Kartofler i ovn – Når du vil lave kartofler i ovnen, kan du skære dem på mange forskellige måder – eller du kan helt lade være med at skære dem. Du kan skære dem i skiver, i både, i halve, i stænger – tykke som tynde, og du kan også krydre med et hav af forskellige krydderier eller krydderurter.

Kartofler i ovn – opskrift
Ingredienser
- 1 kg kartofler – gerne bagekartofler. De har en god størrelse og de ”koger” nemt ud
- 1 dl eddike
- 1 godt skvæt olie – du kan vælge en smagsneutral olie en olivenolie eller en olie tilsat krydderier
- Krydderier eller hakkede krydderurter – det er dig der vælger men pas på ikke at blande for meget. Husk det fra olien tæller også med, hvis du har brug olie med krydderier – min favorit er chiliflager, revet citronskal og fennikelfrø
- Salt
Sådan gør du
- Skrub kartoflerne grundigt. Det er ikke rart – eller sundt for den sags skyld – at spise jord. Skær evt. ”skader” og spirer fra.
- Skær kartoflerne i både – eller noget andet, hvis du foretrækker.
- Kom kartoffelbådene i en gryde, og dæk med vand, og tilsæt eddiken.
- Bring kartoflerne i kog, og kog i 4-5 minutter.
- Hæld vandet fra, og lad kartofler dryppe/dampe af.
- Bred de afdryppede kartofler ud i en bradepande.
- Hæld olie over, og drys derefter med krydderier og krydderurter.
- Vend det hele godt rundt, så alle kartofler kommer i berøring med det hele.
- Sæt bradepanden i ovnen, og tænd på 220° C.
- Lad kartofler bage i 40 minutters tid afhængig af størrelse. Vend af og til rund med en palet.
- Drys med salt 5 minutters tid, før kartoflerne er færdige.
Næringsindhold pr. servering
Kartofler i ovn smager godt til … alt stort set. Du kan også blande andre rodfrugter i, hvis du synes – gulerødder, pastinakker, persillerod eller du kan komme løg i eller hele fed hvidløg, der ikke er pillet. Når de bliver bagt, er de nemme at ”smutte” ud af deres skal, og de bliver lækkert cremede og milde i smagen.
Går godt til svinemørbrad eller forskellige typer frikadeller som normal frikadeller, tunfrikadeller eller blomkålsfrikadeller.
Er kartofler sunde eller usunde?
Især folk der gerne vil tabe sig, går i en lang bue uden om kartofler, fordi de mener, de er fedende. Det kan der være divergerende meninger om. Men det kan i hvert fald siges, at kartofler mætter godt, de er fedtfattige og de indeholder mange livsvigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som f.eks. brød, ris og pasta ikke har i lige så høj grad – især hvis du vælger hvidt brød, hvide ris og hvid pasta.
Kartoflen var på et tidspunkt nok det man spiste oftest her i Danmark, men ris og pasta er ved at tage over. Nogen mener, at man skal have kartofler hver dag – eller næsten – og andre mener, at kartofler er kedelige og i øvrigt indeholder for meget stivelse, så de derfor er direkte usunde.
2 reaktioner
Hej, er lidt i tvivl om hvorvidt der skal en hel deciliter eddike i kogevandet til kartoflerne? Synes det lyder af meget eddike.
Hej Nina
Jeg bruger 1 dl eddike til 1 kg kartofler dækket med vand. 🙂
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums