Waldorfsalat er vel ikke det, man vil kalde normal hverdagsmad. Ikke fordi det tager specielt lang tid at lave eller er besværligt. Waldorfsalat er bare festmad. Jeg husker bedst waldorfsalat fra de store familiefester i min barndom. Dengang der også blev delt cigaretter, cigarer og cerutter rundt.

Waldorfsalat passer godt til stege, som for eksempel kamsteg stegt som vildt, oksesteg eller en dyreryg, men kan faktisk også sagtens spises til stegt kylling med for eksempel bagte kartofler eller bagte rodfrugter i ovn.

waldorfsalat

Gammeldags waldorfsalat med fløde – opskrift

Men her får du min opskrift på waldorfsalat, som den smagte i min barndom til min families store fester – konfirmationer, runde og halvrunde fødselsdage og kobber-, sølv- og guldbryllupper – dog er mayonnaisen skiftet ud med en noget ”lettere” og lidt mere nymodens ingrediens, nemlig skyr – det kunne man vist ikke få herhjemme i min barndom.

Ingredienser til waldorfsalat til 4 personer

  • 1¼ dl piskefløde
  • 1 dl skyr
  • 2 tsk. sukker
  • 1-2 grønne æbler – svarende til ca. 175 g
  • 2 stilke bladselleri
  • 200 g grønne kernefri vindruer plus lidt til pynt
  • 30 g valnøddekerner plus lidt til pynt
  • Salt

Sådan laver du waldorfsalat

  1. Pisk fløden tyk, men ikke for stiv.
  2. Bland fløde med skyr, sukker og et lille nip salt.
  3. Skyl æblerne, og skær dem i tern, husk at fjerne hele kernehuset, det er ikke rart at tygge i. Kom æbleternene i dressingen efterhånden, som du skærer dem, så de ikke bliver brune – det gør dem ikke uspiselige, men mindre appetitlige at se på.
  4. Skyl bladselleristilkene, og skær evt. bunden af, og kassér den. Gem bladene i toppen til pynt, hvis der er nogen. Skær bladselleristilkene i tynde, tynde skiver.
  5. Skyl vindruerne, og halver dem.
  6. Hak valnøddekernerne groft.
  7. Vend bladselleri, vindruer og valnødder i dressingen, og sæt det hele i køleskabet i mindst ½ time.
  8. Smag waldorfsalaten til, og hæld den over i en fin skål, pynt med halve valnødder, halve vindruer og blade af bladselleri – voila! klar til servering.

Så er der ikke andet at gøre end at dække et fint og festligt bord.

Hvad er forskellen på bladselleri og blegselleri

Nogle tror fejlagtigt, at blad- og blegselleri er det samme. Det er det – som du nok har gættet – ikke. Og så alligevel. For blegselleri er bladselleri, der ikke har fået lys under opvæksten og derfor ikke har dannet klorofyl (det grønne farvestof) i stilken. De kan avles ved, at man dækker planterne med halm eller hypper hyppigt. Blegselleri findes dog også som en selvstændig (truet) grøntsag, men det er sjældent man støder på den.

Waldorfsalat uden bladselleri

Bladselleri er en elsket og hadet grøntsag. Skulle der nu være nogle kræsne ganer imellem dine gæster, som ikke ”tåler” bladselleri – det er faktisk ret tit at især børn ikke bryder sig om bladsellerismagen – så prøv i stedet at rive ca. 150 g knoldselleri. Den kan ikke sorteres fra som bladsellerien kan, men da den er revet, har den ikke samme kraftige og intense smag, som bladselleri kan have.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 30 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Waldorfsalat
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)