Millionbøf

Navnet millionbøf kommer af at kødet deler sig i mange små stykker når det steges – om det er en million små bøffer eller én bøf i en million atomer skal jeg lade være usagt. Og bare det smager godt, er det jo også flintrende ligegyldigt – og det gør det, smager godt.

Det smager så godt at det er blevet et kært barn med mange navne, for millionbøf bliver også kaldt kødsauce/-sovs, bolognese – som jeg nu nok vil vove den påstand at det er en luksusudgave af millionbøf – og så det knapt så flatterende navn, væltet lokum – vidste du i øvrigt at lokum kommer af det latinske locus som betyder sted.

Millionbøf med kartoffelmos eller pasta

Annonce

Men tilbage til køkkenet. Nogle mener faktisk at der er forskel på kødsovs og millionbøf. At millionbøf er hakket oksekød og løg i brun sovs og at kødsovs består af samme ingredienser, men at der her kan kommes lidt af hvert i – majs, pølser, bacon, svampe, tomat osv.

Andre mener at millionbøf serveres med kartoffelmos og kødsovs serveres med pasta. Jeg ved ikke om det er sådan fat. For mig er kødsovs og millionbøf det samme – hakket oksekød med løg og hvad der ellers falder ud af køleskabet, og det kan serveres med både kartoffelmos og pasta – altså ikke samtidig. Eller hvis du vil køre den lidt sunder version så server det med blomkålspure.

millionbøf

Millionbøf – opskrift

Derfor har jeg faktisk heller ikke nogen opskrift. Er der champignoner i køleskabet, så er der champignoner i millionbøf. Er der cocktailpølser i konservesskuffen, så er der cocktailpølser i millionbøf. Er der majskerner i fryseren, så er der … osv. I dag er der ingen af delene, men der er koncentreret tomatpuré i konservesskuffen, så derfor er der … du ved godt hvad jeg vil sige.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • Lidt olie til stegning
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 dåse koncentreret tomatpuré – også kaldet tomatpasta
  • tørrede krydderier fra krydderihylden – paprika, oregano eller lignende
  • 3 dl vand
  • 1 oksekødsbouillonterning
  • 2½ dl fløde – har du ikke fløde kan du sagtens bare bruge vand og jævning
  • Salt og peber

Sådan laver du millionbøf

  1. Pil løg og hvidløg.
  2. Hak løget groft, og hak hvidløget fint.
  3. Varm lidt olie – og det skal være lidt, eller bliver sovsen for fed – i en gryde.
  4. Tilsæt løg, og svits et minuts tid.
  5. Tilsæt kødet, og svits til kødet er skilt og har taget farve.
  6. Tilsæt tomatpuré, og rør hurtigt og grundigt.
  7. Kom eventuelle tørrede krydderier i, og rør.
  8. Tilsæt vand og bouillonterning.
  9. Lad det hele simre 10-15 minutter.
  10. Tilsæt fløde, kog op, og lad det jævne.
  11. Smag til med salt og peber.
  12. Servér med pasta eller kartoffelmos.

Portionen her rækker til fire personer.

En Montepulciano d’Abruzzo vil være et fantastisk vinvalg til millionbøf og til kødsovs eller bolognese for den sags skyld til de voksne – børnene må have et glas lækkert solbærsaft.

Brug resterne

Bliver der rester, så brug dem på en pizza (eventuelt vores blomkålspizza her på siden)  eller i pirogger.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Millionbøf
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 23 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

3 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Der skal IKKE tomatpure, eller andre former for tomat, i millionbøf!
    – ALDRIG! Så bliver det jo “bare” til kødsovs!
    Dermed heller ikke oregano, som er et “tomatkrydderi”.

    Eneste krydderi, udover salt og masser af friskkværnet peber, kan være et enkelt laurbærblad.
    De vigtigste ingredienser i millionbøf, er oxefars, løg og piske!

    Mvh.

    • Hej John,

      smag, behag og i den sidste ende opskrifter er som bekendt forskellige. Men hermed er dit take på millionbøf givet videre!

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here