Sund aftensmad er en side med retter, som 99,9% sikkert er sunde. De bør med andre ord ikke forkorte dit liv! Om du får mere energi, sundere hud osv. kan vi dog ikke garantere. Det er mad, som giver stabilt blodsukker, og for de fleste vil give højere livskvalitet og bedre humør. Det vil også fungere som slanke mad for de fleste. Du kan også se vores noget bredere oversigt over mange flere typer aftensmad her.

I den her oversigt over opskrifter med sund aftensmad er der taget udgangspunkt i bogen ’Sandheden om sukker’ af Anette Sams. Vi kender ikke Anette, men vi kan godt lide hendes budskab!

Alle mulige kosteksperter kan diskutere herfra og til månen, hvad der er sund mad. I gamle dage var det fedt, som var fjenden. Senere blev det kulhydrater. Nu er der meget fokus på sukker – og med god grund for verden oplever nærmest en fedme-epidemi, og det (kan jo ændre sig) ligner, at den helt store skurk er… SUKKER. Og til dels stivelse. Anette advokerer også for at spise 3 – og kun 3 – gange om dagen.

Tesen er meget forsimplet, at alle ville have bedre af et stabilt blodsukker. For at få det er det en god ide at spise følgende:

Sund aftensmad

Alle former for grøntsager, nødder, kerner, æg, kød, fisk, fjerkræ og ost.

Til gengæld skal man undgå alt, der minder om ’hurtige kulhydrater’. Især skal man undgå sukker og stivelse. Dvs. ingen kager, slik, is, brød, pasta, ris, kartofler osv.

Man kan læse meget mere på hendes blog eller i hendes to bøger.  Selve bogen er lidt vel teoretisk, men budskabet er klart nok: Sukker er svært at undgå (fødevareproducenterne putter mel og sukker i alt – smart nok – for det gør os mere sultne), og det er ærgerligt, for det er ikke sundt.

Her følger en samling retter, du med sindsro kan servere.

Hovedretter:

Her tænkes især på proteiner. Tilbehør følger lidt længere nede. En typisk sund middag kan f.eks. bestå i lidt ovnbagt laks, salat og en af de mange blomkålsretter – her er lidt inspiration med retter der både er hurtige at tilberede og smager godt = hurtigmums!

Saltimboca – Lækkert italiensk og altså temmelig sundt med det rette tilbehør.

saltimbocca

Helstegt kylling – Med rød og hvid spidskål og kikærter. Den her udgave passer sig selv, og du kan nå at dyrke motion mens den er i ovnen.

Helstegt kyllingMeatza – Pizza uden dej! Meatza smager lige så godt som pizza, men du slipper for et spike i blodsukkeret.

meatza

Og nu vi er i gang med ‘pizza’…

Blomkålspizza – Det er igen markant sundere end med dej. Husk at brug pofiber, når du laver blomkålspizza – ellers bliver det noget sjask.

blomkålspizza

Broccolisalat – med bacon! Ok, bacon er ikke det sundeste kød, men det gør da heldigvis ikke grimme ting ved blodsukkeret. Broccolisalat smager rigtig godt og kan sagtens stå alene, f.eks. til frokost.

broccolisalat

Grydestegt kylling – En klassiker. Man skal nok lave grydestegt kylling uden brun sovs, hvis det skal gælde som sund aftensmad.

grydestegt kylling

Farserede jalapenos – nemme at lave, smager godt og rimeligt sunde. En LCHF ret du kan bikse sammen på lidt over en halv time og de kan fryses og tages med (og varmes i mikrobølgeovn).

Farserede jalapenos

Fyldte squash – der behøver ikke komme rasp i, hvis du helt vil undgå stivelse. Fyldte squash er både sundt og lækker, og hvis du har børn kan de sandsynligvis også godt lide det.

Fyldte squash

Indianergryde – nem og lækker gryderet med hakket oksekød og kål. Tager kun 25 minutter og er fuld af smag, så bare hop om bord. Navnet er lidt spøjst for der er faktisk ikke så meget indianer over indianergryde.

Indianergryde

Tilbehør

Det er her den ofte går galt med det sunde! For det er både billigst og hurtigst at lave nudler, ris, pasta osv. MEN det er desværre ikke så godt for blodsukkeret… Heldigvis kan især kål hjælpe her. Kål har den super egenskab at det frigiver sine sukkerholdige kulhydrater MEGET langsomt = ingen spikes i blodsukkeret.

Blomkålsris – Den helt nemme substitut for f.eks. pasta eller ris. Blomkålsris er nemt at lave og det er rigtig sundt. Blomkålsris er i ‘uptrend’, og det har ikke toppet endnu. Passer både til chili con carne og spaghetti bolognese – prøv det i stedet for ris eller pasta.

blomkålsris

Personligt synes jeg dog det smager for meget af blomkål… Og det er også flere variationsmuligheder med den følgende ret, der også har en lidt mere tilfredsstillende konsistens, hvis man godt kan lide fedtstoffer.

Blomkålsmos – Her er der masser af muligheder for at dyrke ‘egne interesser’. Vi har lavet blomkålsmos som svømmede i ost, men også ‘zombie-udgaven’ med masser af chili. De fleste børn synes godt om blomkålsmos – der minder om – og næsten smager som – kartoffelmos.

blomkålsmos

Stegt spidskål – nemt og godt tilbehør til sund aftensmad. Vælg versionen uden honning, hvis det skal være i rigtig spis efter dit blodsukker stil. Det smager godt og kræver ikke de store gastronomiske evner. Kål er fremtidens mad – du så det her først 🙂

Stegt spidskålSund aftensmad

Er et work in progress, og der vil løbende komme nye retter til

Cookie indstillinger
Annonce