Lasagne

I 80’erne kom Garfield-bølgen ind over os – Jim Davis’ tegneserie om den lasagneelskende kat, hunden futte og deres ejer Harald Jensen – og med den også Garfields yndlingsspise: Lasagne. Vi købte færdigsamlede lasagner på frost i massevis og varmede dem i ovnen.

Man kan stadig få dem på den måde, men det er min erfaring at flere og flere laver lasagne selv fra bunden. Måske lige med undtagelse af lasagnepladerne, som vi køber friske eller tørrede. En frossen lasagne skulle/skal have ca. 40 minutter i ovnen, så det var jo egentlig ikke fordi det var fastfood.

 

Populariteten holdt sig op igennem 90’erne, men så blev vi fedtforskrækkede – så fedtforskrækkede at kogebogsforfatteren Anne Larsen for åben skærm og til stor væmmelse for mange skyllede det stegte, hakkede kød under vandhanen for at skylle fedtet ud.

Lasagne – opskrift

Det gør jeg ikke i denne opskrift. Til gengæld fylder jeg den med grøntsager – hakkede grøntsager. Lasagne er den nemmeste måde at få grøntsager i grøntsagsforskrækkede medlemmer af familien – små som store.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 broccolistok – en god måde at få brugt den på
  • 3 forårsløg
  • 2 gulerødder
  • Olie til stegning
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1½ tsk. oregano
  • 1 dl rødvin
  • 1 dl vand
  • Lasagneplader – antallet afhænger af størrelsen på dit fad, men ca. 6-8 stk.
  • ½ l Mornaysauce – du kan også lave en bechamelsauce tilsat lidt revet muskatnød og lidt revet ost
  • 200 g revet ost
  • Salt og peber

Sådan tilbereder du lasagnen

  • Gør alle grøntsager klar på forhånd ved at pille, skylle og skrælle dem.
  • Hak alle grøntsagerne fint – f.eks. i en foodprocessor eller lignende.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Svits alle de hakkede grøntsager kort i olie i en gryde.
  • Tilsæt kødet, og lad det hele svitse, til al væske er fordampet.
  • Tilsæt de flåede tomater, rødvin og vand, og krydr med oregano, salt og peber.
  • Lad det hele koge i 5-10 minutter – eller mere hvis du føler for det.
  • Læg nu lagvis kødsovs, lasagneplader, kødsovs, Mornaysauce, lasagneplader, kødsovs og Mornaysauce i et ovnfast fad af passende størrelse.
  • Drys med revet ost, og sæt fadet i ovnen i ca. 30 minutter, til osten er smeltet og lasagnepladerne er blevet bløde.

Du kan også bruge andre grøntsager end dem, jeg har brugt her – blomkål, kartofler, spinat og porrer egner sig også fortrinligt, bare de lige får en tur i hakkeren først.

Lasagne tilbehør

Til lasagnen kan du servere en lækker, frisk salat, f.eks. spidskålsalat, bønnesalat, tomatsalat eller blot en ganske almindelig grøn salat med hvad der er at byde på i køleskabet – tomater, fetaost, champignoner eller lignende. Eventuelt kan du lave en salat, hvor de – eller nogle af de – grøntsager du har kommet i farsen, går igen.

Servér en god, italiensk rødvin til, f.eks. en Chianti, som er en frugtig, blød vin til en rimelig pris. Børnene kan få et glas solbærsaft – børnerødvin.

Det tager lidt længere tid at tilberede lasagne fra bunden end at varme den frosne, men hvor er det bare dejligt, at lasagnen er kommet tilbage i det danske køkken. Viva lasagne!

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 35 minutter

Nedenfor får du opskriften på en mexicansk kyllinge lasagne:

Mexicansk kyllingelasagne

Egentlig er det ikke kyllingen, der gør det. Eller i hvert fald ikke kyllingen alene. Det er kombinationen. Både smagene og de forskellige konsistenser. Der er saftig kylling med et strejf af karry, seje lasagneplader og bløde bønner, der har taget smag af alle de andre ingredienser. Der er sprøde, salte nachos, cremet cheddar, syrlige limebåde, og stærke jalapenos. Og så er det krydret tilpas. Jeg elsker krydret mad – ikke stærkt, bare krydret.

Jeg synes, det er synd, det danske køkken ikke byder på ret meget andet end salt og peber. Bevares, jeg elsker frikadeller, men egentlig nok mest fordi jeg er vokset op med dem. Jeg tror næppe, at en inder synes, at danske frikadeller er en kulinarisk oplevelse.

Mexicansk kyllingelasagne med spinat

Krydringen afspejles i navnet. Jeg tror ikke, retten egentlig stammer fra Mexico. Men der er brugt adskillelige flere krydderier, end der ville have været i en dansk kyllingelasagne. Men den er ikke stærk som sådan. Jeg kender en inder, som ville overøse den med chilisauce, fordi han ville synes, den er for blid. Men jeg synes, den er tilpas.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Mexikansk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. chiliflager
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. paprika
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 knsp. cayennepeber
  • 2 spsk. olivenolie
  • 400 g kyllingekød
  • 1-2 tsk. karry
  • 200 g frossen spinat optøet og afdryppet
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 dåser flåede tomater eller hakkede
  • 1 dåse kidneybønner eller 220 g udblødte
  • 1 rød peberfrugt
  • 300 g majskerner
  • 1 spsk. jalapenos finthakket
  • 8 lasagneplader
  • 150-200 g cheddar
  • 200 g nachos – jeg bruger de salte, men skal det være stærkt, så køb de hotte
  • 2 avocadoer
  • 1-2 limes
  • Ekstra jalapenos hvis ønsket
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær løgene i tern, og hak hvidløgsfeddene fint.
  • Kom spidskommen, chiliflager, koriander, paprika, røget paprika og cayennepeber i en gryde eller sauterpande uden fedtstof, og varm det op, til det begynder at dufte.
  • Skru ned til middel varmen, og tilsæt olie, løg og hvidløg, og svits, til løgene bliver bløde og klare.
  • Skær kødet i strimler eller tern, og drys karry over.
  • Tilsæt kødet, og brun det godt på alle sider.
  • Hak den afdryppede spinat groft, og tilsæt den sammen med oregano, tomatpuré, flåede tomater samt salt og peber.
  • Kog op, og skru ned for varmen, og lad det hele simre under låg, til kødet er mørt – 7-10 minutter.
  • Skær imens peberfrugten i tern, bland den med majskerner samt hakket jalapenos, og tænd ovnen på 175° C, varmluft.
  • Pensl et ovnfast fad med olie.
  • Tilsæt de afdryppede kidneybønner, og smag lasagnesovsen til med mere salt, peber, chili og/eller tomatpuré.
  • Saml kyllingelasagnen skiftevis med først sovsen, så lasagneplader, så peberfrugtblandingen og til sidst revet cheddarost og så forfra.
  • Knus en håndfuld nachos eller to hen over det sidste lag ost, og sæt lasagnen i ovnen i ca. 20 minutter, til lasagnepladerne er møre.
  • Skær avocadoen over, og skær hver halvdel i skiver.
  • Skær limene i både.

Noter

Servér lasagnen rygende varm med revet cheddar, nachos, avocado i skiver, limebåde og jalapenos.

Denne tekst blev sidst opdateret den 20. maj 2020 16:42

Laust

Seneste indlæg

Se kommentarer

  • Vi tilbereder tit en kødfri lasagne med en grøntsagsstuvning og bechamelsauce,og selv om vi er kødspisere, er der ingen der har brokket sig- det smager fortrinligt

    • Hej Bjarne
      Det er da nemlig det, det gør. Tak for dit input.
      De bedste hilsner
      Beate og hurtigmums