Kartofler i ovn – Når du vil lave kartofler i ovnen, kan du skære dem på mange forskellige måder – eller du kan helt lade være med at skære dem. Du kan skære dem i skiver, i både, i halve, i stænger – tykke som tynde, og du kan også krydre med et hav af forskellige krydderier eller krydderurter.

Kartoflen var på et tidspunkt nok det man spiste oftest her i Danmark, men ris og pasta er ved at tage over. Nogen mener, at man skal have kartofler hver dag – eller næsten – og andre mener, at kartofler er kedelige og i øvrigt indeholder for meget stivelse, så de derfor er direkte usunde.

kartofler i ovn

Er kartofler sunde eller usunde

Især folk der gerne vil tabe sig, går i en lang bue uden om kartofler, fordi de mener, de er fedende. Det kan der være divergerende meninger om. Men det kan i hvert fald siges, at kartofler mætter godt, de er fedtfattige og de indeholder mange livsvigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som f.eks. brød, ris og pasta ikke har i lige så høj grad – især hvis du vælger hvidt brød, hvide ris og hvid pasta.

Kartofler i ovn – opskrift

Så umiddelbart er det ikke så tåbeligt at spise kartofler flere gange om ugen. Men det behøver jo ikke altid at være kogte kartofler, og du behøver heller ikke altid at bruge tid på at skrælle dem.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 kg kartofler – gerne bagekartofler. De har en god størrelse, og de ”koger” nemt ud
  • 1 dl eddike
  • 1 godt skvæt olie – du kan vælge en smagsneutral olie, en olivenolie eller en olie tilsat krydderier
  • Krydderier eller hakkede krydderurter – det er dig der vælger, men pas på ikke at blande for meget. Husk det fra olien tæller også med, hvis du har brug olie med krydderier – min favorit er chiliflager, revet citronskal og fennikelfrø
  • Salt

Sådan tilbereder du kartofler i ovn

  1. Skrub kartoflerne grundigt. Det er ikke rart – eller sundt for den sags skyld – at spise jord. Skær evt. ”skader” og spirer fra.
  2. Skær kartoflerne i både – eller noget andet, hvis du foretrækker.
  3. Kom kartoffelbådene i en gryde, og dæk med vand, og tilsæt eddiken.
  4. Bring kartoflerne i kog, og kog i 4-5 minutter.
  5. Hæld vandet fra, og lad kartofler dryppe/dampe af.
  6. Bred de afdryppede kartofler ud i en bradepande.
  7. Hæld olie over, og drys derefter med krydderier og krydderurter.
  8. Vend det hele godt rundt, så alle kartofler kommer i berøring med det hele.
  9. Sæt bradepanden i ovnen, og tænd på 220° C.
  10. Lad kartofler bage i 40 minutters tid afhængig af størrelse. Vend af og til rund med en palet.
  11. Drys med salt 5 minutters tid, før kartoflerne er færdige.

Hurtige pandebrødFå klassikeren “Nemme og hurtige opskrifter” ebogen med opskrifter på hurtige, lækre og nemme poweropskrifter Gratis HER!

Kartofler i ovn smager godt til … alt stort set. Du kan også blande andre rodfrugter i, hvis du synes – gulerødder, pastinakker, persillerod eller du kan komme løg i eller hele fed hvidløg, der ikke er pillet. Når de bliver bagt, er de nemme at ”smutte” ud af deres skal, og de bliver lækkert cremede og milde i smagen.

Går godt til svinemørbrad eller forskellige typer frikadeller som normal frikadeller, tunfrikadeller eller blomkålsfrikadeller.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 50 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kartofler i ovn
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 60 Review(s)