Biksemad – At man bikser/roder noget mad sammen har vel nok givet denne ret sit navn – biksemad. Det er en fantastisk måde at få brugt sine kødrester på – kogt som stegt, men kun én af delene, ikke blandet.

Retten blev tidligere også omtalt som Pyt i pande – sikkert fra det svenske Pyttipanna. Den væsentligste forskel på den danske biksemad og den svenske pyttipanna er størrelsen på kød og kartofler. Pyttipanna laves af små tern, biksemad er lidt mere skæve og ukurante i størrelsen.

Biksemad med spejlæg – opskrift

Den mest almindelige måde at få serveret biksemad på er nok med spejlæg, rødbeder og HP-sauce eller engelsk sauce og måske ketchup.

Antal personer:
4

Tid i alt:
30M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til biksemad

  • 600 g kartofler – evt. kogt i forvejen
  • 500 g stegt eller kogt kød – okse, svin, lam eller lignende
  • 3 mellemstore løg
  • Olie, smør eller fedt til stegning
  • Salt og peber

Sådan laver du biksemad

  1. Skær de kogte kartofler i mindre stykker.
  2. Skær kødet i stykker af nogenlunde samme størrelse.
  3. Hak løgene groft.
  4. Brun kartofler og løg, og tilsæt herefter kødet.
  5. Kom en klat smør ved og ”biks” det godt sammen.
  6. Smag til med salt og peber når det hele er varmet godt igennem.

Servér biksemad med

  • Spejlæg
  • Syltede rødbeder
  • HP-sauce, Worcestershiresauce eller engelsk sauce
  • Rugbrød
  • lidt grønt drys – bare for øjets skyld

Hvordan laver man spejlæg?

Servér med spejlæg.

  1. Brug mellem 5-10 g smør pr. æg.
  2. Kom smørret på en varm pande, og skru ned til middelvarme.
  3. Kom æggene et ad gangen forsigtigt på panden når smørret er smeltet.
  4. Steg i 3-4 minutter ved lav varme til æggehviden er stivnet.

Biksemad med rå kartofler

Du kan godt lave biksemad med rå kartofler. Det tager lidt længere tid, men smager bedre og hvis du alligevel skal hen at koge kartoflerne først, så kan det være hip som hap.

Hvis du vil lave biksemad af rå kartofler, skal du starte med at brune de rå kartoffelstykker i fedtstoffet. Først når kartoflerne begynder at brune, tilsættes løgene, og når de så er brune, tilsættes kødet og en klat smør.

Biksemad i ovn

Du kan også med fordel tilberede biksemaden i ovnen – dette kan især være en fordel hvis du skal lave en rigtig stor portion. Bland kogte kartoffelstykker, løg og kød sammen i en bradepande og læg et par klatter smør ved, krydr med salt og peber.

Sæt det i ovnen ved et par hundrede grader i ca. 10 minutter, vend en enkelt gang eller to med en paletkniv.

Slå æggene ud oven på biksemaden, og varm videre i 5-10 minutter til æggehviden er fast.

Sådan øger du biksemaden

Skulle der dukke uventede gæster op, kan du nemt øge biksemaden ved at tilsætte flere kartofler eller andre rodfrugter.

Drik vin til

Og hvis du så serverer en god flaske vin til, så vil biksemaden blive et festmåltid. Det kan være lidt svært at anbefale en vin til biksemad da det afhænger meget af hvilket slags kød du har brugt og hvilken udskæring, men med en god Côtes-du-Rhône går du aldrig galt i byen.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Biksemad
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)