Hjemmelavet is

hjemmelavet is

Hjemmelavet is – opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 15 minutter
Ret: Dessert, kaffe, Kage, vegetarisk
Antal: 1 kg
Kalorier: 1742kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Denne is er hverken en flødeis eller en sorbet. Den lægger sig lidt midt imellem. Der er dog ikke fløde i, men cremefraiche og der er også frugt i. Du kan bruge alle mulige former for frugt – jordbær, brombær, pærer og som her blommer – farven på frugten har selvfølgelig betydning for isens farve.

Ingredienser

  • 400 g renset frugt
  • 200 g sukker
  • vaniljestang
  • 4 æggeblommer
  • dl cremefraiche – 18 %
lodtrækning

Sådan gør du

  • Kog renset frugt og 30 g af sukkeret op i en gryde, og lad det simre, til frugten er helt blød – afhænger helt af frugtens rå konsistens. Sæt det i køleskabet, til det er helt koldt.
  • Blend frugten til en ensartet masse, når de er kølet helt af.
  • Skrab kornene ud af de flækkede vaniljestænger, og mas dem sammen med lidt af det resterende sukker, så vaniljekornene skilles ad. Pisk æggeblommer, vaniljekorn og det sidste sukker let og skummende.
  • Vend frugtmos og cremefraiche i æggemassen, hæld blandingen i en passende bøtte, og stil den i fryseren.
  • Rør hver halve time i isen 4-5 gange, eller så mange gange det er muligt – på et tidspunkt bliver isen for grødet. Lad isen stå i fryseren natten over. Hvis ikke du rører, risikerer du, at isen bliver grynet, men det går ikke ud over smagen.

Noter

Tip: Tag isen op af fryseren ca. ½ time, før isen skal nydes, så er den nemmere at skære i.

Nutrition

Kalorier: 1742kcal | Kulhydrat: 274g | Protein: 19g | Fedt: 70g | Mættet fedt: 32g | Flerumættet fedtsyre: 5g | Enkeltumættet fedtsyre: 20g | Kolesterol: 925mg | Natrium: 134mg | Kalium: 751mg | Fiber: 6g | Sukker: 254g | Vitamin C: 11mg | Calcium: 367mg | Jern: 3mg

Lidt om vores is opskrift på hjemmelavet is

Hjemmelavet is! Lyder det besværligt? Det behøver det ikke at være. Du behøver hverken at have store forkromede ismaskiner eller bruge flere dage på det … Arh, måske lige det sidste er ikke helt sandt, for har du ikke en ismaskine, så tager det jo den tid, det tager at få en flydende masse til at fryse til is under mere eller mindre konstant omrøring.

Der findes forskellige slags is. Fra flødeis over sorbet til sodavandsis. Sidstnævnte er nok ikke noget du laver i litervis af, de er bedre egnede til ungernes frys-selv-is. Men både flødeis og sorbet kan blive fremragende desserter.

En flødeis er – selvsagt – lavet på fløde og får derfor en kompakt, cremet konsistens. En sorbet har et højt indhold af frugt og vand eller saft og sukker og gør isen mere luftig og giver den en nærmest knasende konsistens.

Hvad serveres til hjemmelavet is

Servér isen med eller på vafler med lidt syltetøj til. Eller servér med hakket chokolade og nødder. Du kan også servere med frisk frugt og flødeskum – tjah, mulighederne er mange.

Hjemmelavet is i en ismaskine

Det er selvfølgelig hurtigere at lave isen i en ismaskine – det tager ca. 30-40 minutter.

Når du laver is i ismaskine, så sørg for at afkøle ismassen, før du hælder den i maskinen. Det forkorter røre-/indfrysningstiden.

Du kan få ismaskiner med eksterne køleelement eller med internt kølesystem. Sidstnævnte er den dyreste, til gengæld slipper du for at skulle huske på at lægge køleelementet i fryseren 12-24 timer før, du skal lave is.

Sidst opdateret: 7. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.