Tabouleh – eller tabbouleh – er en salat fra Mellemøsten, bestående af bulgur eller couscous blandet med primært persille, grøntsager og andre urter og tilsat citronsaft og olivenolie. Tabouleh er syrlig og er en god appetitvækker som er en del af meze. Meze, som hedder muqabilat på arabisk, er faktisk bare forret, direkte oversat.
Der er mange variationer af “bulgursalater”, såsom den tyrkiske Kisir. Her vil vi dog have fokus på den libanesiske tabouleh, som er den mest populære. Ægte libanesisk tabouleh er ikke helt konkret en bulgursalat, da salaten er meget grønnere, indeholder flere tomater og meget mindre bulgur.
I Libanon står tabouleh som forret på bordet, med mange andre forretter såsom humus, baba ganoush, falafel mm.
Opskrift på tabouleh salat
Ingredienser
- 4 bundt bredbladet persille hakket rigtig fint
- 1 bundt frisk mynte hakket rigtig fint
- 5 tomater – en mellemstørrelse
- 1 lille løg
- ½-¾ dl olivenolie
- ½-¾ dl bulgur
- 1 dl friskpresset citronsaft – Husk at smage til det skal være surt!
- ½ tsk salt -men husk at du smager til
- 1⁄3 tsk libanesisk de 7 krydderier
(De 7 krydderier er et krydderimix af krydderier såsom allehånde, kommen, gurkemeje, saffron og meget mere. Dette krydderi bliver primært brugt at det mellemøstlige køkken og det græske køkken. Du kan købe dette krydderi hos mange danske grønthandlere. )
Sådan gør du
- Hak tomaterne i rigtig fine stykker og kom det i en skål
- Hak løget rigtig fint også og kom det ovenpå tomaterne i skålen (hvis det skal serveres med det samme, så kom bulguren ned i med tomaterne og løget så det kan trække af tomatens saft)
- Sker stilkene af persillen og hak det rigtig fint
- Sker stilkene af mynten og hak det også rigtig fint
- Derefter tager du persillen og mynten og kommer det i blød
- Kom det persille/mynte blandingen i et dørslag og lad vandet sive ud men du lige vasker det en gang til.
- Kom persille/mynte blandingen i skålen med tomat/løg/bulgur blandingen.
- Kom olivenolien, citronsaften, salt og 7 krydderier.
Når du har lavet tabouleh er det bedst at servere det straks, da tabouleh nemt kan blive fugtig og det smager ikke så godt. Så hvis du ikke servere det straks men gerne vil forberede det i god til, inden servering, så kan du vente med at vaske persille/mynte blandingen og vente med at komme bulguren i skålen med tomaterne og løget.
Libanesisk tabouleh går rigtig godt med hjemmelavede pomems frites – som libaneserne i øvrigt elsker at spise sammen med tabouleh. Her får du også lige en hurtig bonus opskrift på hjemmelavede pommes frites.
Hjemmelavede pommes frites
Det er sådan set lige meget hvilke kartofler du bruger, men bedst at tage de mellemstore til de store kartofler så du sparer lidt tid der.
Skræl kartoflerne og skær dem så de er aflange. Du kan også skære kartoflen i tynde runde skiver – Det giver pommes fritesne lidt mere sprødhed. Så kom de skåret kartofler i en varm frituregryde og giv dem et par minutter. Du bestemmer selv hvor bløde du vil have dine pommes frites.
Viola! Nu har du tabouleh sammen med hjemmelavede pommes frites! En rigtig libanesisk klassiker!
En anden populær mellemøstlig ret er fattoush – den kan du læse mere om via dette link. Og ja så er det der også shakshuka, der er en mellemøstlig ret, der består af tomatsovs og porcherede æg – shakshuka er en af de retter, som er rigtig spændende, hvis du er til eksotiske forsøg i køkkenet.