Polenta

Første gang jeg fik polenta, tænkte jeg, at det i den grad også var sidste gang, for ærlig talt så syntes jeg, det smagte af … ja, ikke af noget. Det var bare som at få en masse af en grødet konsistens i munden.

Problemet var nok at ud fra udseendet at dømme, havde jeg sat næsen op efter noget, der smagte lidt hen ad kartoffelmos – det gør det ikke, skal jeg hilse og sige. Men nu er det sådan, at i en pose polentamel er der til mere end én servering, så jeg havde masser af polentamel tilbage efter det første forsøg, så nu gik der sport i at blive klogere på polenta, og hvordan man kunne få den til at smage af mere, for så mange italienere kunne vel ikke tage fejl.

Hvad er polenta?

Polenta er nemlig oprindeligt italiensk. Norditaliensk. Jeg har ladet mig fortælle, at det er Norditaliens kartofler, og norditalienernes svar på syditalienernes pasta, og de spiser det til stort set alt.

Polenta er majsmel. Det koger man ind til en tyk grød i vand eller bouillon, og smager til med krydderier, parmesan, krydderurter, eller hvad man nu føler for.

Efter kogning kan man stege, bage eller grille polentaen. Min første fejl var nok blot at koge den, og så spise den som … kartoffelmos.

Polenta – opskrift

I dag har jeg forsøgt mig med mange andre opskrifter – og er aldrig vendt tilbage til den første – nogle bedre end andre, og jeg indkøber faktisk stadig polentamel. Den opskrift der kommer her, er min favorit, og jeg har fundet den i en italiensk kogebog – de må jo vide bedst. Den hedder Polenta Al Gorgonzola.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 10 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • l vand
  • 350 g groft polentamel som dette hos Helsebixen
  • 150 g smør
  • 150 g gorgonzola
  • Salt

Sådan gør du

  • Bring vand og lidt salt i kog.
  • Sæt noget mere vand over at koge i en anden gryde eller i elkedlen, så det er parat, hvis du skulle få brug for det.
  • Drys polentamelet i vandet under konstant omrøring – kig på posen hvor lang tid polentaen skal koge. Polentamel kan nemlig fås forkogt, hvor det kun skal have et enkelt minut, og ellers skal det have helt op til 45 minutter til 1 hel time. Jeg bruger det forkogte.
  • Hvis polentaen bliver for tyk, tilsætter du lidt vand fra det ekstra vand, du har sat over, så grøden ikke bliver for tør. En god polenta skal være tyk og blød.
  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Del smør og gorgonzola i fire stykker/skiver hver.
  • Hæld polentaen i ovnfaste portionsskåle, mens den stadig er varm.
  • Læg et stykke smør i midten af hver polentaportion, og skub det lidt ned.
  • Læg en skive gorgonzola oven på smørret.
  • Sæt portionsskålene i ovnen, og bag til osten er smeltet – ca. 5 minutter.

Du kan servere Polenta Al Gorgonzola til f.eks. dampet eller stegt fisk. Eller til en god bøf. Skal det være ekstra lækkert, kan du evt. servere polentaen med et drys revet parmesan.

Velbekomme!

Se også opskriften på lakselasagne her eller de populære mad majspandekager her. Polenta hører til rækken af retter, der er ok at anvende, hvis du kører low fodmap diæten.

Denne tekst blev sidst opdateret den 25. juni 2020 14:43

Laust

Seneste indlæg

Se kommentarer

  • Der er vist noget galt med opskriften?

    1 1/2 dl vand til

    350 g Polentamel

    Det bliver vist lige tørt nok???? Mon ikke der skal stå 1 1/2 L vand

    Mvh Lotte

    • Hej Lotte

      Jo det har du da helt ret i - det er nu rettet :-)

      Mvh
      Laust