Klejner er sjove at koge. De laves for det meste i juletiden. De er kun kendt i Norden i Danmark, Sydsverige, Norge, Island og på Færøerne. Det er en slags sløjfeformede kager, som koges i palmin.

Eller det gør mine i hvert fald. Andre koger også i raffinol (raffineret svinefedt) eller svinefedt eller en blanding af palmin og svinefedt/raffinol.

klejner

Klejner – opskrift

Herunder får du opskriften på mine hjemmekogte klejner.

Ingredienser til omkring 40-50 klejner

  • 500 g mel
  • 100 g sukker
  • ½ tsk. hjortetaktssalt
  • 150 g bage- eller stegemargarine
  • 3 æg
  • Knap ½ dl fløde
  • Palmin

Sådan laver du klejner

  1. Bland mel, sukker og hjortetakssalt.
  2. Smuldr margarinen i blandingen.
  3. Tilsæt æg og fløde, og ælt det hele godt sammen.
  4. Sæt dejen på køl i en times tid.
  5. Rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse.
  6. Skær den i ca. 3 cm brede strimler på den lange led – gerne med en klejnespore.
  7. Skær strimlerne skråt over, så de får en længde på ca. 8 cm.
  8. Skær et lille snit i midten af hver klejne, og træk den ene spids igennem snittet, så klejnen får sin karakteristiske form. (Lige nedenfor er der en lille video, hvor du kan se hvordan det du gør det:)
  9. Varm palminen op i en gryde ved jævn varme. Du skal kun fylde gryden halvt op med palmin.
  10. Kom forsigtigt 2-3 klejner i den flydende palmin, og kog dem, til de er gyldne – vend dem et par gange undervejs. Hvis klejnerne ikke hurtigt stiger op til overfladen, er din palmin for kold.
  11. Tag klejnerne op, læg dem på fedtsugende papir, og gentag proceduren, til alle klejnerne er kogt.

Tip: Du kan måle, om palminen er varm nok ved at smide et lille stykke franskbrød i. Bliver det gyldent, er palminen varm nok.

Mønske klejner – opskrift

Nu har jeg jo rødder i den mønske muld. Derfor kan jeg ikke helt komme uden om mønske klejner. De er ikke sløjfeformede, men har form som et parallelogram, som bliver til en luftig pude, når de koges. Når du spiser mønske klejner, prikker du et hul med fingeren og fylder gelé – gerne stikkelsbærgelé – i hulrummet.

Det var i hvert fald sådan de mønske klejner så ud i mit barndomshjem, og sådan vi spiste dem.

Ingredienser til omkring 40-50 mønske klejner

  • 500 g mel
  • 1 knsp. hjortetakssalt
  • 250 g bage- eller stegemargarine
  • 2 æg
  • 1 kop fløde
  • 1 spsk. eddike
  • Palmin

Fremgangsmåde

  1. Bland mel og hjortetakssalt.
  2. Smuldr herefter margarinen i.
  3. Ælt æg, fløde og eddike ind i dejen, til den er nogenlunde fast.
  4. Lad dejen hvile koldt en times tid.
  5. Rul dejen meget tyndt ud.
  6. Skær dejen ud i skrå strimler – helst med en klejnespore – og derefter på skrå den anden vej, så stykkerne bliver som ruderne på et spillekort – parallelogrammer.(Lige nedenfor er der en lille video, hvor du kan se hvordan det du gør det:)
  7. Opvarm palminen (fyld kun gryden halvt op), og kog klejnerne et par stykker eller tre ad gangen, til de hæver op, og er gyldne.
  8. Læg dem på fedtsugende papir, og gentag, til alle klejner er kogt.

Velbekomme og god fornøjelse.

Forberedelsestid: 1 time

Tilberedningstid: 45 minutter

Hvis du er i gang med det store julebag, så kan du kombinere produktionen af julekager med andre lækre julekager som for eksempel: jødekager også nogle af de andre julekager som eksempelvis pebernødderjødekager, vaniljekranse, finskbrød og brunkager.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Klejner
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)