Klejner

klejner

Klejner – opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Dessert, Julemad, kaffe, Kage
Antal: 50 stykker
Kalorier: 69kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Herunder får du opskriften på mine hjemmekogte klejner.

Ingredienser

  • 500 g mel
  • 100 g sukker
  • ½ tsk. hjortetaktssalt
  • 150 g bage- eller stegemargarine
  • 3 æg
  • Knap ½ dl fløde
  • Palmin

Sådan gør du

  • Bland mel, sukker og hjortetakssalt.
  • Smuldr margarinen i blandingen.
  • Tilsæt æg og fløde, og ælt det hele godt sammen.
  • Sæt dejen på køl i en times tid.
  • Rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse.
  • Skær den i ca. 3 cm brede strimler på den lange led – gerne med en klejnespore.
  • Skær strimlerne skråt over, så de får en længde på ca. 8 cm.
  • Skær et lille snit i midten af hver klejne, og træk den ene spids igennem snittet, så klejnen får sin karakteristiske form. (Lige nedenfor er der en lille video, hvor du kan se hvordan det du gør det:)
  • https://www.youtube.com/watch?v=h-nuqUl819o
  • Varm palminen op i en gryde ved jævn varme. Du skal kun fylde gryden halvt op med palmin.
  • Kom forsigtigt 2-3 klejner i den flydende palmin, og kog dem, til de er gyldne – vend dem et par gange undervejs. Hvis klejnerne ikke hurtigt stiger op til overfladen, er din palmin for kold.
  • Tag klejnerne op, læg dem på fedtsugende papir, og gentag proceduren, til alle klejnerne er kogt.

Noter

Tip: Du kan måle, om palminen er varm nok ved at smide et lille stykke franskbrød i. Bliver det gyldent, er palminen varm nok.

Nutrition

Kalorier: 69kcal | Kulhydrat: 10g | Protein: 1g | Fedt: 3g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 10mg | Natrium: 32mg | Kalium: 16mg | Fiber: 1g | Sukker: 2g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 4mg | Jern: 1mg

Lidt om min klejner opskrift

Klejner er sjove at koge. De laves for det meste i juletiden. De er kun kendt i Norden i Danmark, Sydsverige, Norge, Island og på Færøerne. Det er en slags sløjfeformede kager, som koges i palmin.

Eller det gør mine i hvert fald. Andre koger også i raffinol (raffineret svinefedt) eller svinefedt eller en blanding af palmin og svinefedt/raffinol.

Opskrif på mønske klejner

klejner

Mønske klejner – opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Dessert, Julemad, kaffe, Kage
Antal: 50 stykker
Kalorier: 75kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Nu har jeg jo rødder i den mønske muld. Derfor kan jeg ikke helt komme uden om mønske klejner. De er ikke sløjfeformede, men har form som et parallelogram, som bliver til en luftig pude, når de koges. Når du spiser mønske klejner, prikker du et hul med fingeren og fylder gelé – gerne stikkelsbærgelé – i hulrummet. Det var i hvert fald sådan de mønske klejner så ud i mit barndomshjem, og sådan vi spiste dem.

Ingredienser

  • 500 g mel
  • 1 knsp. hjortetakssalt
  • 250 g bage- eller stegemargarine
  • 2 æg
  • 1 kop fløde
  • 1 spsk. eddike
  • Palmin

Sådan gør du

  • Bland mel og hjortetakssalt.
  • Smuldr herefter margarinen i.
  • Ælt æg, fløde og eddike ind i dejen, til den er nogenlunde fast.
  • Lad dejen hvile koldt en times tid.
  • Rul dejen meget tyndt ud.
  • Skær dejen ud i skrå strimler – helst med en klejnespore – og derefter på skrå den anden vej, så stykkerne bliver som ruderne på et spillekort – parallelogrammer.(Lige nedenfor er der en lille video, hvor du kan se hvordan det du gør det:)
  • https://www.youtube.com/watch?v=h-nuqUl819o
  • Opvarm palminen (fyld kun gryden halvt op), og kog klejnerne et par stykker eller tre ad gangen, til de hæver op, og er gyldne.
  • Læg dem på fedtsugende papir, og gentag, til alle klejner er kogt.

Noter

Velbekomme og god fornøjelse.

Nutrition

Kalorier: 75kcal | Kulhydrat: 8g | Protein: 1g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 7mg | Natrium: 50mg | Kalium: 15mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 4mg | Jern: 1mg

Hvis du er i gang med det store julebag, så kan du kombinere produktionen af julekager med andre lækre julekager som for eksempel: jødekager også nogle af de andre julekager som eksempelvis pebernødderjødekager, vaniljekranse, finskbrød og brunkager.

Sidst opdateret: 8. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.