store guldmedalje til børnefødselsdagen 🙂 Det var en ganske stor succes at servere pandekagerne med regnbueis!

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here