I 80’erne kom Garfield-bølgen ind over os – Jim Davis’ tegneserie om den lasagneelskende kat, hunden futte og deres ejer Harald Jensen – og med den også Garfields yndlingsspise: Lasagne. Vi købte færdigsamlede lasagner på frost i massevis og varmede dem i ovnen.

Man kan stadig få dem på den måde, men det er min erfaring at flere og flere laver lasagne selv fra bunden. Måske lige med undtagelse af lasagnepladerne, som vi køber friske eller tørrede. En frossen lasagne skulle/skal have ca. 40 minutter i ovnen, så det var jo egentlig ikke fordi det var fastfood.

 

Populariteten holdt sig op igennem 90’erne, men så blev vi fedtforskrækkede – så fedtforskrækkede at kogebogsforfatteren Anne Larsen for åben skærm og til stor væmmelse for mange skyllede det stegte, hakkede kød under vandhanen for at skylle fedtet ud.

Lasagne

Lasagne – opskrift

Det gør jeg ikke i denne opskrift. Til gengæld fylder jeg den med grøntsager – hakkede grøntsager. Lasagne er den nemmeste måde at få grøntsager i grøntsagsforskrækkede medlemmer af familien – små som store.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 broccolistok – en god måde at få brugt den på
  • 3 forårsløg
  • 2 gulerødder
  • Olie til stegning
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1½ tsk. oregano
  • 1 dl rødvin
  • 1 dl vand
  • Lasagneplader – antallet afhænger af størrelsen på dit fad, men ca. 6-8 stk.
  • ½ l Mornaysauce – du kan også lave en bechamelsauce tilsat lidt revet muskatnød og lidt revet ost
  • 200 g revet ost
  • Salt og peber

Sådan tilbereder du lasagnen

  • Gør alle grøntsager klar på forhånd ved at pille, skylle og skrælle dem.
  • Hak alle grøntsagerne fint – f.eks. i en foodprocessor eller lignende.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Svits alle de hakkede grøntsager kort i olie i en gryde.
  • Tilsæt kødet, og lad det hele svitse, til al væske er fordampet.
  • Tilsæt de flåede tomater, rødvin og vand, og krydr med oregano, salt og peber.
  • Lad det hele koge i 5-10 minutter – eller mere hvis du føler for det.
  • Læg nu lagvis kødsovs, lasagneplader, kødsovs, Mornaysauce, lasagneplader, kødsovs og Mornaysauce i et ovnfast fad af passende størrelse.
  • Drys med revet ost, og sæt fadet i ovnen i ca. 30 minutter, til osten er smeltet og lasagnepladerne er blevet bløde.

Du kan også bruge andre grøntsager end dem, jeg har brugt her – blomkål, kartofler, spinat og porrer egner sig også fortrinligt, bare de lige får en tur i hakkeren først.

Lasagne tilbehør

Til lasagnen kan du servere en lækker, frisk salat, f.eks. spidskålsalat, bønnesalat, tomatsalat eller blot en ganske almindelig grøn salat med hvad der er at byde på i køleskabet – tomater, fetaost, champignoner eller lignende. Eventuelt kan du lave en salat, hvor de – eller nogle af de – grøntsager du har kommet i farsen, går igen.

Servér en god, italiensk rødvin til, f.eks. en Chianti, som er en frugtig, blød vin til en rimelig pris. Børnene kan få et glas solbærsaft – børnerødvin.

Det tager lidt længere tid at tilberede lasagne fra bunden end at varme den frosne, men hvor er det bare dejligt, at lasagnen er kommet tilbage i det danske køkken. Viva lasagne!

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 35 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Lasagne
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)