Rugbrød

Rugbrød: Jeg er et af de mennesker, som ikke sover ret længe om morgenen. Derfor kan jeg godt lide at pusle rundt og gå og vågne, inden resten af huset står op. Søndagen starter som regel med, at jeg står op og går en tur med hunden og så hjem og bage brød til resten af ugen.

Grunden til jeg bager mit eget brød, er at jeg godt kan lide, at vide hvad der er i de ting jeg spiser og så er jeg ikke så vild med alle de E-numre, som der er i den mad man køber.

Samt at jeg er vild med den sprøde skorpe man får, når man selv bager sit brød og kæresten synes det er dejligt, at vågne til duften af bagt rugbrød.

Opskrift på rugbrød

rugbrød

Rugbrød – opskrift

Kalorier: 3044kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 3 dl kærnemælk
  • 2 spsk. brun farin
  • 2 spsk. olie
  • 1 tsk salt
  • 400 g rugmel
  • 350 g hvedemel

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i lunkent vand.
  • Tilsæt kærnemælk, olie, salt, brun farin og rugmel og rør det godt sammen. (Forsigtig, hvis du bruger en røremaskine, da der kan komme mel i hele køkkenet).
  • Kom hvedemel i, først halvdelen og derefter resten lidt efter lidt. (Det kan være du ikke skal bruge alt mel).
  • Dejen æltes til den er glat.
  • Stil dejen stilles nu lunt med et klæde over, hvor den skal hæve i ca. 1 time. (Imellemtiden smører du brødformen).
  • Dejen tages op af skålen og kommes ned i brødformen, sørg for at fordel dejen således, at den kommer ud til kanterne.
  • Når dejen er i formen, dækkes det til og hæver i 30 minutter.
  • Imens tændes ovenen på 180 grader varmluft.
  • Inden brødet kommes i ovnen, skal overfladen pensles med vand og overfladen prikkes med en gaffel.
  • Bages i 30-45 minutter på midterste rille i ovnen, men tjek med en spids genstand, inden du tager brødet ud. Der må ikke være dej, der hænger ved, når du tager genstanden ud.

Noter

Tips: Man kan med fordel komme græskarkerner eller andre kerner i brødet, hvis man gerne vil have mere bid og smag i.
Prøv eventuelt også på et tidspunkt at kaste dig ud i at lave pandebrød og knækbrød.

Nutrition

Kalorier: 3044kcal | Kulhydrat: 606g | Protein: 110g | Fedt: 25g | Mættet fedt: 8g | Flerumættet fedtsyre: 5g | Enkeltumættet fedtsyre: 7g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 33mg | Natrium: 744mg | Kalium: 2756mg | Fiber: 70g | Sukker: 22g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 510mg | Jern: 28mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 31. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter