Kammerjunkere – opskrift
Ingredienser
- Kornene fra ½ vaniljestang
- 50 g flormelis
- 200 g hvedemel
- 50 g grahamsmel
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 90 g blødt smør
- 1 æg
- ½ dl mælk
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
- Gnid lidt flormelis rundt i vaniljekornene med en ske eller kniv, så de ikke klumper sammen.
- Bland vaniljekorn, flormelis, hvedemel, grahamsmel, bagepulver og kardemomme, og ælt det bløde smør ind i blandingen.
- Saml til sidst dejen med æg og mælk. Tilsæt mælken lidt ad gangen. Dejen skal være sammenhængende uden at være for smattet.
- Sæt dejen tildækket på køl i en times tid – det er ikke absolut nødvendigt, men dejen er nemmere at arbejde med, når den er kold.
- Tænd ovnen på 180° C.
- Tril små kugler af dejen, og tryk dem let flade med en gaffel.
- Sæt kammerjunkerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 15 minutter.
- Lad dem køle lidt af på en rist.
Noter
Nutrition
Et par ord om min opskrift på kammerjunkere
Koldskål og kammerjunkere – det er bare så meget tegn på sommer og sol over Danmark. Du kan købe det hele færdigt. Både koldskålen og kammerjunkerne, men du kan også lave begge dele selv. Og det skal du da selvfølgelig gøre. Hjemmelavet smager nu engang bare bedst.
Jeg kan ikke mindes, jeg nogensinde har købt en liter koldskål. Der er ingen grund til det. Det tager fem minutter at lave koldskål selv. Det tager lidt længere tid at lave kammerjunkerne, så dem kan jeg godt finde på at springe over og købe i stedet. Men jeg bliver lige skuffet over dem hver gang. De smager som sådan meget godt, men de er meget tørre i det i forhold til de hjemmebagte, synes jeg.
Opskrift på kammerjunkere uden mel, mælk, smør og sukker
Kammerjunkere uden mel, mælk, smør og sukker
Ingredienser
- 100 g mandler
- 100 g glutenfri havregryn
- 2½ spsk. honning
- 2½ spsk. kokosolie
- 1 nip salt
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 æg
Sådan gør du
- Smid alle ingredienserne i en minihakker eller blender, og kør til du får en sammenhængende dej – det tager liiidt tid.
- Tril små kugler som før, og tryk dem let flade.
- Ind i ovnen med dem – også som før – i et kvarters tid.
- Når kammerjunkerne er kølet af på en rist, opbevares de i en kagedåse med tætsluttende låg eller i et glas med patentlåg.
Nutrition
Hvis du er vild med koldskål og kammerjunkere, vil du sikkert elske rabarbergrød, der også får ens minder over på den danske sommer. Se opskriften lige her!