Fajitas er spansk og udtales nærmest som ’fahitas’. Det er grillet kød, som bliver serveret i en tortilla. Oprindeligt blev den serveret med oksesteaks, men i dag kan du få dem med stort set al slags kød – selv med rejer.
Ud over kødet er der snittede grøntsager i, og de bliver serveret med guacamole, salsa, yoghurt og ost samt lime.
Beates Fajitas opskrift
Fajitas opskrift
4.17 fra 6 stemmer
Samlet tid: 25 minutter minutter
(skærm slukker ikke)
Antal: 4 personer
Kalorier: 492kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg laver mine fajitas efter den berømte, britiske tv-kok, kogebogsforfatter m.m., Jamie Olivers, opskrift – lige med den undtagelse at Hr. Oliver nok selv ville lave både guacamole og salsa … ja, måske endda også yoghurten. Jeg har snydt og købt dem.
Ingredienser
- 2 røde peberfrugter
- 2 rødløg
- 500 g kyllingebryststykker uden skind
- 2 tsk. røget paprika
- ½ tsk. spidskommen
- 2 limefrugter
- 2 spsk. olivenolie
- 4 store tortillaer
- 1½ dl guacamole
- 1½ dl salsa
- 2 dl yoghurt
- 100 g cheddar ost
- Peber
Sådan gør du
- Halver peberfrugterne, fjern stok og kerner, og skær peberfrugterne i strimler.
- Pil, og halver løgene, og skær dem skiver.
- Skær kyllingebrystet i strimler på langs i samme størrelse som peberfrugterne.
- Kom peberfrugter, løg og kylling i en skål sammen med røget paprika og spidskommen.
- Pres 1 lime ud over, fordel olivenolien over, og krydr med nykværnet sort peber.
- Bland det hele godt.
- Varm en grillpande op ved høj varme.
- Kom peberfrugt, løg og kylling på panden – brug evt. en pølsetang eller lignende – og lad det stege i 6-8 minutter, indtil kyllingen er gylden og gennemstegt. Bliv ved med at vende ingredienserne, så de ikke svides på den meget varme pande.
- Pres ½ lime mere ud over kylling og grøntsager.
- Varm tortillaerne i mikroovnen eller på en tør, varm pande.
- Sæt det hele på bordet, og lad hver person ”pakke” sin egen mad selv.
- Servér med guacamole, salsa, yoghurt, limebåde og revet cheddar.
Nutrition
Kalorier: 492kcal | Kulhydrat: 36g | Protein: 40g | Fedt: 22g | Mættet fedt: 8g | Kolesterol: 113mg | Natrium: 802mg | Kalium: 1151mg | Fiber: 7g | Sukker: 11g | Vitamin C: 96mg | Calcium: 322mg | Jern: 3mg | Vitamin A: 1808mg
Tex-Mex retter – Lidt fajitas historie
Fajitas hører ind under kategorien Tex-Mex retter. Tex-Mex er en sammensætning af Texas og Mexico, og selve begrebet er en forkortelse eller tilnavn som det store jernbaneselskab “Texas Mexican Railway” fik. I dag bruger vi det i hvert fald i Danmark mest om en kulinarisk tradition, der netop indeholder retter som fajitas, chili con carne, nachos, tacos og mange andre retter.