Bønnesalat

Bønnesalat… Pst! Kender du til edamamebønner? Eller eddermame-bønner, som min livsledsager kalder dem. De smager eddermame også godt – undskyld mit sprog – og så ser de så flotte ud med deres runde former og klare grønne farve. Edamamebønner er umodne sojabønner.

Du kan servere dem til alt, kolde eller varme – altså bælgede, bælgen smager ikke godt, eller egentlig er den bare besynderlig at tygge i – eller du kan blande dem i salat.

Bønnesalat med edamamebønner – opskrift

Det er det, jeg har gjort i den bønnesalat jeg har lavet her. Du kan såmænd sagtens bruge andre typer af bønner – kidneybønner eller f.eks. almindelige grønne bønner (haricots verts). Men denne variation er særdeles lækker.

Ingredienser til 4 personer

 • 150-200 g edamamebønner – jeg køber gerne de frosne, kogte, pillede, men du kan sagtens selv koge dem i bælg. De skal bare have et minuts tid, men det er hurtigere mums at købe dem pillede
 • 1 bdt. friske, grønne asparges
 • 1 bdt. radiser
 • Frisk rucola, timian, oregano eller hvad du nu kan lide af grønt
 • 100 g blød mozzarella – eller gedeost eller en anden blød ost. Feta kan også bruges
 • lidt ristet bacon

Sådan tilbereder du bønnesalat

 1. Hæld kogende vand over de frosne edamamebønner, og lad dem stå et minuts tid, inden du hælder dem i et dørslag og lader dem dryppe af.
 2. Knæk den nederste træede del af de grønne asparges. Skyl aspargeserne.
 3. Skær aspargeserne i passende stykker – 3-4 cm eller lignende.
 4. Blancher aspargesstykkerne – kom dem i kogende vand i et mintuts tid, og overhæld dem straks efter med koldt vand – og lad dem ligeledes dryppe af.
 5. Skyl radiserne, skær top og bund af, og skær radiserne i fine skiver.
 6. Skyl rucolaen, og dup den tør, eller slyng den i en salatslynge.
 7. Skær mozzarellaen i ukurante bidder.
 8. Bland nu bønner, asparges, radiseskiver og rucola, og top til sidst med mozzarella.
 9. Hvis du synes bønnesalaten lige skal have et ekstra pift, så knus ristet bacon, og drys over.

Bønnesalaten kan du servere til f.eks. en god dansk hakkebøf, eller du kan spise den som en selvstændig ret med en skive af verdens bedste brød til.

Skal der vin på bordet, så er en hvidvin på Sauvignon Blanc-druen fra New Zealand et godt og frisk valg.

Iblødsætning af bønner

Som nævnt kan du bruge andre bønner – f.eks. kidneybønner – i salaten, men husk, at de skal koges først. Der er delte meninger om, hvorvidt de også skal iblødsættes, inden du bruger dem.

Jeg gør det nu altid, så skal de nemlig ikke koge lige så længe, som hvis de ikke har været sat i blød, og så sparer man jo lidt på ressourcerne. Og man er også på den sikre side. Bønneforgiftning skal man ikke spøge med.

Kidneybønnen er den bønnetype der indeholder det allerhøjeste niveau af lektin, som er et giftstof, der bliver ødelagt af at blive kogt, derfor er det vigtigt, at du koger dine bønner, så de er helt møre – udblødningen ødelægger ikke giftstoffet, men den forkorte kogetiden.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 0 minutter

Denne tekst blev sidst opdateret den 22. maj 2020 16:25

Laust