Blødkogt æg

Blødkogt æg – Alle kan da koge et æg! Tjah, måske, men alle har også prøvet at koge et æg, som skulle have været blødkogt, men er endt med at være råt eller hårdkogt. For hvor lang tid skal et blødkogt æg koge, for at det bliver perfekt?

Her er den hurtige variant af blødkogt æg på video.

Annonce

Du behøves faktisk ikke andet end at se den her videoopskrift:

Voila så har du et blødkogt æg. Her er den serveret med en lækker appelsinsaft fra hollandske De Appelaere!

Blødkogt æg vs smilende æg

Nogle mener fejlagtigt, at blødkogt æg og smilende æg er det samme. Så lad os lige slå fast, at et hårdkogt æg er et æg, der har kogt så længe, at hvide og blomme er fast. Et smilende æg er et æg, der har kogt så længe, at hvide og det yderste af blommen er fast, men det indre stadig er blødt. Et blødkogt æg er et æg, der har kogt så længe, at hviden er fast, men blommen er blød.

blødkogt æg

Der findes en formel

Jeg synes ikke, man skal gøre kogning af æg til raketvidenskab. Men jeg har faktisk engang set en formel til udregning af kogetid på æg, for skal det være helt perfekt og korrekt, handler det jo både om æggets størrelse, æggets temperatur, og antallet af æg, du kommer i vandet – nå ja, og så selvfølgelig om det skal være blødkogt, smilende eller hårdkogt, men her koncentrerer vi os om det blødkogte æg.

Formlen var alt for vanskelig at huske. Det var noget med æggets omkreds divideret med pi opløftet i anden potens ganget med 0,15 og noget med vandets temperatur minus æggets temperatur ganget med to – osv. Altså inden jeg havde fået udregnet den korrekte kogetid, ville ægget være blevet dårligt.

Blødkogt æg – kogetider

Men selvfølgelig handler det om æggets størrelse. Et lille æg skal have kortere tid end et stort. Hvis du køber æg i dagligvarebutikker, står der størrelse på bakken – S, M, L og XL. Kommer du ægget i kogende vand, skal de have som følger:

  • Et lille æg (S) skal som have 4-4½ minutter
  • Et mellemstort æg (M) skal have 4½-5 minutter
  • Et stort æg (L) skal have 5-5½ minutter
  • Et ekstra stort æg (XL) skal have 5½-6 minutter

Æg ved stuetemperatur er bedst

Det kommer også an på æggets temperatur. Det tager længere tid, hvis du lige har taget ægget ud af køleskabet. Et råt æg behøver ikke opbevares ved minimum +5° C – som i køleskabet. Det skal bare opbevares ved maks. 12° C.

Kommer du et køleskabskoldt æg ned i kogende vand, er der endvidere stor risiko for at skallen revner. Tag derfor gerne ægget ud af køleskabet 10-15 minutter før, det skal koges. Har du glemt at tage ægget ud, kan du også dyppe den brede ende af ægget i lunkent vand, inden du kommer det i det kogende vand, det reducerer risikoen. Er æggene lune, inden du kommer dem i vandet – hvis du skal koge flere – nedkøler de heller ikke kogevandet lige så meget, som hvis de var køleskabskolde.

Mængde af vand

Det afhænger ikke af mængden af vand. Ligegyldigt hvor lidt eller hvor meget vand, du koger dine æg i, har det ikke indflydelse på kogetiden. Du kan koge æg i ½ dl vand, eller du kan dække dem helt. Koger du i ½ dl, så husk dog at komme et tætsluttende låg på gryden, så den ikke koger tør.

Når ægget har kogt det angivne antal minutter, hældes det kogende vand straks fra, og ægget skylles under koldt vand, så kogningen stopper med det samme.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 4 minutter

Se også vores opskrift på røræg og æggekage her.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Blødkogt æg
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 77 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here