Tarte Tatin

Tarte tatin

Tarte Tatin – Fransk tærte med karamelliserede æbler

Forb. tid: 1 time 10 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Dessert
Køkken: Fransk
Antal: 4 personer
Kalorier: 690kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det tager lidt tid at lave den franske æbletærte. Bunden – eller toppen, om du vil – er som med de fleste tærter en mørdej. Og mørdej skal hvile på køl i køleskabet en times tid. Så når smørret at sætte sig, så dejen er nemmere at arbejde med. Men derudover er der ikke meget arbejde med Tarte Tatin – og den smager skønt.

Ingredienser

Ingredienser til mørdej

  • 160 g hvedemel
  • 35 g flormelis
  • 1 knsp salt
  • 80 g koldt smør
  • 1 æggeblomme

Ingredienser til fyld

  • 1,1 kg belle de boskoop æbler
  • 125 g sukker
  • 50 g smør
  • Evt. citronsaft

Sådan gør du

  • Bland mel, flormelis og salt samt tilsæt smør i tern sammen – det er lettest i en røremaskine – til du har en ensartet dej.
  • Saml dejen med æggeblommen.
  • Sæt dejen på køl i en times tid.
  • Skræl æblerne, skær dem i både, og fjern kernehuset.
  • Dryp evt. med citronsaft – det forhindrer æblerne i at blive brune.
  • Smelt sukker på en pande, som kan tåle at gå i ovnen – ca. 18 cm i diameter – og når sukkeret begynder at smelte ved lav til middel varme.
  • Tilsæt smørret, skåret i mindre stykker, og lad det hele karamellisere – ligesom når du laver brunkartofler.
  • Tilsæt belle de boskoop æblerne, og vend dem godt rundt i karamellen, så vi får karameliserede æbler.
  • Læg æblerne i et flot spiralmønster i karamellen.
  • Lad det hele stå og simre i 5 minutters tid.
  • Sæt panden af varmen, og lad æblerne køle ned til stuetemperatur.
  • Tænd ovnen på 175° C, varmluft.
  • Rul mørdejen ud, så den passer til diameteren på panden – en anelse større.
  • Her lægger butterdejen og/eller mørdejen hen over indholdet i en ovnfast tærtefad, og pres den godt ned i kanten hele vejen rundt.
  • Skær et par snit i dejen, så dampen kan komme ud.
  • Sæt din Tarte Tatin i ovnen i ca. 25 minutter, til den har fået en fin farve.
  • Læg serveringsfadet over panden, og vend din Tarte Tatin hurtigt rundt.
  • Lad din Tarte Tatin køle helt af inden, den serveres lun på en stor tallerken med vaniljeis.

Noter

Tip: Tarte Tatin smager også godt kold med creme fraiche eller flødeskum.

Nutrition

Kalorier: 690kcal | Kulhydrat: 109g | Protein: 6g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 17g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 7g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 118mg | Natrium: 312mg | Kalium: 351mg | Fiber: 8g | Sukker: 68g | Vitamin C: 13mg | Calcium: 37mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på tarte tatin

Tarte Tatin er en lækker Fransk æbletærte. Og derfor også en af de opskrifter som er særlig populær i æblesæsonen hjemme hos os.

Den bliver simpelthen bagt med bunden øverst, men bliver så vendt om, inden den serveres. Tærten stammer fra Frankrig, hvor den er opkaldt efter søstrene Tatin, der ejede en restaurant. Tærten er en kulinarisk tradition i Frankrig, hvor også fersken- og pæretærter bages på denne måde. Men her er det altså æbletærten, tarte Tatin, du får opskriften på. 

Der er dog flere anekdoter om den franske tærtes oprindelse ud over, at en af de to søstre Tatin ved en fejl kom til at bage tærten med bunden som top. I en af dem menes det nemlig, at det ikke var en fejl – i hvert fald ikke en af søstrenes fejl – men at de havde arvet opskriften fra deres far, som var bager. En anden historie kører på, at det var en opskrift, som kokken hos greven af Château Villars havde fundet på.

Seks andre lækre desserttærter:

  1. Pecan Tærte: Stammende fra sydstaterne i USA, er Pecan tærte en himmelsk kombination af karamelliseret fyld og knasende pecannødder. Den har en dyb, rig smag med en lækker tekstur, der balancerer mellem den klæbrige sirupsfyld og de ristede nødder. Pecan tærte er især populær omkring helligdage som Thanksgiving, men dens lækre smag gør den til en favorit året rundt. Server den med en klat flødeskum eller en skefuld vaniljeis for ekstra dekadence.
  2. Linzer Torte: Dette er en ældgammel østrigsk dessert, som siges at være den ældste kendte tærte i verden. Linzer Torte har en dejlig nødtedej, ofte lavet med hasselnødder eller mandler, som omslutter en sød og let syrlig hindbærmarmelade. Overfladen er prydet med et dejgitter, der giver et smukt mønster, når tærten er bagt. Kombinationen af den nøddeagtige skorpe og den frugtige marmelade gør denne tærte til en udsøgt smagsoplevelse.
  3. Key Lime Pie: Denne tærte, som stammer fra Florida Keys, er en perfekt balance mellem sødt og surt. En sprød bund, ofte lavet af knuste kiks, danner basis for en fyld af limejuice, æggeblommer og kondenseret mælk. Når den bages, får den en blød, cremet konsistens, der komplementeres af en skarp lime-tang. Oftest serveres Key Lime Pie med et flot lag brændt marengs eller en klat flødeskum for at balancere dens syrlighed.
  4. Chokolademousse Tærte: En himmelsk dessert for chokoladeelskere! Denne tærte starter med en sprød chokoladebund, som ofte er lavet af knuste chokoladekiks eller oreos. Derefter tilføjes en silkeblød chokolademousse, der kan variere fra mørk til mælkechokolade, afhængigt af præference. Overfladen kan pyntes med et let drys kakaopulver, hakket chokolade eller endda bær for en smuk kontrast. Serveres kølig for den bedste konsistens og smag.
  5. Frugt og Bær Tærte: Denne tærte er en ægte sommerklassiker og laver en skøn udstilling af sæsonens frugt og bær. Med en smørrig mørdej som base, lægges et lag af vaniljecreme eller mascarpone, og derefter toppes den generøst med skiver af friske frugter som jordbær, blåbær, kiwi og mandariner. Den kan pensles med en glans af abrikosgelé eller anden frugtgelé for at give den et skinnende finish.
  6. Banan- og Karamel Tærte (Banoffee Pie): Denne engelske favorit kombinerer sød karamel, modne bananer og flødeskum i en himmelsk skabelse. Bundet er typisk lavet af knuste digestive kiks blandet med smør. Ovenpå dette kommer et generøst lag af blød karamel, efterfulgt af skiver af frisk banan. Det hele toppes med et tykt lag pisket flødeskum og et drys af revet chokolade eller kakaopulver. Banoffee Pie er en rig og fyldig dessert, som er perfekt til enhver speciel lejlighed.

Andre forslag

Prøv os med noget hjemmelavet creme fraiche til de karamelliserede æbler. Det giver en dejlig smag!

Er du mere til franske desserter? Så prøv vores opskrift på Gateau Marcel kage eller en anden tærte så på Hurtigmums tærte med hytteost,

Sidst opdateret: 24. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter