Opskrift på spejlæg – Det er ikke så enkelt at svare på, hvordan du laver et spejlæg – i hvert fald ikke hvis det skal være perfekt. Mit perfekte æg, steges på en pande med lidt fedtstof, det skal ikke være sprødt i kanten, og det skal ikke være vendt. Og så skal der som minimum være salt på, peber kan jeg godt undvære.
Spejlæg – opskrift
Ingredienser
- 25 g smør eller stegemargarine
- 4 æg
Sådan gør du
- Lad smørret/margarinen smelte på en stegepande.
- Skru ned for varmen, og slå æggene ud i panden ét ad gangen.
- Lad æggene stege i 2-3 minutter, til hviden er stivnet.
Skal æggehviden være sprød, skal du bruge en støbejernspande eller lignende uden slip let-belægning.
Skal ægget vendes, vender du det, lige inden hviden er helt stivnet. Synes du, blommen stadig skal være flydende, selvom den skal ”lukkes”, så slukker du for varmen, inden du vender ægget og tager ægget af panden efter ca. 7-8 sekunder.
Spejlæg uden fedtstof
Du kan også spejle æg uden brug af fedtstof, hvis du gerne vil spare på kalorierne, eller hvis du skal lave spejlæg til en, som ikke spiser smør/margarine. Det gjorde man faktisk under krigen, hvor det var knapt med fedtstof.
Kom et par skefulde vand på stegepanden, og slå æggene ud. Hvis du ikke vil have, at vandet fordamper for hurtigt, kan du lægge låg på. Dog skal du så være opmærksom på, at blommen koagulerer og får et hvidligt skær, fordi ægget faktisk dampes.
Skal du have spejlæg til din biksemad, som du er ved at varme i ovnen, kan du slå æggene ud oven på biksemaden ca. 5 minutter før, den er færdig, så er de færdige samtidig med biksemaden. Her får blommen samme udseende som på panden med låg på.
Spejlæg i mikroovnen
Æg kan også spejles i mikroovnen. Smør en passende skål med olie eller smør, slå ægget ud i skålen, prik et par steder i æggeblommen med en kødnål eller en lille spids kniv. Giv ægget 15-20 sekunder (prøv dig frem).
Forskellige former
Vil du gerne gøre dine æg lidt festligere, så kan du lave dem i forskellige former ved at lægge en egnet form på stegepanden, inden ægget slås ud. De fås i handlen som hjerter, blomster og lignende. Du kan også bruge store kageudstansere af metal.
Tip: Synes du, det er svært at slå ægget ud på panden, så slå det først ud i en kop eller lille skål, fjern eventuelt skaller uden at ødelægge blommen, og hæld det derefter forsigtigt over på panden.
Hvad er et perfekt spejlæg?
Kan du spejle et æg perfekt? Hvad er et perfekt spejlæg, egentlig? Et spejlæg er perfekt, når den, som skal spise det, synes det er perfekt. For der er nemlig flere måde at spejle et æg på.
Nogle vil have ægget vendt. Nogle vil have det med fast blomme. Nogle vil have det med sprød kant. Der er rigtig mange måder at stege (spejle) et æg på.
Se også andre æggeopskrifter som blødkogt æg, røræg, æggekage og æggesalat.
En reaktion
🙂