Sunde pandekager – Der er en lang diskussion om pandekager kan betragtes som sunde. Den debat vil jeg ikke gå ind i her, men når jeg kalder de her pandekager for sunde, så er det fordi, at de er mere mættende og indeholder lidt færre kalorier. Så med et politisk korrekt ord, så er det ernæringsforbedrede pandekager snarere end sunde pandekager. 

Men jeg tror altså mine børn ville kigge noget underligt på mig, hvis jeg kom og forklarede dem at i dag skulle vi have ernæringsforbedrede pandekager, så derhjemme kalder vi dem altså for sunde pandekager!  Her får du opskriften 🙂

Sunde pandekager opskrift

Der er skruet ned for brugen af sukker i de her pandekager og lige så er der skruet ned for smørfedtstof, og der er istedet tilføjet sesamolie og sesamfrø. Sidst men ikke mindst er der tilføjet havregryn!

Antal pandekager:
8-10

Tid i alt:
40M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til sunde pandekager

 

  • 1 spsk. sukker
  • 75 g hvedemel
  • 50 g finvalsede havregryn
  • 3 dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk. sesamolie
  • 2 spsk. sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Blend havregrynene så det bliver til mel. 
  2. Rør sukker, mel og den blendede havregryn sammen.
  3. Hæld mælken i lidt ad gangen, mens du pisker blandingen.
  4. Tilsæt æggene et ad gangen.
  5. Rør til sidst olien i, og stil dejen til side i ½ times tid.
  6. Rist imens sesamfrøene på en tør pande, til de dufter, og kom dem i dejen, inden du går i gang med at stege pandekagerne.
  7. Brug en pandekagepande med slip let-belægning, så du ikke behøver at bruge margarine eller smør til at stege i.
  8. Kom ca. ½ dl dej på panden – mængden afhænger selvfølgelig af pandens diameter, men pandekagerne skal ikke være for tykke. Dreje panden rundt, så dejen fordeler sig over hele panden.
  9. Steg på begge sider, til pandekagen har fået den rigtige pandekagefarve.
  10. Hold pandekagerne lune ved at lægge dem på en tallerken og dække med stanniol.

De lune pandekager serveres med is, ribspuré og kakaonibs. På billedet er den serveret med hjemmelavet frugt-is.

Ribspuréen laver du ved at komme 400 g ribs – friske eller optøde – i en skål og komme 3 spsk. sukker over. Lad det gerne stå og trække, evt. imens du laver pandekagerne. Blend ribs og sukker til en grov puré, og smag til med mere sukker.

I stedet for ribs kan du også bruge solbær, hindbær, brombær eller andre bær.

Tip: Pandekagerne smager også godt kolde, men så får du ikke den dér indbydende smeltende is, som når du lægger en kugle is på en lun pandekage. Og som kan bruges som en slags sovs til at dyppe pandekagen i.

Sunde pandekager til allergikere

 

Har du mælke- eller glutenallergi, eller har du diabetes, kan man selvfølgelig godt snakke om usunde og sunde pandekager. Da mælk, mel eller sukker i så fald vil være skadeligt for dit helbred eller velbefindende.

Har du mælke-/laktoseallergi kan du i stedet for mælk bruge vand, 2 dl vand og 1 dl øl eller kokosmælk. Kokosmælken giver en anden, men bestemt ikke dårlig smag. Og isen skal selvfølgelig være laktosefri.

Kan du ikke tåle mel, så prøv at tilberede pandekagerne med 150 g havregryn i stedet for inklusiv den mængde havregryn, der allerede er anbefalet. Er det sukkeret, der er problemet, så brug for eksempel kokossukker i stedet. Og huske også, at tilbehøret skal være sukkerfrit.

Hvis du er ude efter en helt klassisk opskrift på pandekager a la dem man ofte kalder Rasmus Klump pandekager, så kan du finde dem ved at klikke på denne opskrift: Pandekager.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Sunde pandekager
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
x