Lammekølle

lammekølleLammekølle – Lam kan dele familien – og resten af Danmark – i to lejre. Enten elsker man det, eller også kan man ikke fordrage det. Jeg elsker lam. Og en god lammekølle med hvidløg og rosmarin er ingen undtagelse. Det er ikke hurtigt lavet, men der er ingen ben – bortset fra køllens – i at tilberede en god kølle.

Den skal brunes og steges i ca. 1½-2 timer, så det er nok ikke lige den ret, du går i gang med at lave på en hverdag, medmindre det ikke gør noget at maden ikke står på bordet præcis kl. 17 eller 17.30.

lammekølle

Lammekølle – opskrift

5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 2 timer 10 minutter
Ret: Hovedret
Antal: 4 personer
Kalorier: 276kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Der skal ikke mange ingredienser til at lave en god lammesteg af køllen. Et par gode fed hvidløg og tørret rosmarin – som tidligere nævnt – lidt smør og salt og peber, så har du grobunden for en lækker steg.

Ingredienser

  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 lammekølle ca. 1½ kg
  • 1 tsk. tørret rosmarin
  • ½ tsk. groft salt
  • Friskkværnet peber
  • 50 g smør

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 225° C.
  • Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i tykke skiver.
  • Har køllen et godt fedtlag, så skær det i rudemønster med en skarp kniv.
  • Skær små snit rundt omkring i kødet, og stik hvidløgsskiverne ind i snittene.
  • Bland rosmarin og salt samt peber fra en to-tre-fire omgange på peberkværnen.
  • Gnid blandingen ind i kødet over det hele.
  • Læg køllen på en rist over en bradepande, og fordel smørret i klatter oven på kødet.
  • Brun stegen i ca. 20 minutter.
  • Skru ned til 175°, hæld lidt kogende vand i bradepanden, og lad køllen stege færdig i ca. 1 time og 20 minutter.
  • Tag stegen ud, og lad den hvile i 15-20 minutter, inden du skærer den i skiver.

Nutrition

Kalorier: 276kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 33g | Fedt: 15g | Mættet fedt: 8g | Kolesterol: 133mg | Natrium: 259mg | Kalium: 364mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Calcium: 20mg | Jern: 3mg

Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.

Jeg plejer at servere flødekartofler eller kartoffelgratin til lammestegen sammen med små, stegte tomater og grønne bønner svøbt i bacon og stegt i ovnen.

Du kan sagtens lave kartoflerne og bønnerne i ovnen sammen med stegen. Brun sovs laver du af skyen.

Eventuelle rester af kød kan fryses og/eller bruges til pålæg, biksemadshawarma eller i salater.

Lammekølle på grillen

Skal lammet på grillen i stedet for i ovnen, skal det stege i ca. 1-1½ time på indirekte varme og med låg på grillen.

Langtidsstegt lammekølle

Når du langtidssteger kød, bliver det ekstremt mørt og saftigt. Har du tid nok, kan du også langtidsstege din kølle. Den skal have 4-5 timer ved ca. 130° C.

Som med al anden langtidsstegning skal du holde øje med temperaturen, så du kan regulere den, hvis kødet bliver for hurtigt eller for langsomt stegt. Og så kan du også lige hælde lidt mere væde ved, hvis det bliver nødvendigt.

Lammekød skal have en centrumstemperatur på ca. 60° C, hvis det skal være rosa, og ca. 70° C, hvis det skal være gennemstegt.

Sidst opdateret: 29. august 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter