Humus

Humus stammer fra Mellemøsten og er en pasta/mos som smager skønt som dip til rå grøntsager, til chips eller på madbrød – for eksempel naanbrød, fladbrød eller lignende. Personligt bruger jeg faktisk ofte humus, som et alternativ til smør. Det tror jeg er rigtig godt for kolestorolen – for os der har lidt problemer med den.

Ordet ”humus” er arabisk og betyder kort og godt ”kikært”. Og kikærter er da også basisingrediensen i humus. En anden ingrediens som tit anvendes i humus, som måske ikke lige er noget du ligger inde med normalt, er tahin. Tahin er en pasta bestående af sesamfrø, vand, olie og salt. Men du behøver ikke lave den selv, den kan købes i velassorterede dagligvarebutikker. I vesten kalder vi selve pastaen for humus, hvor araberne kalder det “Humus bi tahini” hvilket direkte oversat, betyder “Humus med tahin”

Annonce

humus

Humus opskrift

Humus kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder og i rigtig mange grønthandlere, men den smager altså helt anderledes – som i meget bedre – når du selv lige rører lidt i gryderne. Og det er faktisk ikke raketvidenskab.

Det skal du bruge til en portion

  • 2 dl tørrede kikærter
  • 2 fed hvidløg
  • 1 teske natron
  • 1-1½ dl olivenolie
  • 3 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 1 spsk. tahin (brug den fra urtekram – den bruger vi – og den er rigtig lækker – du kan købe den her hos Helsebixen)
  • Salt og peber

Sådan laver du humus

  1. Sæt kikærterne i blød i koldt vand i et døgns tid.
  2. Pil hvidløgsfeddene.
  3. Hæld iblødsætningsvandet fra kikærterne, skyl dem, og kog dem sammen med hvidløgsfeddene og natron i et nyt hold vand i 45 minutter til 1 time til de er godt møre.
  4. Hæld eventuelt overskydende vand fra – gem det – og blend kikærter og hvidløg sammen med alle de øvrige ingredienser. Hold lidt igen med olien – tilsæt evt. kun halvdelen til at starte med, og spæd op til humusen har den konsistens som du kan lide. Den skal ikke være for tør. Du kan også justere konsistensen med noget af kogevandet.
  5. Smag den færdige humus til med salt, peber og citronsaft.

Se så var det faktisk ikke sværere end det. Du kan eventuelt selv eksperimentere med at tilsætte forskellige krydderier til din variant. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.

Humus tips og tricks

Der er mange måder at lave humus på, og det er en relativ nem opskrift med få ingredienser. Men men meeen… Det er dine teknikker som gør en forskel, hvilket vi vil gennemgå her.

  • I stedet for at komme hvidløgene i vandet med kikærterne, kan du blende når det stadig er friskt, men så er der fare for hvidløgs ånde – så er du advaret! Men det smager selvfølgeligt meget bedre.
  • I forlængelse med hvidløgs-tippet, kan du starte med blende citron, hvidløg og salt i nogle minutter og så lade blandingen stå so smagene kan kombineres. Derefter kommer du tahin i citron blandingen og blender det, til det bliver tykt og cremet. Mens du så blender det igen, så kom iskold vand i (ca. 2-4 spsk, afhængigt af hvor tyk din tahin blanding er). Så til sidst kommer du kikærterne i blenderen med spidskommen og cayenne. Du bliver ved med at blende det mens du kommer olivenolien i, lidt af gangen. Du kan selvfølgelig altid tilføje mere isvand, efter du tyndt du vil have din humus.
  • Du kan altid komme en ekstra ingrediens i, for at gøre humusen lidt mere spændende. F.eks. kan du komme soltørrede tomater i eller grønne urter i.
  • Pynt din humus ved at drysse sumac* på som giver det en dyrlig smag. Gem nogle af de kogte kikærter til at sætte på tallerkenen.
  • Humus formes i en skål hvor man laver en slags å hele vejen rundt. Så er der nemlig plads til at man kommer lidt olivenolie i også!
  • Humus smager også fantastisk med ristede pinjekerner på toppen.

Hurtig humus

I denne opskrift bruger vi tørrede kikærter, som også er det bedste. Har du ikke tid til alt det dér med iblødsætning af kikærter, kan du bruge kikærter på dåse. Men, for at det skal blive rigtig godt, så anbefaler vi at koge kikærterne med natron stadig, det gør kikærterne mere bløde og giver en lækker jævn humus.

Af andre eksotiske retter kan vi stærkt anbefale Biryani, der er en orientalsk gryderet med masser af stærke krydderier.

Kan man fryse humus?

Ja generelt kan man godt fryse humus. Hvis humussen bliver lidt for grynet efter den har været frosset, så kan du blande den op med en god sjat olivenolie. Så får du en god konsistens på hummusen.

Humus uden tahin

Hvis du ikke lige har tahin liggende eller syntes det er urimelig dyrt, så kan du i stedet anvende sesamfrø. Imellem punkt 3 og 4 tager du og rister 3 spiseskeer sesamfrø, og så blender du dem sammen med de andre ingredienser i punkt 4. Så har du humus uden tahin.

Forberedelsestid: 24 timer

Tilberedningstid: 1 time

*Sumac er et rødligt krydderi som er syrligt. Du kan købe det hos din lokale grønthandler. 
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Humus
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
2.51star1star1stargraygray Based on 12 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

2 KOMMENTARER

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here