Mine børn kiggede noget undrende på mig, da jeg første gang præsenterede dem for benløse fugle. Hvad er det for en fugl? Spurgte de. Og ja, hvad er det for en fugl, benløse fugle er lavet af?

Efter at have rodet mig ud i en forklaring om en daggammel solsort, der havde ligget og mørnet i solen, så benene var nemme at rive af, var det for sent at trække i land. Ingen af børnene ville have mad den aften. Men selvfølgelig har det intet med solsorte og undulater eller gæs og ænder at gøre. For benløse fugle er lavet af oksekød.

Benløse fugle

Benløse fugle med bacon – opskrift

Jeg var ikke selv vildt begejstret for retten, da jeg var barn. Men mest fordi der tit er spæk involveret. Og spæk er en mærkelig fornemmelse at bide i. Men efter jeg selv er begyndt at lave retten, bruger jeg bacon i stedet, og det har jeg det meget bedre med.

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g okseklump eller inderlår i 8 tynde skiver
  • 150 g røget bacon (eller spæk)
  • 4 gulerødder
  • Lidt frisk persille
  • Olie til stegning
  • 2 skalotteløg
  • 2 porrer
  • 1 l oksebouillon
  • 4 laurbærblade
  • 2 spsk. mel
  • 1 dl vand
  • Kulør
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Bank evt. skiverne, de skal være tynde, men ikke så tynde, at der går hul på dem.
  2. Drys med salt og peber.
  3. Skær bacon og et par skrællede gulerødder i stave.
  4. Læg stave af gulerødder og bacon samt lidt persille på hver kødskive, og rul dem stramt sammen, og bind dem med snor.
  5. Varm noget olie i en støbejernsgryde eller lignende, og brun rullerne af på alle sider.
  6. Skær skalotteløg, porrer og resten af gulerødderne i store stykker, og tilsæt dem, når kødet er brunet af.
  7. Svits et halvt minuts tid, og tilsæt derefter bouillon og laurbærblade.
  8. Læg låg på, og lad retten koge op. Skru herefter ned for varmen, og lad retten simre i et par timer.
  9. Imens kan du bekymre dig om tilbehøret – kartoffelmosen – og hvad du ellers vil servere til.
  10. Når kødet er mørt, sier du væsken, jævner så meget af den med mel udrørt i vand, som du skal bruge til sovs, giver den et par dråber kulør og smager til med salt og peber.
  11. Fjern snoren om kødet, inden du serverer fuglene.

Server med kartoffelmos og grønt – på billedet er der serveret stegt spidskål med skalotteløg og estragon.

Hvorfor hedder det benløse fugle?

Selvom retten her er ren mormormad, så findes den flere steder i Europa under nogenlunde samme navn.

Men hvorfor hedder retten noget med fugle, når det er oksekød, der bruges? Det vides ikke med sikkerhed. Nogle mener, det er udseendet – at rullerne med stave stikkende ud ligner fugle, mens andre mener, at navnet stammer fra, at tilberedningen minder om, måden hvorpå man nogle gange tilbereder bl.a. duer, kyllinger og kalkuner – pakket ind i spæk eller bacon og fyldt med persille og andre lækkerier.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 2 timer

Er du til LCHF, Southbeach eller andet kulhydratundvigende? Så lad være med at bruge mel til sovsen og vælg blomkålsmos i stedet for kartoffelmos.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Benløse fugle
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email