Langtidsstegt lammekølle

Langtidsstegt lammekølle. Det kan være lidt risikabelt i disse klimabelastede tider at indrømme, at man godt kan lide langtidsstegt lammekølle. For lam er en af de store syndere, når vi taler om CO2-udslip. Dertil kommer spørgsmålet om strømforbrug, når man langtidssteger. Bruger man egentlig mere eller mindre strøm ved langtidsstegning, hvor ovnen godt nok er tændt i flere timer, men ved en lavere temperatur?

Der er faktisk lavet nogle undersøgelser omkring det med strømforbrug ved høje og lave temperaturer over kortere og længere tid. F.eks. har man fundet ud af, at strømforbruget er højere, hvis du har ovnen tændt på 100° i 10-12 timer, end hvis du har den tændt i 2 timer på 200°. Det kommer vel bag på de færreste!?! Men det er ikke lykkedes mig at finde et endegyldigt svar.

Annonce

Langtidsstegt lammekølle

Langtidsstegt lammekølle – opskrift

For hvad nu hvis du har ovnen tændt på 90° i 6½ time, som denne lammekølle skal have? Det er både lavere temperatur og kortere tid end du førnævnte 10-12 timer ved 100°.

Ingredienser til omkring 8 personer

  • 1 lammekølle med ben – ca. 2 kg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 rødløg
  • Nogle kviste frisk rosmarin
  • 1 bdt. frisk timian
  • 1 økologisk citron
  • ½ flaske rødvin
  • Salt og peber

Sådan laver du Langtidsstegt lammekølle

  1. Fjern evt. overflødigt fedt fra lammekøllen. Der skal være fedt på, men ikke for meget. Lammefedt smager ikke godt.
  2. Dup lammekøllen tør med et stykke køkkenrulle.
  3. Pil rødløg og hvidløgsfeddene, og skær rødløget i både og hvidløgsfeddene i kvarte og halve – afhængig af størrelse.
  4. Skyl rosmarin, timian og citron.
  5. Klip rosmarinkvistene ud i mindre, og skær citronen i skiver.
  6. Stik huller i lammekøllen med en spids, smal kniv, og kom hvidløg i halvdelen af hullerne og rosmarin i den anden halvdel.
  7. Fordel timianen ud over lammekøllen, og læg citronskiverne ovenpå.
  8. Drys med salt og peber.
  9. Læg lammekøllen i et ovnfast fad, hæld rødvinen ved, og kom løgbådene i.
  10. Sæt evt. et stegetermometer i køllen.
  11. Sæt fadet i den kolde ovn, og tænd på 90° C på langtidsstegningsprogrammet.
  12. Tjek temperaturen efter ca. 3 timer. Hvis den er høj, så skru lidt ned for temperaturen, hvis den er lav, så skru op for temperaturen.
  13. Lad køllen stege videre i 3-3½ time, eller til centrumstemperaturen er 68° (svagt rosa). Vil du have en rosa steg, skal centrumstemperaturen være 65°, og skal den være gennemstegt (grå), skal centrumstemperaturen være 72-75° C.
  14. Tag kødet ud af ovnen, hæld skyen fra til sovs, og lad køllen hvile i 10 minutter.
  15. Opbag en sovs af skyen.
  16. Skær kødet i skiver, og servér med sovs og f.eks. råstegte kartofler og asparges stegt i olie og frisk timian.

Er der mere sky tilbage, kan du koge det op, og blande udblødt husblas i. Efter at være blevet siet og afkølet har du den lækreste pålægssky til rullepølsemaden.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 6 timer og 45 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Langtidsstegt lammekølle
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here