Stegt spidskål

Stegt spidskål – det skal du prøve! Spidskål har trukket det lod i danskernes madvaner at blive brugt stort set som hvidkål. Det vil sige stuvet eller i salater. Og det er lidt synd – eller, det smager jo også godt, men spidskål kan bare så meget andet. Også fordi det ikke er så stort, andet end at et helt hoved sagtens kan spises af 2-4 personer – som hovedbestanddel i en ret eller som tilbehør.

Stegt spidskål serverer jeg normalt som tilbehør. Det smager skønt til f.eks. stegt fisk, kylling eller kød. Men du kan også servere noget mere mættende til det stegte spidskål – f.eks. stegt bacon, croutoner, hakkede hasselnøddekerner, hummerkød og så en lækker dildsauce til a la maskeret blomkål, så har du en lille, selvstændig ret.

Opskrift på stegt spidskål

Stegt spidskål

Stegt spidskål opskrift

Samlet tid: 20 minutter
Ret: Hovedret, vegetarisk
Antal: 4 personer
Kalorier: 125kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Her får du opskriften på stegt spidskål serveret som tilbehør. Hvis du laver den som hovedret så kan du godt halvere antallet af personer, som de her ingredienser dækker til!

Ingredienser

  • 1 spidskål
  • 3 spsk. god olivenolie
  • 30 g smør
  • 1 stort skalotteløg
  • 1 lille bdt. frisk estragon
  • ½-1 citron – af den gode økologiske slags, så du kan bruge skallen med god samvittighed
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern de yderste grimme blade, og skær det nederste af stokken af spidskålen.
  • Skyl spidskålen, og skær den i kvarter ved at skære den midt over på den lange led to gange. Behold stokken på, så den kan holde sammen på kålen.
  • Varm en god stor pande op, hvor der er plads til kålen, og som du har låg til.
  • Hæld olien på, og steg spidskålsbådene på begge skæreflader, til de har taget godt med farve.
  • Tilsæt smør, og krydr med salt og peber.
  • Læg låg på panden, og skru ned for varmen, når smørret har bruset af.
  • Lad kålen dampe i 8-10 minutter.
  • Pil imens skalotteløget, og skær det i små tern.
  • Skyl estragonen, og hak den fint.
  • Tag spidskålen op af panden, og læg den på serveringsfadet.
  • Svits hurtigt skalotteløgene i det tiloversblevne fedtstof i panden, og kom estragon og citronsaft ved.
  • Hæld indholdet af panden ud over de stegte spidskål, og riv til sidst citronskal over.

Nutrition

Kalorier: 125kcal | Kulhydrat: 15g | Protein: 3g | Fedt: 7g | Mættet fedt: 4g | Kolesterol: 16mg | Natrium: 95mg | Kalium: 407mg | Fiber: 6g | Sukker: 8g | Vitamin C: 86mg | Calcium: 96mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Opskrift på grillet spidskål

Når det er grillsæson, vil du sikkert gerne lægge alt på grillen – også tilbehøret. Det er måske ikke så nemt med små løgtern og hakket estragon. Men det er der råd for.

  1. Bland citronsaft og olie.
  2. Krydr med salt og peber.
  3. Hak estragon fint, og kom i.
  4. Pres også 1 fed hvidløg ned i blandingen – i stedet for skalotteløget.
  5. Klargør spidskålene som beskrevet i pkt. 1 og 2 ovenfor.
  6. Pensl spidskålsbådene med olien på skærefladerne, og grill dem ved høj varme i ca. 5-7 minutter på hver side.
  7. Læg spidskålen på et serveringsfad, og riv citronskal henover.

Stegt spidskål med honning

En anden populær variant er, at du pensler de kvarte spidskål med en blanding af 4 spsk. sojasauce, 2 spsk. honning og 2 spsk. citronsaft samt lidt olie. Svitser dem på panden i et par minutter og laver dem færdig i ovnen ved 200° C i 5 minutter.

Stegt spidskål er oplagt tilbehør for dem, der gerne vil undgå stivelse og sukker (undvær honningversionen her, ok). Dvs. spis efter dit blodsukker eller LCHF.

Sidst opdateret: 25. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter