Bagte kartofler – Kartoflen er en herlig grøntsag, rodfrugt eller hvad du nu vil. Der er så mange forskellige måder, den kan tilberedes på. For det meste spiser vi kartofler som tilbehør til vores middagsretter. Og der findes et utal af måder at tilberede den på.
Kogte kartofler er nok den måde, vi oftest tilbereder kartofler på. Men råstegte, bagte og friturestegte kartofler er også tilberedningsmetoder, de fleste af os benytter. De kogte kartofler kan også brunes, brases eller moses. De mosede kartofler kan efterfølgende bages, og så er der igen en anden slags tilbehør.
Skal det være rigtig fint, laver vi måske Pommes Anna. De lækre ”franske kartofler”, der er kartoflens butterdej med masser af smør mellem kartoffelskiver i lag.
Bagte kartofler med fyld
Ingredienser
- 8 bagekartofler nogenlunde lige store
- 125 g bacon
- 100 g champignoner
- 1 rødløg
- 1-1½ avocado
- 1-2 tomat
- 100 g mascarpone
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° C.
- Skrub kartoflerne fri for jord eller anden snavs – fjern også eventuelle spirer og grimme pletter.
- Tør kartoflerne.
- Prik kartoflerne med en kødnål – kartofler kan eksplodere, når de bliver varmet i ovnen, og det vil du ikke ønske.
- Sæt kartoflerne i ovnen, og lad dem bage, til de er gennembagte – prøv med en kødnål eller en lille kniv. Det tager ca. 1 times tid afhængig af størrelsen på kartoflerne.
- Skær imens baconen i mindre stykker, og steg dem sprøde på en tør stegepande.
- Skær champignonerne i skiver, og steg dem i baconfedtet, til al væden er væk.
- Pil løget, og skær det i tern.
- Fjern skræl og sten fra avocadoen, og skær kødet i tern.
- Skær tomaten i tern.
- Tag kartoflerne ud af ovnen, skær et dybt kryds på den ene brede side, og klem sammen, så kartoflen åbner sig – det kan være en god idé at bruge en grydelap til formålet.
- Så er det bare om at få fyldt kartoflerne. Enten kan du servere tilbehøret i små skåle, så man hver især selv kan fylde sine kartofler – så kan man også gå uden om eventuelle ingredienser, man ikke bryder sig om – eller du kan anrette og servere kartoflerne lige klar til at spise.
- Bagte kartofler er nemmest at spise med en teske.
Noter
Nutrition
Galleri med bagte kartofler
Herunder får du både lækre bud på bagekartofler med fyld og måder at lave et snit på en bagt kartoffel. Jeg håber du får godt brug af denne opskrift til bagekartofler.
Bagekartofler tilbehør
Her er en liste med forslag til lækkert tilbehør, du kan servere sammen med bagte kartofler:
- Sour cream og purløg: Klassisk og altid et hit. Den kølige sour cream komplementerer den varme kartoffel perfekt.
- Bacon og revet ost: Sprød bacon og smeltet ost gør din bagte kartoffel endnu mere lækker.
- Chili con carne: En spicy og fyldig kombination, som gør din bagte kartoffel til et hovedmåltid.
- Stuvet spinat: En lidt sundere version, men stadig super velsmagende.
- Røget laks med creme fraiche og dild: For en luksuriøs version af den bagte kartoffel.
- Bønnemos med koriander og lime: En vegansk og frisk topping.
- Kyllingesalat med karry: En fyldig og krydret kombination, der er særligt god i koldere måneder.
- Grillet grøntsagssalsa: En sundere version, der giver et lille pift af grill.
- Avocado og feta: Mos avocado og bland med feta, lidt citronsaft og krydderier for en lækker topping.
- Hvidløgssmør: For en ekstra smagsfuld og simpel topping.
- Tzatziki: En frisk yoghurtbaseret sauce med agurk og hvidløg.
- Bøfstrimler med bearnaise sauce: For en mere fyldig og luksuriøs variant.
- Grøntsagscurry: En vegetarisk og spicy topping.
- Hjemmelavet coleslaw: En sprød og frisk salat med kål, gulerødder og en dejlig dressing.
- Rejer i aioli: En lækker og luksuriøs kombination.
Når du forbereder tilbehør til bagte kartofler, kan det være godt at tænke på en balance mellem teksturer og smage. Med en blød og fyldig kartoffel som base kan sprøde, krydrede eller friske elementer virkelig skinne igennem.
God fornøjelse med madlavningen!