Lammekølle – Lam kan dele familien – og resten af Danmark – i to lejre. Enten elsker man det, eller også kan man ikke fordrage det. Jeg elsker lam. Og en god lammekølle med hvidløg og rosmarin er ingen undtagelse. Det er ikke hurtigt lavet, men der er ingen ben – bortset fra køllens – i at tilberede en god kølle.
Den skal brunes og steges i ca. 1½-2 timer, så det er nok ikke lige den ret, du går i gang med at lave på en hverdag, medmindre det ikke gør noget at maden ikke står på bordet præcis kl. 17 eller 17.30.
Lammekølle – opskrift
Ingredienser
- 2-3 fed hvidløg
- 1 lammekølle ca. 1½ kg
- 1 tsk. tørret rosmarin
- ½ tsk. groft salt
- Friskkværnet peber
- 50 g smør
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 225° C.
- Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i tykke skiver.
- Har køllen et godt fedtlag, så skær det i rudemønster med en skarp kniv.
- Skær små snit rundt omkring i kødet, og stik hvidløgsskiverne ind i snittene.
- Bland rosmarin og salt samt peber fra en to-tre-fire omgange på peberkværnen.
- Gnid blandingen ind i kødet over det hele.
- Læg køllen på en rist over en bradepande, og fordel smørret i klatter oven på kødet.
- Brun stegen i ca. 20 minutter.
- Skru ned til 175°, hæld lidt kogende vand i bradepanden, og lad køllen stege færdig i ca. 1 time og 20 minutter.
- Tag stegen ud, og lad den hvile i 15-20 minutter, inden du skærer den i skiver.
Nutrition
Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.
Jeg plejer at servere flødekartofler eller kartoffelgratin til lammestegen sammen med små, stegte tomater og grønne bønner svøbt i bacon og stegt i ovnen.
Du kan sagtens lave kartoflerne og bønnerne i ovnen sammen med stegen. Brun sovs laver du af skyen.
Eventuelle rester af kød kan fryses og/eller bruges til pålæg, biksemad, shawarma eller i salater.
Lammekølle på grillen
Skal lammet på grillen i stedet for i ovnen, skal det stege i ca. 1-1½ time på indirekte varme og med låg på grillen.
Langtidsstegt lammekølle
Når du langtidssteger kød, bliver det ekstremt mørt og saftigt. Har du tid nok, kan du også langtidsstege din kølle. Den skal have 4-5 timer ved ca. 130° C.
Som med al anden langtidsstegning skal du holde øje med temperaturen, så du kan regulere den, hvis kødet bliver for hurtigt eller for langsomt stegt. Og så kan du også lige hælde lidt mere væde ved, hvis det bliver nødvendigt.
Lammekød skal have en centrumstemperatur på ca. 60° C, hvis det skal være rosa, og ca. 70° C, hvis det skal være gennemstegt.
En reaktion
Det ser godt nok lækkert ud, og en super god opskrift. Den skal helt klart prøves her i påsken, hvor vi skal have lammekølle.