Første gang jeg fik polenta, tænkte jeg, at det i den grad også var sidste gang, for ærlig talt så syntes jeg, det smagte af … ja, ikke af noget. Det var bare som at få en masse af en grødet konsistens i munden.

Problemet var nok at ud fra udseendet at dømme, havde jeg sat næsen op efter noget, der smagte lidt hen ad kartoffelmos – det gør det ikke, skal jeg hilse og sige. Men nu er det sådan, at i en pose polentamel er der til mere end én servering, så jeg havde masser af polentamel tilbage efter det første forsøg, så nu gik der sport i at blive klogere på polenta, og hvordan man kunne få den til at smage af mere, for så mange italienere kunne vel ikke tage fejl.

polenta

Hvad er polenta?

Polenta er nemlig oprindeligt italiensk. Norditaliensk. Jeg har ladet mig fortælle, at det er Norditaliens kartofler, og norditalienernes svar på syditalienernes pasta, og de spiser det til stort set alt.

Polenta er majsmel. Det koger man ind til en tyk grød i vand eller bouillon, og smager til med krydderier, parmesan, krydderurter, eller hvad man nu føler for.

Efter kogning kan man stege, bage eller grille polentaen. Min første fejl var nok blot at koge den, og så spise den som … kartoffelmos.

Polenta – opskrift

I dag har jeg forsøgt mig med mange andre opskrifter – og er aldrig vendt tilbage til den første – nogle bedre end andre, og jeg indkøber faktisk stadig polentamel. Den opskrift der kommer her, er min favorit, og jeg har fundet den i en italiensk kogebog – de må jo vide bedst. Den hedder Polenta Al Gorgonzola.

Ingredienser til 4 personer

Sådan tilberedes Polenta Al Gorgonzola

  1. Bring vand og lidt salt i kog.
  2. Sæt noget mere vand over at koge i en anden gryde eller i elkedlen, så det er parat, hvis du skulle få brug for det.
  3. Drys polentamelet i vandet under konstant omrøring – kig på posen hvor lang tid polentaen skal koge. Polentamel kan nemlig fås forkogt, hvor det kun skal have et enkelt minut, og ellers skal det have helt op til 45 minutter til 1 hel time. Jeg bruger det forkogte.
  4. Hvis polentaen bliver for tyk, tilsætter du lidt vand fra det ekstra vand, du har sat over, så grøden ikke bliver for tør. En god polenta skal være tyk og blød.
  5. Tænd ovnen på 180° C.
  6. Del smør og gorgonzola i fire stykker/skiver hver.
  7. Hæld polentaen i ovnfaste portionsskåle, mens den stadig er varm.
  8. Læg et stykke smør i midten af hver polentaportion, og skub det lidt ned.
  9. Læg en skive gorgonzola oven på smørret.
  10. Sæt portionsskålene i ovnen, og bag til osten er smeltet – ca. 5 minutter.

Du kan servere Polenta Al Gorgonzola til f.eks. dampet eller stegt fisk. Eller til en god bøf. Skal det være ekstra lækkert, kan du evt. servere polentaen med et drys revet parmesan.

Velbekomme!

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 5 minutter

Se også opskriften på lakselasagne her eller de populære mad majspandekager her. Polenta hører til rækken af retter, der er ok at anvende, hvis du kører low fodmap diæten.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Polenta
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 18 Review(s)
x