Blødkogt æg

Blødkogt æg

Blødkogt æg – Alle kan da koge et æg! Tjah, måske, men alle har også prøvet at koge et æg, som skulle have været blødkogt, men er endt med at være råt eller hårdkogt. For hvor lang tid skal et blødkogt æg koge, for at det bliver perfekt?

Oversigt:

  • Videoopskrift
  • Blødkogt vs smilende æg
  • Formlen på blødkogt æg
  • Kogetid og størrelser på æg

Du behøves faktisk ikke andet end at se den her videoopskrift:

Voila så har du et blødkogt æg. Her er den serveret med en lækker appelsinsaft fra hollandske De Appelaere!

Blødkogt æg vs smilende æg

Nogle mener fejlagtigt, at blødkogt æg og smilende æg er det samme. Så lad os lige slå fast, at et hårdkogt æg er et æg, der har kogt så længe, at hvide og blomme er fast. Et smilende æg er et æg, der har kogt så længe, at hvide og det yderste af blommen er fast, men det indre stadig er blødt. Et blødkogt æg er et æg, der har kogt så længe, at hviden er fast, men blommen er blød.

blødkogt æg

Der findes en formel

Jeg synes ikke, man skal gøre kogning af æg til raketvidenskab. Men jeg har faktisk engang set en formel til udregning af kogetid på æg, for skal det være helt perfekt og korrekt, handler det jo både om æggets størrelse, æggets temperatur, og antallet af æg, du kommer i vandet – nå ja, og så selvfølgelig om det skal være blødkogt, smilende eller hårdkogt, men her koncentrerer vi os om det blødkogte æg.

Formlen var alt for vanskelig at huske. Det var noget med æggets omkreds divideret med pi opløftet i anden potens ganget med 0,15 og noget med vandets temperatur minus æggets temperatur ganget med to – osv. Altså inden jeg havde fået udregnet den korrekte kogetid, ville ægget være blevet dårligt.

Blødkogt æg

Hvordan laver man et blødkogt æg?

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 4 minutter
Samlet tid: 9 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Men selvfølgelig handler det om æggets størrelse. Et lille æg skal have kortere tid end et stort. Hvis du køber æg i dagligvarebutikker, står der størrelse på bakken – S, M, L og XL. Kommer du ægget i kogende vand, skal de have som følger:


Sådan gør du

Et lille æg (S) skal som have 4-4½ minutter

    Et mellemstort æg (M) skal have 4½-5 minutter

      Et stort æg (L) skal have 5-5½ minutter

        Et ekstra stort æg (XL) skal have 5½-6 minutter

          Noter

          Se vores opskrift på røræg og æggekage her.
          Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

          Hvordan laver man et blødkogt æg?

          Men selvfølgelig handler det om æggets størrelse. Et lille æg skal have kortere tid end et stort. Hvis du køber æg i dagligvarebutikker, står der størrelse på bakken – S, M, L og XL. Kommer du ægget i kogende vand, skal de have som følger:

          • Et lille æg (S) skal som have 4-4½ minutter
          • Et mellemstort æg (M) skal have 4½-5 minutter
          • Et stort æg (L) skal have 5-5½ minutter
          • Et ekstra stort æg (XL) skal have 5½-6 minutte

          Æg ved stuetemperatur er bedst

          Det kommer også an på æggets temperatur. Det tager længere tid, hvis du lige har taget ægget ud af køleskabet. Et råt æg behøver ikke opbevares ved minimum +5° C – som i køleskabet. Det skal bare opbevares ved maks. 12° C.

          Kommer du et køleskabskoldt æg ned i kogende vand, er der endvidere stor risiko for at skallen revner. Tag derfor gerne ægget ud af køleskabet 10-15 minutter før, det skal koges. Har du glemt at tage ægget ud, kan du også dyppe den brede ende af ægget i lunkent vand, inden du kommer det i det kogende vand, det reducerer risikoen. Er æggene lune, inden du kommer dem i vandet – hvis du skal koge flere – nedkøler de heller ikke kogevandet lige så meget, som hvis de var køleskabskolde.

          Mængde af vand

          Det afhænger ikke af mængden af vand. Ligegyldigt hvor lidt eller hvor meget vand, du koger dine æg i, har det ikke indflydelse på kogetiden. Du kan koge æg i ½ dl vand, eller du kan dække dem helt. Koger du i ½ dl, så husk dog at komme et tætsluttende låg på gryden, så den ikke koger tør.

          Når ægget har kogt det angivne antal minutter, hældes det kogende vand straks fra, og ægget skylles under koldt vand, så kogningen stopper med det samme.

          Få evt endnu mere inspiration fra vores venner fra Gastrofun

          Se også vores opskrift på røræg og æggekage her.

          Se evt flere billeder med blødkogte æg

          Beate Grandahl

          Beate Grandahl

          Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

          Skriv et svar

          Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

          Opskrift Vurdering




          Se også disse opskrifter

          Cookie indstillinger
          Annonce