Gazpacho

Gazpacho – Der skal nok være nogen, der mener, at suppe skal være varm og ikke egner sig til sommerspise. Jeg er ikke enig! Gazpacho er en vanvittig lækker, kold suppe, jeg ynder tit at servere på varme sommerdage som en let forret eller sammen med flere småretter som en del af et helt måltid.

Gazpacho stammer fra den sydlige Spanien – nærmere betegnet Andalusien – og er en udbredt spise i hele Spanien og nabolandet Portugal samt i dele af Latinamerika. Det er en suppe, der er lavet af rå grøntsager, som er blendet. Nogen koger og flår dog tomaterne og sågar også den røde peberfrugt.

Få endnu mere inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun

gazpacho

Rød gazpacho – tomatsuppe

4 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Ret: Forret, Suppe
Antal: 4 personer
Kalorier: 66kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det gør jeg ikke, for det tager unødvendig lang tid – og jeg går ind for hurtig mums – og så er det også unødvendigt madspild. Det hele bliver alligevel hakket i stykker til ukendelighed. Selvom suppen her er hurtigt lavet, skal du beregne tid til afkøling, for den her gazpacho skal være iskold, når den serveres.

Ingredienser

  • 500 g solmodne og velsmagende tomater
  • 1 agurk
  • 1 rød peber
  • 3-4 skiver baguette eller andet lyst brød uden kerner
  • 1 fed hvidløg
  • ½ lime
  • 4 spsk. olivenolie og en sjat
  • ½ tsk. tørrede chiliflager
  • 1-2 skalotteløg – afhængig af størrelse
  • 1 gul peber
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skyl tomaterne, skær dem i grove stykker, fjern blomsten.
  • Skyl agurken, og skær ¾ af den i grove stykker.
  • Skyl peberfrugten, skær den over og fjern stok og frø, og skær kødet i grove stykker.
  • Skær halvdelen af brødet i grove stykker.
  • Kom hele molevitten i blenderen sammen med et pillet fed hvidløg, saften fra ½ lime, 4 spsk. olivenolie og chiliflager, og giv det en ordentlig svingtur, til du har en nogenlunde ensartet, cremet masse.
  • Sæt nu suppen i køleskabet – som nævnt skal suppen serveres iskold, så mindst 1 times tid, men du kan jo også lave den dagen før og sætte den på køl, så er den klar, når gæsterne kommer, og du har bedre tid til at tage dig af gæsterne.
  • Skær det resterende brød i tern – ca. 1 x 1 cm – og rist det i en sjat olie på en stegepande – du kan også riste det på brødristeren og skære det ud bagefter – det bliver bare ikke helt så pænt.
  • Skær den sidste del af agurken, skalotteløget og den gule peber i små tern.
  • Smag suppen til med salt og peber, og servér den i små glas med brød, peberfrugt, agurk og skalotteløg til fri afbenyttelse på et fad, alt efter hvad den enkelte kan lide og ønsker at spise oven på sin suppe.

Noter

Skal det være rigtig spansk, så kan du servere Paella til hovedret, Flan til dessert og masser af mousserende Cava at drikke. Så er det som at være under de varmere himmelstrøg.
God tur og velbekomme!

Nutrition

Kalorier: 66kcal | Kulhydrat: 13g | Protein: 2g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 17mg | Kalium: 558mg | Fiber: 3g | Sukker: 6g | Vitamin C: 115mg | Calcium: 35mg | Jern: 1mg

Se evt det nedstående galleri for endnu mere inspiration

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter