Mayonnaise

Mayonnaise, ægte, røres bedst i en rundbundet Skaal. To Æggeblommer slaas op (al Hvide fjernes omhyggeligt) og tilsættes …” således står det skrevet i Dansk Husmoderleksikon af anno 1949. Endvidere står der: ”3 dl Madolie (som skal have Stuetemperatur) røres draabevis i Mayonnaisen under kraftig Pisken …”! Så er det altså ikke værre.

Hvis man læser videre i Dansk Husmoderleksikon så er det nærmest at betegne som en videnskab at ”røre en ægte Mayonnaise”. Det vil jeg gerne modbevise. Derfor får du her to opskrifter på mayonnaise – en ”ægte” og en ”uægte”.

Annonce

mayonnaise

Det er ikke så svært

Jeg vil starte med at slå fast med syvtommersøm at det er ikke så svært som mange tror. Jeg kunne ikke selv drømme om at købe mayonnaise, for det tager kun små 5 minutter at røre én selv.

Hjemmelavet mayonnaise – den ægte

Jeg tillader mig at kalde denne for den ægte da den er lavet af rå æggeblommer – og kun blommerne ligesom det oplyses i opskriften i Dansk Husmoderleksikon. Men den er noget mere simpel. Dog er det korrekt at olien skal langsomt i – måske ikke dråbevis – i en fin stråle.

Det skal du bruge til cirka 200 g mayonnaise

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. dijonsennep – eller en anden sennep du synes om. Sennepspulver kan også anvendes
  • 1 tsk. æblecidereddike – eller en hvid balsamicoeddike
  • 2 dl smagsneutral olie – f.eks. rapsolie. IKKE olivenolie
  • Salt og peber
  • Mådeholdenhed

Sådan laver du mayonnaise

  1. Kom æggeblommer, sennep, eddike, lidt salt og peber i en skål, og rør det sammen – brug gerne en elpisker, men et piskeris kan også bruges.
  2. Tilsæt olien i en tynd stråle lidt ad gangen, og pisk, pisk, pisk, til al olien er optaget i blandingen.
  3. Fortsæt til al olien er brugt og pisket i mayonnaisen.
  4. Smag til med salt, peber, sennep og eddike, og stil mayonnaisen på køl. Mayonnaisen kan holde sig ca. 1 uge i køleskab.

Skulle det gå galt for dig med olien, så kassér ikke den skilte mayonnaise – tag en ny æggeblomme, rør den med sennep, eddike, salt og peber, og rør den skilte mayonnaise i ved at tilsætte den i en tynd stråle og piske, piske, piske.

Uægte mayonnaise

Forskellen på den ægte og uægte mayonnaise er ikke særlig stor – lidt på smagen og meget på tilberedningsmetoden.

I stedet for to æggeblommer bruger du et helt æg – resten er det samme med undtagelse af mådeholdenhed. Det har du ikke brug for her. Til gengæld skal du bruge en stavblender.

  1. Kom alle ingredienser i blenderglasset.
  2. Sæt stavblenderen ned så den rører bunden af glasset.
  3. Når mayonnaisen begynder at blive tyk, kan du bevæge blenderen op og ned indtil den rette konsistens er opnået.

Rå æg og salmonella

For ca. 2-2½ år siden ville jeg aldrig have brugt rå æg til noget der ikke skulle varmebehandles, men i slutningen af 2013 frarådede Fødevarestyrelsen ikke længere brug af rå æg – danske æg, vel at mærke – på grund af at salmonellarisikoen var – og stadig er – blevet mindsket væsentligt.

Men hvis du vil være på den helt sikre side så brug pasteuriserede æggeblommer/æg til din mayonnaise.

God fornøjelse!

 

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 0 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Mayonnaise
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

2 KOMMENTARER

  1. ja- jeg har rørt mayonnaise i 30år, og de gange, det er skilt, kan tælles på én hånd- ligesådan med standard bearnaice- den rører jeg i en tykbundet gryde over moderat blus-den kan så ikke genbruges, hvis den skiller-generelt ganske enkelt, kræver kun akkuratesse og lidt erfaring!

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here