Vaffeldej og vafler.

Er du den heldige ejer af et vaffeljern – nyt som gammelt? Det er jeg! Og det er en nem måde at lave noget lækkert til eftermiddagskaffen eller -teen. Men sådan har det ikke altid været, for jeg har ikke altid været lige heldig med mine vafler. Så hang de i, så ville de ikke flyde ud over hele pladen, så smagte de af for lidt, så blev de bløde – og tro mig bløde, slatne vafler er ikke noget der tiltaler mine smagsløg.

Vafler skal være sprøde, de skal flyde ud så de får den flotte facon, og de skal være nemme at få af pladen.

Opskrift på vaffeldej og vafler

Så her får du en opskrift på vaffeldej til de lækreste, sprøde og nemme vafler. Resultatet kan du se på billedet.

Antal vafler:
ca. 10

Tid i alt:
40M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til vafler

  • 3 ¾ dl mel
  • 2 tsk. bagepulver (hvis du vil undgå kedelig kemi i dit bagepulver, så brug eksempelvis det her bagepulver fra urtekram)
  • 1 spsk. sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 nip salt
  • 2 dl mælk
  • 2½ dl vand
  • 1 æg
  • 125 g smør

Sådan laver du vaffeldej og vafler

  1. Start med at smelte smørret.
  2. Skrab kornene ud af den halve vaniljestang.
  3. Bland de tørre ingredienser sammen.
  4. Tilsæt de våde ingredienser, og pisk – gerne med en elpisker – til dejen er helt fri for klumper.
  5. Varm vaffeljernet op som det står beskrevet i vaffeljernets brugervejledning.
  6. Pensl evt. med lidt olie – hvis det ikke har slip let-belægning.
  7. Hæld nu dej på så det lige dækker. Bag til vaflerne er gyldne – det tager 3-4 minutter på mit vaffeljern, men det er forskelligt fra vaffeljern til vaffeljern.
  8. Tag vaflerne af, og læg dem enkeltvis på en bagerist – det er FORBUDT at stable dem eller lade dem overlappe hvis du vil have absolut sprøde vafler, for det danner kondens. Det bedste er naturligvis at spise dem efterhånden som de bliver taget af. De kan alternativt placeres på en rist, som der foreslås i videoen nedenfor.
  9. Servér med syltetøj, flormelis, flødeskum eller hvad I nu har lyst til. På  billedet er vaflerne serveret med blåbærsmarmelade, et par skiver pecorino ost og lidt creme fraiche på toppen.

Du kan godt fryse vafler og lune dem i ovnen inden servering, men de bliver ikke lige så sprøde som de friskbagte – du kan eventuelt bruge videoen fra “Den Søde Tand” nedenfor.

God fornøjelse!

Læs også den lækre opskrift på havregrynskugler her.

 

Læs eventuelt også anmeldelsen af vaffeljern her.

 

Historie: Vafler eller jernkager?

I de gode gamle dage havde man noget man kaldte jernkager. De er forgængeren til de vafler du kender i dag. Jernkager var meget populære i Frankrig, Tyskland og det der i dag hedder Holland og Belgien i 1800-tallet. Faktisk er der historiske data på jernkager helt tilbage til middelalderen. Denne type kager eller vafler minder meget om dem vi har i dag, men de lavedes dengang typisk med gær. På Ærø er det stadig en tradition at lave Løvtenspandekager med netop gær. Denne type pandekagedej minder meget om den helt gamle type vafler, da man kaldte det jernkager!

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Vaffeldej
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 89 Review(s)