Navnet millionbøf kommer af at kødet deler sig i mange små stykker når det steges – om det er en million små bøffer eller én bøf i en million atomer skal jeg lade være usagt. Og bare det smager godt, er det jo også flintrende ligegyldigt – og det gør det, smager godt.
Det smager så godt at det er blevet et kært barn med mange navne, for millionbøf bliver også kaldt kødsauce/-sovs, bolognese – som jeg nu nok vil vove den påstand at det er en luksusudgave af millionbøf – og så det knapt så flatterende navn, væltet lokum – vidste du i øvrigt at lokum kommer af det latinske locus som betyder sted.
Beates opskrift på millionbøf
Millionbøf – opskrift
Ingredienser
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- Lidt olie til stegning
- 400 g hakket oksekød
- 1 dåse koncentreret tomatpuré – også kaldet tomatpasta
- tørrede krydderier fra krydderihylden – paprika oregano eller lignende
- 3 dl vand
- 1 oksekødsbouillonterning
- 2½ dl fløde – har du ikke fløde kan du sagtens bare bruge vand og jævning
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løg og hvidløg.
- Hak løget groft, og hak hvidløget fint.
- Varm lidt olie – og det skal være lidt, eller bliver sovsen for fed – i en gryde.
- Tilsæt løg, og svits et minuts tid.
- Tilsæt kødet, og svits til kødet er skilt og har taget farve.
- Tilsæt tomatpuré, og rør hurtigt og grundigt.
- Kom eventuelle tørrede krydderier i, og rør.
- Tilsæt vand og bouillonterning.
- Lad det hele simre 10-15 minutter.
- Tilsæt fløde, kog op, og lad det jævne.
- Smag til med salt og peber.
- Servér med pasta eller kartoffelmos.
- Portionen her rækker til fire personer.
Noter
Nutrition
Millionbøf med kartoffelmos eller pasta
Men tilbage til køkkenet. Nogle mener faktisk at der er forskel på kødsovs og millionbøf. At millionbøf er hakket oksekød og løg i brun sovs og at kødsovs består af samme ingredienser, men at der her kan kommes lidt af hvert i – majs, pølser, bacon, svampe, tomat osv.
Andre mener at millionbøf serveres med kartoffelmos og kødsovs serveres med pasta. Jeg ved ikke om det er sådan fat. For mig er kødsovs og millionbøf det samme – hakket oksekød med løg og hvad der ellers falder ud af køleskabet, og det kan serveres med både kartoffelmos og pasta – altså ikke samtidig. Eller hvis du vil køre den lidt sunder version så server det med blomkålspure.
Brug resterne
Bliver der rester, så brug dem på en pizza (eventuelt vores blomkålspizza her på siden) eller i pirogger.
4 Responses
Hej!
Der skal IKKE tomatpure, eller andre former for tomat, i millionbøf!
– ALDRIG! Så bliver det jo “bare” til kødsovs!
Dermed heller ikke oregano, som er et “tomatkrydderi”.
Eneste krydderi, udover salt og masser af friskkværnet peber, kan være et enkelt laurbærblad.
De vigtigste ingredienser i millionbøf, er oxefars, løg og piske!
Mvh.
Hej John,
smag, behag og i den sidste ende opskrifter er som bekendt forskellige. Men hermed er dit take på millionbøf givet videre!
Hej Johan!
Naturligvis er smag forskellig! 🙂
Det ændrer dog ikke på, at en millionbøf aldrig må tilføres tomat, på nogen måde.
Fordi, så er det nemlig ikke milionbøf!
Der findes rigtig mange gode kødsovse med tomat. Det er bare noget andet!
https://da.m.wikibooks.org/wiki/WikiKogebogen/Millionb%C3%B8f
Mvh!
Hej John
Betyder det så også, at man ikke må bruge salt og peber i en millionbøf – det er der jo også i andre retter.