Polenta

Traditionel polenta opskrift.

Første gang jeg fik polenta, tænkte jeg, at det i den grad også var sidste gang, for ærlig talt så syntes jeg, det smagte af … ja, ikke af noget. Det var bare som at få en masse af en grødet konsistens i munden.

Problemet var nok at ud fra udseendet at dømme, havde jeg sat næsen op efter noget, der smagte lidt hen ad kartoffelmos – det gør det ikke, skal jeg hilse og sige. Men nu er det sådan, at i en pose polentamel er der til mere end én servering, så jeg havde masser af polentamel tilbage efter det første forsøg, så nu gik der sport i at blive klogere på polenta, og hvordan man kunne få den til at smage af mere, for så mange italienere kunne vel ikke tage fejl.

Hvad er polenta?

Polenta er nemlig oprindeligt italiensk. Norditaliensk. Jeg har ladet mig fortælle, at det er Norditaliens kartofler, og norditalienernes svar på syditalienernes pasta, og de spiser det til stort set alt.

Hvad er polenta lavet af? Polenta er majsmel. Det koger man ind til en tyk grød i vand eller bouillon, og smager til med krydderier, parmesan, krydderurter, eller hvad man nu føler for.

Efter kogning kan man stege, bage eller grille polentaen. Min første fejl var nok blot at koge den, og så spise den som … kartoffelmos.

Opskrift på polenta med gorgonzola

polenta

Polenta – opskrift

Samlet tid: 10 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
I dag har jeg forsøgt mig med mange andre opskrifter – og er aldrig vendt tilbage til den første – nogle bedre end andre, og jeg indkøber faktisk stadig polentamel. Den opskrift der kommer her, er min favorit, og jeg har fundet den i en italiensk kogebog – de må jo vide bedst. Den hedder Polenta Al Gorgonzola.

Ingredienser

  • l vand
  • 350 g groft polentamel som dette hos Helsebixen
  • 150 g smør
  • 150 g gorgonzola
  • Salt

Sådan gør du

  • Bring vand og lidt salt i kog.
  • Sæt noget mere vand over at koge i en anden gryde eller i elkedlen, så det er parat, hvis du skulle få brug for det.
  • Drys polentamelet i vandet under konstant omrøring – kig på posen hvor lang tid polentaen skal koge. Polentamel kan nemlig fås forkogt, hvor det kun skal have et enkelt minut, og ellers skal det have helt op til 45 minutter til 1 hel time. Jeg bruger det forkogte.
  • Hvis polentaen bliver for tyk, tilsætter du lidt vand fra det ekstra vand, du har sat over, så grøden ikke bliver for tør. En god polenta skal være tyk og blød.
  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Del smør og gorgonzola i fire stykker/skiver hver.
  • Hæld polentaen i ovnfaste portionsskåle, mens den stadig er varm.
  • Læg et stykke smør i midten af hver polentaportion, og skub det lidt ned.
  • Læg en skive gorgonzola oven på smørret.
  • Sæt portionsskålene i ovnen, og bag til osten er smeltet – ca. 5 minutter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Du kan servere Polenta Al Gorgonzola til f.eks. dampet eller stegt fisk. Eller til en god bøf. Skal det være ekstra lækkert, kan du evt. servere polentaen med et drys revet parmesan.

Velbekomme!

Se også opskriften på lakselasagne her eller de populære mad majspandekager her. Polenta hører til rækken af retter, der er ok at anvende, hvis du kører low fodmap diæten.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 reaktioner

  1. Der er vist noget galt med opskriften?

    1 1/2 dl vand til

    350 g Polentamel

    Det bliver vist lige tørt nok???? Mon ikke der skal stå 1 1/2 L vand

    Mvh Lotte

    1. Hej Flemming
      Du kan servere det til næsten hvad som helst – oksesteg, en god bøf, dampet eller stegt fisk, kylling.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter