Pirogger – En pirog er en russisk ret. Den er lavet af gærdej eller butterdej. Det er en lukket tærte med fyld i. De små pirogger, som man nemt kan spise med én hånd, som også er lavet af gær- eller butterdej hedder retmæssigt pierogi, men det er der vist ikke mange, der kalder dem.
Så i min verden – og i mange andres – er pirogger små halvmåner fyldt med … ja, hvad som helst faktisk. De er nemme at have med i madkassen eller madkurven. De kan også spises som et mellemmåltid. De kan fryses og varmes i mikroovnen. De er faktisk lige så nemme at have med at gøre som pølsehorn – bare mere alsidige på grund af de mange muligheder med fyldet.
Få lidt ekstra med på vejen af vores gode venner fra Gastrofun
Pirogger med oksekød – opskrift
Ingen anmeldelser
Forb. tid: 1 time time
Tilb. tid: 15 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Ret: aftensmad, Forret, Oksekød, Tilbehør
(skærm slukker ikke)
Antal: 32 stykker
Kalorier: 115kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det mest almindelige at komme i pirogger er nok en gang kødsovs med hakket oksekød og lækre krydderier i. Du kan f.eks. bruge denne opskrift på kødsovs.
Sådan gør du
- Varm mælken, til den er fingerlun – du ved den dér med, at lillefingeren i mælken ikke må føles hverken varm eller kold.
- Opløs gæren i den lune mælk.
- Tilsæt olie og de to af æggene.
- Bland mel og salt, og bland det i det våde.
- Ælt dejen – eller rør den i røremaskinen – til den er blød og smidig.
- Lad den hæve lunt og tildækket i 30 minutter.
- Tilbered imens fyldet.
- Pisk det sidste æg sammen med en gaffel.
- Del dejen i 32 nogenlunde lige store stykker.
- Rul hvert stykke ud til en cirkel – sådan ca. 15-18 cm i diameter.
- Læg ca. en skefuld fyld på den ene halvdel af hver cirkel – sørg for der er ca. en cm ud til kanten.
- Pensl kanterne med æg, og fold cirklen sammen på midten hen over fyldet.
- Tryk kanten sammen med en gaffel, så den ikke åbner sig under bagningen.
- Læg piroggerne på en bageplade – eller flere – beklædt med bagepapir.
- Lad piroggerne efterhæve tildækket i 15 minutter.
- Tænd ovnen på 225° C.
- Pensl med æg, og bag piroggerne i ca. 15 minutter, til de har en flot gylden farve.
Nutrition
Kalorier: 115kcal | Kulhydrat: 22g | Protein: 4g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 16mg | Natrium: 25mg | Kalium: 74mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 26mg | Jern: 1mg
Pirogger med kylling
Ingen anmeldelser
Forb. tid: 1 time time
Tilb. tid: 15 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Ret: Forret, Tilbehør
(skærm slukker ikke)
Antal: 32 stykker
Kalorier: 37kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Er du mere til kylling, så kan du prøve dette fyld.
Ingredienser
- 500 g kyllingebrystfilet
- Lidt fedtstof til stegning
- 2 kugler frisk mozzarella
- 1½ dl skyr
- 8 tsk. tørret estragon
- Salt og peber
Sådan gør du
- Steg kyllingefileterne i fedtstoffet, og skær dem i tern – eller skær dem i tern, og steg dem i fedtstoffet.
- Skær mozzarellaen i små stykker.
- Bland kylling, mozzarella og skyr, og smag til med estragon samt salt og peber.
Noter
Vil du prøve med skinke, så egner fyldet til skinkestang sig fortrinligt til at komme i pirogger.
Tip: Vil du have en grovere pirog, så udskift et par hundrede gram af hvedemelet med rugmel.
Nutrition
Kalorier: 37kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 3g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 12mg | Natrium: 13mg | Kalium: 44mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 10mg | Jern: 1mg