Helstegt kylling i ovn
Ingredienser
- 1 kylling
- ½-1 lime
- ½ appelsin
- 7 spsk. olivenolie
- 2 tsk. stødt gurkemeje
- 300 g rød spidskål
- 300 g hvid spidskål som er grøn
- 1 dåse kikærter eller 240 g kogte drænede kikærter
- 1 tsk. spidskommen
- 1 dl frisk hakket mynte
- 2 spsk. limesaft
- 1 spsk. flydende honning
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 220° C.
- Skyl kyllingen ud- og indvendig, og skær evt. voldsomt meget overskydende halsskind og gumpen af.
- Dup kyllingen tør.
- Pres et par skefulde limesaft ud af limen til brug i dressingen, og skær resten af limen og den halve appelsin i grove stykker, og læg dem ind i kyllingen.
- Pensl kyllingen udvendigt med et par skefulde olivenolie, og drys med 1 tsk. gurkemeje samt lidt salt og peber.
- Læg kyllingen i et ovnfast fad, der passer i størrelsen, og sæt den i ovnen i ca. 30 minutter.
- Skær imens den røde og hvide spidskål i store stykker, og vend det med kikærter, 2 spsk. olivenolie, 1 tsk. gurkemeje og lidt salt.
- Tag kyllingen ud af ovnen, når den har stået i 30 minutter, og skru ovnen ned på 175° C.
- Tag kyllingen op af fadet, og læg spidskålsblandingen i bunden af fadet, og læg kyllingen oven på.
- Sæt fadet i ovnen igen i ca. 1 time – stegetiden afhænger naturligvis af kyllingens størrelse (her 1300 g).
- Rør imens en dressing af mynte, limesaften som du tog fra tidligere, honning og 3 spsk. olivenolie.
- Partér evt. kyllingen inden servering, og læg stykkerne tilbage i fadet. Dressingen serveres til og hældes over kålen.
Noter
Nutrition
Min opskrift på helstegt kylling og lidt kommentarer
Helstegt kylling stegt lige tilpas giver en saftig og velsmagende kyllingsteg. Kyllingen skal have den tid, en kylling skal have, men den passer sig selv meget af tiden. Er kyllingen parteret, skal du ikke give de enkelte dele – lår, bryst vinger, rygstykker osv. – lige lang tid, men når kødet stadig er på skroget … ja, så er det jo sådan, det må være.
En hel kylling stegt på én gang kan gøres på flere måder. Da jeg var barn, fik kyllingen en dusk persille i rumpetten og blev stegt i gryden – altså grydestegt kylling – og der blev en herlig sovs.
Senere har jeg lært at lave den på grillen. Her får den i stedet en dåse med øl i til at sidde over skrævs på. Den ret kaldes også pip på dåse.
Endelig kan du også lave din kylling i ovnen. I fad, på rist eller i stegepose.