Grydestegt kylling – Nogle vil have lår, nogle vil have bryst og andre vil have vinge. Jeg er helt klart til vingerne, især når kyllingen er stegt i gryde. De er bare så lækre, fedtede og saftige. Fuldstændigt møre, bløde og fine i kødet og med SÅ meget smag.
Men hvorfor egentlig stege en kylling i gryde, når man kan stege den i ovnen og derved opnå sprødt skind, mindre opvask og mindre fedt, men stadig god smag? Minderne! Minderne fra barndomshjemmet. Minderne om duften i køkkenet. Minderne om mor nynnende i køkkenet. Minderne om at sidde under parasollen i haven og spise kylling med rabarbergrød til dessert. Minderne om sovsen – mums. Bare tanken kan få mit mundvand til at løbe over sine grænser.
Få evt. noget ekstra lækker inspiration af vores gode venner fra Gastrofun
Grydestegt kylling med brun sovs
Ingredienser
- 1 hel kylling gerne én af de gode der har gået i det fri på landjorden og skrabet og pikket og haft det rigtig godt. Det kan smages på kødet
- 1 dusk frisk grøn persille
- Lidt smør
- Vand
- 1 dl fløde
- 1½ spsk. mel
- Et skvæt kulør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Jeg skærer altid gumpen af kyllingen, inden jeg går i gang, men jeg kender mange, der ikke gør, så det må vel siges at være op til den enkelte.
- Skyl kyllingen indvendigt, og dup den efterfølgende tør med et stykke køkkenrulle.
- Skyl persillen, kassér de groveste stilke, og kom persillen ind i kyllingen.
- Drys også med lidt salt og peber indvendigt, og luk med en kødnål.
- Brun smørret, til det er gyldent i en stor gryde, der kan rumme en kylling, og brun kyllingen på alle sider ved jævn til kraftig varme. Giv den et par minutter på hver af dens fire sider.
- Hæld derefter vand ved – ikke så meget, den skal jo ikke koges, ca. ½-1 dl afhængigt af hvor bred din gryde er.
- Tilsæt salt og peber.
- Skrue ned for varmen, og steg kyllingen ved svag varme i knap og nap en time under låg. Vend kyllingen undervejs.
- Tag kyllingen op, når den er færdigstegt, og hold den varm.
- Si stegeskyen, og hæld 2 dl i en kasserolle.
- Tilsæt fløden, og bring det hele i kog under omrøring.
- Ryst eller pisk mel ud i 1 dl vand, rør det i saucen, og lad den koge ved svag varme i 5-7 minutter, til melsmagen er væk. Rør af og til.
- Tilsæt kulør, og smag saucen til.
Noter
Skal der vin til, vil jeg anbefale en Beaujolais Villages. Du undrer dig måske over jeg vælger en rødvin til kylling, men lige netop Beaujolais Village smager forrygende til grydestegt kylling med brun sovs. Kan serveres med helt almindelige kartofler i ovn.
2 Responses
Husk når du skære gumpen af at få de to gule fedtkirtler med. Derfor skal snittet ligge ca. en halv centimeter fra gumpen. Hvis der går hul på de fedtkirtler giver det en meget ubehagelig smag, og hele kyllingen kan gå direkte i skraldespanden.
Men problemet er bare de kyllinger man køber i dag KAN næsten ikke brunes ortenligt , og dermed ikke en ortenligt sovs SOM VOR MOR lavede den